Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Pappas Pärlor-Johan fortsatte pärla när barnen tröttnade

17 nov, 2017 
Hemmets redaktion
Det började med att Johan la pärlplattor tillsammans med sin dotter Zelda och sonen Kai. Barnen tröttnade ganska snabbt, men han upptäckte att han fullkomligt älskar det meditativa pysslandet. I dag skapar han underfundiga konstverk av färgglada plastpärlor och försörjer sig på sitt pärlande.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På dörren till Johans arbetslokal som ligger i utkanten av familjens lummiga trädgård står det ”Pappas Pärlor”. Här skapar han sin konst. Vid ena väggen står hinkar fulla av pärlor staplade på varandra. Johan berättar att han senast beställde hem fyra miljoner pärlor.

– Jag älskar när det blir måndag och jag får sätta mig här i boden och börja jobba igen. Jag brukar säga att jag är en professionell pysslare. Men mest sitter jag och leker hela dagarna.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Johan Karlgren, 40, bor tillsammans med sin fru Maria Dahl Karlgren, 37, och deras tre barn Zelda, 12, Kai, 9, och Lovis, 3 år, i ett stort gult trähus alldeles i närheten av Göta kanal i Motala.

Spontan och kreativ

Johan är av den spontana och infallsrika typen. När han pratar fullkomligt bubblar orden ur munnen på honom. Maria är mera lugn och eftertänksam.

– Johan har en enorm kreativitet, medan jag är mer organisatorisk. Jag vill ha ordning och reda omkring mig, säger Maria.

Hon berättar att det var väldigt skönt när Johan flyttade ut med alla sina pärlor i boden. Innan dess var det pärlor överallt, både i köket och i vardagsrummet.

Annons

De båda träffades på krogen vid en hemvändarträff för 14 år sedan. Sedan dess har de varit ett par.

– Johan bodde i Norge och jag på Gotland, så vi fick prata väldigt mycket med varandra på håll. Men det stärkte relationen, berättar Maria.

Johan är hemmapappa

Senare, när de fått småbarn, flyttade de hem till Motala där släkten finns. Maria, som är socionom, har satsat mycket på karriären. Just nu utbildar hon sig till terapeut. Johan är hemmapappan som vabbar, hämtar barn på dagis och har maten färdig när familjen kommer hem.

För i den här familjen står pappa Johan för pysslandet och matlagningen, medan mamma Maria sköter ekonomin, ser till att saker blir gjorda på huset och tar hand om bilen.

– Jag kommer alltid hem till lagad kvällsmat, säger Maria.

För både Maria och Johan är det viktigt med jämställdhet. De berättar att det var ett aktivt val att inte styras av de traditionella könsrollerna. Men sedan var det också mest praktiskt, eftersom den här rollfördelningen passar alldeles utmärkt med deras intressen och läggning.

Pappas Pärlor-Johan med hela familjen
Hela familjen ”pärla”. Johan och Maria tillsammans med de tre barnen Lovis, Kai och Zelda – Vi är bästa teamet. Vi kompletterar varandra, menar Johan och Maria.

– Vi är ett sjukt bra team. Och att vara hemmapappa på heltid har alltid varit min hemliga dröm, säger Johan. Jag vill vara en närvarande pappa.

Annons

På gymnasiet gick Johan det estetiska bildprogrammet. Men han hade aldrig en tanke på att han skulle ägna sig åt konstnärlig verksamhet. Det var först för fyra och ett halvt år sedan, när han började lägga pärlplattor tillsammans med sina barn Zelda och Kai, som intresset för pärlandets konst väcktes.

– Jag kände hur avslappnade det var att pärla. Det var som en sorts terapi. Jag blev väldigt lugn av det.

Sa upp sig

Johans andra stora intresse är tv-spel. Han har 150 spelkonsoler och 1 500 originalspel.

– Jag och Zelda började pärla figurerna i Nintendospelen och The legend of Zelda. Det spelet har Zelda förresten fått sitt namn efter.

De utvecklade också pärlandet till något mer än bara en bild som satt på en platta. De pärlade exempelvis blommor som kunde sättas i en kruka eller på en lampa.

Antalet pärlade figurer växte och de började ge bort dem. Zelda ställde sig också på Jönköpings tv-spelsmässa och sålde de pärlade tv-spelsfigurerna.

Annons

– Det gick jättebra, berättar Johan. Min då nioåriga dotter sålde tv-spelsfigurer för flera tusen kronor.

Pappas pärlor har pärlat en figur och placerat den på en svamp
Följ Johan på Instagram! Kontot heter ”pappasparlor” och där lägger han ut många av sina fantasifulla skapelser.

