Nellie och Hannes gick från dejt till familjeliv – på en gång

Paret Hannes och Nellie ligger på mage på sängen, med händerna sammanflätade.

Foto: Mikael Svensson

Nellie var nybliven mamma, ensamstående och bodde hemma hos sina föräldrar. Hannes pluggade, saknade helt erfarenhet av små barn – och hade ingen aning om att han snart skulle betrakta sig som pappa. Men så blev det.

När Haylie, två år och några månader gammal, kommer hem från förskolan möts hon av pappa Hannes som ger henne en varm kram och hjälper henne av med kläderna. Sedan beger de sig in på Haylies rum tillsammans med mamma Nellie Olausson, 22. De leker, läser saga och myser.

För tre år sedan var det här en avlägsen bild för Hannes Fougner, 28, som bodde själv, pluggade intensivt till civilingenjör och hade satt det här med familjeliv på väntelistan.

Drygt tvååriga Haylie på sitt rum tillsammans med mamma Nellie och pappa Hannes, som läser saga.

Lite familjemys efter förskolan. Haylie kallar Hannes för pappa, och så känner han sig också.

Foto: Mikael Svensson

Men så svajpade han höger när Nellies profil kom upp på Tinder – och vips så tog livet en helt annan riktning.

– När Nellie, som då var 19 år, berättade att hon var ensamstående med en liten dotter blev jag först fundersam. Men när jag träffat Haylie smälte jag direkt, säger Hannes som på en vecka tog steget in i papparollen.

– Normalt är det lite längre förberedelsetid när man ska bli förälder, skrattar han.

Det här är Nellie och Hannes

Namn: Nellie Olausson och Hannes Fougner.
Ålder: Nellie, 22, Hannes, 28.
Familj: Haylie, som fyllde två år i september ifjol.
Bor: Lägenhet i Karlskrona.
Gör: Hannes studerar till civilingenjör och är klar i vår. Nellie läser in den gymnasiala ekonomiutbildningen.

För Nellie blev Hannes pusselbiten som saknades i hennes liv.

– Vi blev en familj på riktigt, säger Nellie som oplanerat blev med barn i ett skede av livet som hon inte tänkt sig.

Hon hade precis kommit tillbaka till hemstaden Karlskrona efter att ha tillbringat ett par år i Uppsala där hon läst på frisörlinjen. Hon träffade en kille och dejtade honom några gånger. När hon började känna sig yr och illamående trodde hon det berodde på dåliga blodvärden.

Testsvaret blev en chock

Kompisen Moa Persson tyckte att hon skulle ta ett graviditetstest.

Nellie avfärdade detta eftersom hon använde p-plåster.

Hon gjorde trots allt testet, mest för att utesluta graviditet.

Men – det var positivt.

– En riktig chock för mig, säger Nellie. Det var inte precis vad jag räknat med, jag hade ju inte hunnit fullgöra min gymnasieutbildning och var bara 18 år. Jag bodde fortfarande hemma, men ville inte berätta något för mina föräldrar innan jag hade rett ut situationen och mina känslor. Det var mycket som skulle klaffa om jag skulle behålla bebisen. Jag ville vara säker på att de pusselbitarna kom på plats först. Det blev långa samtal med Moa under ett par dagar då vi vände ut och in på situationen.

– Jag kände att jag måste komma bort, få smälta det här och fundera igenom om jag skulle fullfölja graviditeten eller göra abort? Jag åkte till en kompis i Uppsala.

Till slut hade hon samlat tillräckligt mycket kraft för att berätta för barnets pappa.

– Han klargjorde tydligt att han inte var intresserad av att finnas med i mitt och vårt barns liv. Men det påverkade inte mitt beslut, efter en veckas funderande hade jag bestämt mig – jag ville behålla barnet. Det växte i min mage, jag kunde inte bara ta bort det.

Nellie åkte hem och berättade för sin mamma Nilla.

– Hon bad mig tänka igenom situationen väldigt noga. Mamma berättade i sin tur för min pappa Kristian och sedan var det tyst för de behövde också få landa i nyheten. Efter ett par dagar ropade de ut mig i köket. De sa att de älskade mig och att de självklart kommer att stötta mig oavsett vad jag vill göra. Då bröt jag ihop, det var en sådan lättnad. Nu var jag inte ensam i detta. Min familj och mina närmaste vänner blev ett stort stöd under graviditeteten.

I vecka 28 började hon få sammandragningar och fick åka in till sjukhuset. De sista tio veckorna fick hon sprutor för att stoppa upp förvärkarna och sammandragningarna, detta varvat med täta kontroller på specialistmödravårdscentralen.

Gravida Nellie bär en banderoll med texten "Mom to be", där hon står mellan vännerna Moa och Emelie.

Moa Persson och Emelie Mårtensson var ett stöd för Nellie under graviditeten och blev gudmödrar till Haylie. Moa var även med under förlossningen, liksom Nellies mamma Nilla.

Foto: Privat

Nellies mamma och kompisen Moa hade varit ett stort stöd under hela graviditeten. De fanns med på BB och lotsade henne genom förlossningen.

– De var min stora trygghet och oerhört värdefulla för mig. Förlossningen drog ut på tiden, men gick smidigt när den väl kom igång.

På en whiteboard på BB har personalen skrivit en grattis-hälsning till Nellie, mormor Nilla och kompisen Moa.

Personalen grattar såväl Nellie som mormor Nilla och kompisen Moa efter att Haylie fötts.

Foto: Privat

Den 15 september 2019 kom Haylie till världen och mormor Nilla var den som fick klippa navelsträngen.

– Det var en magisk känsla när Haylie låg på mitt bröst. Jag bara fylldes av så mycket kärlek till henne, säger Nellie.

Nellie på BB med nyfödda Haylie på bröstet.

