"Oj, gått upp i vikt?" Här är frågorna vi sist av allt vill få på släktkalaset i jul

Kvinna ser besvärad ut under en julmiddag.
"Dags att skaffa barn snart?" Julen och de otaliga släktkalasen är här! Men för många av oss betyder festligheterna inte bara mys och skimmer – utan också ett gäng stela, pinsamma eller rent av opassande konversationer med morbrorn, kusinen och barndomsvännen. Här är frågorna vi helst inte vill få på julkalaset, enligt en färsk undersökning.

För somliga av oss betyder julen att en rad mer eller mindre roligas släktkalas lurar i kalendern.

Och visst blir man ibland avundsjuk på dem som verka ha en sådär rolig släkt- och vänskara där alla är avspända och gillar varandra? Där ingen morbror drar olämpliga skämt, där kusinen inte börjar prata politik som får en att koka och där småbarnen nöjt sitter tysta och leker med sina julklappar. Helt utan sockerstinna vrål och Kalle Anka på alldeles för hög ljudvolym.

Nej, alla kalas på julen är faktiskt inte så mysiga som vi kanske önskar. De flesta kan nog känna igen sig i att behöva genomlida pinsamma, jobbiga och rentav otrevliga konversationer med släktingar och vänner.

Pinsamma föräldrar på julkalas.

En sjättedel av deltagarna förväntade sig att få en jobbig utfrågning av svärföräldrarna på en festtillställning i jul.

Foto: TT

I en undersökning gjord av det brittiska brädspelsföretaget Hasbro Gaming fick 2000 britter svara på vilka frågor de helst undviker att få av en vän eller släkting på jultillställningen.

"Har du gått upp i vikt?" visade sig vara absolut värsta frågan man kan tänka sig att få. Men även den motsatta "Oj, har du tappat några kilo sen sist?" visade sig vara nästan lika ouppskattad.

Vissa uppgav att de brukade sätta på TV:n eller fly till toaletten när det bara blir för jobbigt

Inte heller ville man få frågor om den (kanske) ansträngda vardagssituationen, såsom när farmor drar till med "Har du fått något jobb än då, lille vän?".

Kvinnor är julens projektledare

Vad man tänker rösta på i nästa val visade sig heller inte vara en omtyckt fråga och detsamma gällde statusen för våra allra närmsta relationer. På listan över oönskade frågor fanns till exempel "Ligger förlovning/giftermål på bordet för dig snart då?" eller "Har du någon pojkvän/flickvän nuförtiden?". Det visade sig heller inte alls populärt att tvingas svara på frågan om när man planerar att få barn.

"Jaha, då är det kanske snart dags att ta sig in på bostadsmarknaden?" var ytterligare en fråga som vi stör oss ordentligt på. Detsamma gällde frågor huruvida man sett de senaste jul-reklamfilmerna på TV – och vad man isåfall tyckte om dem.

Kvinna sitter med telefon i handen i ett tomt rum.

Låtsas få ett samtal eller fly till ett annat rum var två kreativa metoder som deltagarna i undersökningen tog till när konversationen blev för pinsam.

Foto: TT

Enligt undersökningen var svärföräldrarna de som flest personer ville undvika att ha jobbiga konversationer med under julen, följt av kusiner och sysslingar. En sjättedel av deltagarna sa att just svärföräldrarna också är de som mest troligt kommer att förhöra dem med trängande frågor under högtidsperioden.

Så bränner kvinnor ut sig på sysslor i hemmet – som män inte märker

I en liknande undersökning gjord av ICA visade det sig nyligen att 1 av 5 svenskar tycker att samtalen under julfirandet inte är givande, och att man skulle vilja prata om mer betydelsefulla ämnen, till exempel livsdrömar.

4 av 10 i den brittiska undersökningen väntade sig att få en pinsam eller jobbig fråga från vänner eller släktingar under julfestligheterna. Och för att slippa de trängande och stolpiga förhören, tog man gärna till flera kreativa flyktvägar.

Vissa uppgav att de brukade sätta på TV:n eller fly till toaletten när det bara blir för jobbigt. Andra valde att fejka ett telefonsamtal eller föreslå en aktivitet där man måste prata om något annat, till exempel brädspel.

Men det visade sig också att att vi inte bara ogillar våra släktkalas. Två av fem medgav att "ha roligt med familjen" är en av favoritsakerna med hela julen.

Källa: SWNS/Hasbro Gaming

Foto: TT/Shutterstock