Johan drev då ett eventbolag. Så när det fattades marknadsbord till ett event han skulle hålla i beslöt han sig för att själv ställa sig vid ett bord och sälja familjens figurer. Sedan fortsatte försäljningen på olika marknader. Och Johan fortsatte att pärla och sälja. För tre år sedan sa han upp sig från sitt jobb som annonssäljare och omvandlade sitt event- bolag till pärlbolaget Pappas Pärlor.

– Jag var aldrig orolig när Johan sa upp sig. Jag har ju min lön, säger Maria. Hade det inte funkat hade han fått göra något annat. Men själv hade jag nog inte vågat göra som han. Jag hade inte trott på att det skulle fungera.

Annons

Pärlkonsten säljer som smör

Men Johans lite halvgalna idé har visat sig fungera alldeles utmärkt. Förutom att hans pärlkonst säljer som smör har han i dag hela 60 000 följare på sitt Instagramkonto,  pappasparlor. Han har också börjat åka runt och föreläsa om sitt liv.

– Jag kan bli lite avundsjuk på Johan, säger Maria med ett leende. När jag kommer hem efter en tuff dag på jobbet, utan att ha fått så mycket som ett tack, har Johan fått 2 400 likes, efter att bara ha lagt upp en bild på sina figurer. Jag vill också bli omtyckt.

Att han ägnar sig åt något så ”tjejigt” som att lägga pärlplattor har Johan inga som helst problem med.

– Jag syr korsstygn också. Men det tar så lång tid. Det går snabbare att pärla, säger han och berättar att han även har inspirerat små pojkar att börja pyssla.

Pappas Pärlor-Johan med dottern Zelda
Johan började pärla med dottern Zelda. När hon tröttnade fortsatte han.

Johan ritar aldrig upp någon skiss innan han börjar pärla. Idéerna har han i huvudet. Han gillar det roliga och lite underfundiga. Som den pärlade flugsmällan som ser ut som en regnbågsflagga, som hänger i boden. Eller korven med brödet, som står på en hylla tillsammans med en hamburgare och sushi. För nu är det inte bara platta pärlplattor Johan gör, utan också olika tredimensionella figurer.

Annons

– Det är kul att testa vad man kan göra. Jag gillar också återbruk, säger han och visar på en gammal pall som han har klätt in med figurer från ett tv-spel.

Säljer tavlor på galleri i Stockholm

Just nu håller Johan på med att ge gamla tavlor som han hittar på loppisar ett nytt liv.

– Det är jättespännande. Jag försöker se vad som saknas i tavlan och så sätter jag in de saknade figurerna. Tavlorna säljs sedan på ett galleri i Stockholm.

I dag har de äldsta barnen för länge sedan tröttnat på att lägga pärlor. Och Maria har aldrig varit speciellt intresserad. Det är bara minstingen Lovis som fortfarande lägger lite pärlor tillsammans med pappa.

– I början utgick alla från att det var Maria som pärlade med barnen, berättar Johan. Men nu, sedan jag började med min gatukonst, vet nog de flesta i Motala att det är jag.

Skapar gatukonst

För Johan sysslar också med vad han kallar civil olydnad. Runt om i Motala har han satt upp sina pärlade figurer. Bland annat har ett elskåp, med hjälp av Johans pärlor, förvandlats till en kyrka. En lyktstolpe har blivit en Kalles kaviar-tub. Och tre vägsuggor ser ut som en stor Toblerone.

Annons

– Jag gör det för att det är kul. Det är inte helt lagligt. Men jag försöker tänka att det är okej, så länge det inte stör någon. Och nu har både det kommunala bostadsbolaget och kanalbolaget hört av sig och varit intresserade av mina figurer.

Johan och Maria berättar att reaktionerna från de flesta när de får höra att Johan försörjer sig på sitt pärlande är: ”Vad häftigt!”

– Men äldre män kan ha lite svårt att ta in det, säger Maria. De tycker att det är lite konstigt och inte något riktigt jobb.

Pappas pärlor gjorde om tre vägsuggor till en Toblerone
Johan älskar att hitta på olika fantasifulla figurer. Och smyckar gärna offentliga platser med sin konst.

Och för Johan är pärlandet fortfarande avslappning och terapi.

– Men nu är det en terapi som jag kan försörja familjen på, säger han och skrattar. Jag har aldrig jagat pengar. Men det känns skönt att jag kan ägna mig åt det här utan att ha dåligt samvete för ekonomin.

Annons

Johan har väldigt svårt att slita sig från sitt pärlande, även på kvällstid. Han berättar att när barnen har lagt sig brukar han och Maria sätta sig tillsammans vid köksbordet.

– Hon har sina pluggböcker och jag har mina pärlplattor. Och så sitter vi där och umgås. Jag vet inte vart jag är på väg med mitt pärlande. Men jag njuter av varje sekund.

Är du nyfiken på Pappas Pärlor? Du hittar Johans hemsida här.

Text: Marita Andersson

Foto: Maria Qvarzell, privata

Läs också: 5 roliga pyssel och handarbeten

Annons