Haylie kom till världen den 15 september 2019.

Foto: Privat

Hon bodde kvar hemma hos sina föräldrar och tiden uppslukades av mammarollen, de sociala kontakterna var begränsade.

Men hon hade ändå skaffat dejtingappen Tinder.

– Inte så mycket för att jag hade planer på att träffa en ny kille, utan mer för att prata med andra människor.

Båda svajpade höger

I en annan del av Karlskrona satt Hannes Fougner och hade laddat ned Tinder-appen av ungefär samma anledning. Plötsligt matchade de båda varandra – och båda svajpade höger för att markera sitt intresse.

De minns inte riktigt vem som upptäckte vem först.

– Jag såg en vacker och trevlig tjej, säger Hannes.

– Jag tyckte också du såg bra ut, säger Nellie som på sin Tinder-profil öppet visade att hon hade en liten dotter.

Det var inget som Hannes hade reagerat på.

– Många lägger upp profilbilder tillsammans med barn, men det kan lika väl vara ett syskons barn eller en kompis barn. Jag trodde det var så med Nellie också.

Se också: Det här heter kändisarnas barn födda 2021

1:11

Efter reklamen: Det här heter kändisarnas barn födda 2021

(1:11)

De började prata med varandra och hittade genast gemensamma nämnare, exempelvis att även Hannes studerat i Uppsala, dessutom samtidigt som Nellie bodde där. De fann snabbt varandra.

– Samtalsämnena tog aldrig slut, säger Hannes.

När Nellie valde att fullfölja graviditeten visste hon att många killar drar sig för att inleda en seriös relation med en ung tjej som redan har barn.

– Den som vill bli tillsammans med mig måste acceptera Haylie, hela paketet var det som gällde. Därför berättade jag tidigt för Hannes att flickan på bilderna, det var min tre månader gamla dotter.

– Jag hade överhuvudtaget ingen erfarenhet av små barn. Om det blev något mellan oss skulle jag få ta papparollen direkt, jag försökte sätta mig in i det mentalt. Det lät mysigt, men samtidigt kom en del andra tankar. Jag pluggade fortfarande och funderade över hur jag skulle kunna kombinera papparollen med studierna, och samtidigt lära känna mig själv tillsammans med ett barn, säger Hannes.

Drog en vit lögn

De bestämde att ses hemma hos Hannes. Nellie hade inte berättat om sin Tinderdejt för föräldrarna, som skulle vara barnvakter, utan drog en vit lögn om att hon skulle i väg och träffa kompisen Hanna.

– Det lät ju som Hannes, skrattar Nellie.

Dejtingkvällen hann knappt börja innan Nellies kompis Moa messade och ville att Nellie skulle hänga med henne och hennes kille ut på krogen.

– Jag förklarade att det inte gick eftersom jag var på dejt med Hannes. Hon tyckte jag skulle ta Hannes med mig.

– Det lät roligt och jag hakade på, säger Hannes.

På krogen träffade de några vänner till Nellies föräldrar som propsade på att de skulle följa med dem hem på efterfest. De hängde på och klockan hann bli mycket innan det var dags att bryta upp. Alla bussar hade slutat gå och det ösregnade, så traska hem var inget alternativ. Nellie och Hannes fick sova över där de befann sig.

På morgonen ringde Nellie sin pappa Kristian och undrade om han kunde hämta henne. Och så frågade hon i förbifarten om han kunde skjutsa hem Hannes också.

– Vem fan är Hannes? utbrast hennes pappa och Nellie fick något skamset förklara att det inte var till Hanna utan Hannes hon hade begett sig till kvällen tidigare.

– Det blev en något jobbig resa, det sades inte så många ord i bilen hem. Tur att det bara var några minuter ifrån där jag bodde, skrattar Hannes.

– Mamma blev nyfiken när jag kom hem och undrade vem den där Hannes var och om vi skulle träffas igen, säger Nellie.

Några månader gamla Haylie sover tryggt i Hannes famn, med napp i munnen.

Hannes och Haylie i december 2019.

Foto: Privat

Det gjorde de och några dagar senare fick Hannes träffa Haylie. Det blev kärlek direkt.

– Hon var så mysig, säger Hannes.

Kärleken bara växte

Hannes kom tillbaka allt oftare. Kärleken till Nellie växte, liksom kärleken till hennes lilla dotter.

– Jag matade Haylie och jag minns första gången hon somnade i min famn, vilken känsla. Så fort jag kom hem till Nellie tjatade jag om att få hålla Haylie, säger Hannes som på kort tid blev allt mer hemmavan i papparollen.

– Till slut bodde jag nästan hemma hos dem.

För Haylies bästa ville han inte dra ut med att han och Nellie skulle vara ett par på riktigt.

– Om det inom ett år skulle visa sig att vi inte fungerade tillsammans, då skulle Haylie fortfarande vara så liten att hon inte skulle ha några minnen av mig. Om hon däremot skulle hinna bli äldre och bygga band till mig, då skulle det bli svårare för henne om vi gick skilda vägar. För att få det att funka var det lika bra att testa direkt att leva som en familj, säger Hannes.

Familjebild på Hannes, Nellie och Haylie som alla ler glatt mot fotografen.

Hannes föll för både Nellie och Haylie, och vice versa. Nu har de varit en familj i två år.

Foto: Mikael Svensson

I slutet av sommaren förra året fick Nellie en lägenhet, och det är där de nu bor tillsammans, som en familj.

Haylie säger pappa till Hannes. Han känner sig som en pappa, och en av de viktigaste personerna i Haylies liv.

– Det behövs inte blodsband för att älska ett barn, betonar Hannes.

Samtidigt finns det förstås en dröm om att familjen ska bli större, nu när Hannes vet hur det är att vara pappa …