Petra Mede – om rollen som mamma till Adeline

Petra Mede stormtrivs som småbarnsförälder.
Nästan 200 miljoner tv-tittare världen över såg programledaren, ståuppkomikern, skådespelaren och författaren Petra Mede leda Eurovision song contest. Rollen gjorde henne inte nervös, en annan roll i hennes liv tar betydligt större utrymme; dottern Adeline. – Det är helt underbart och jag är så glad att jag fick förmånen att vara mamma.

Petra Mede är ständigt i ramljuset – Melodifestivalen, Guldbaggegalan och Eurovision

Petra Mede hade varit programledare för både Melodifestivalen och Guldbaggegalan då hon 2013 fick det enormt stora och prestigefyllda uppdraget att leda Eurovision song contest. 

Bara fem månader tidigare hade hon blivit mamma för första gången, till dottern Adeline – men möjligheten var för bra för att tacka nej till.

– Det krävdes otroligt många timmars förberedelse och det kanske inte alltid var helt optimalt när man har en liten bebis. Men jag fick mycket stöttning av familj och vänner och en sådan chans får man ju oftast bara en gång i livet, säger Petra.

Eurovision med Måns Zelmerlöw

Men det gäller inte för henne. Efter Måns Zelmerlöws seger med Heroes förra året får hon möjligheten en gång till.

– Det är knappt man tror att det är sant, jag är så glad och tacksam. För mig är det en stor ära och det ska bli väldigt roligt att göra det tillsammans med Måns den här gången, ler Petra.

Antalet tv-tittare brukar ligga på ända uppåt 200 miljoner – men det är inget hon skräms av.

– Jag var ganska nervös på genrepen förra gången, men under tv-sändningarna i de två semifinalerna och i finalen hade jag mest en hög anspänning för att jag var så oerhört koncentrerad.

Hon fortsätter:

– Jag är ju van att stå på scenen både som programledare och komiker – och det viktigaste för mig är att vara så närvarande som möjligt. Det är bara att strunta i om det blir något fel. Jag tror att publiken uppskattar mer att man är här och nu och tar saker som de kommer. Att ta in åskådarnas reaktioner. Allt måste inte vara så perfekt och tillrättalagt.

BBC hörde av sig

Petra fick mycket hyllningar internationellt förra gången – och var så uppskattad att hon blev ­tillfrågad av engelska BBC att tillsammans med den engelska programledaren Graham Norton leda jubileumsgalan Eurovision greatest hits från London i fjol, då tävlingen fyllde 60 år.

Mede älskar utmaningar och att ta risker. Så har det varit ända sedan hon var liten.

– Jag har nog alltid varit väldigt exhibitionistisk och tycker om att stå i centrum inför folk. Det var aldrig så att jag var rädd för att stå framme vid tavlan och redovisa för klassen precis. När det gäller sådant verkar det vara en viss skillnad mellan programledare och komiker mot skådespelare.

– Jag håller precis på att spela in Felix, Clara och Moa Herngrens tv-serie Bonusfamiljen och där jobbar jag mest med skådespelare. Flera av dem är mycket blyga privat.

Det är något man absolut inte kan påstå om Petra. Tvärtom.

– Jag hoppas att Måns står ut med mig som programledarkollega och inte tröttnar totalt – för jag pratar otroligt mycket… Man kan nog säga att jag är rolig privat också, jag gillar att skämta.

Erfaren programledare

Hon har träffat Zelmerlöw ­inom branschen förut – men det här är första gången de arbetar tillsammans.

– Måns är så trevlig, rolig, tålmodig och proffsig. Det ska bli så häftigt att göra programmen just med honom. Han har ju en massa erfarenhet som programledare också efter att ha lett Allsång på Skansen.

Petra berättar att varken hennes föräldrar eller syster skulle utsätta sig för att ställa sig på scenen inför så många personer.

– De är nog tacksamma för att det är jag i familjen som tog på mig den rollen. De andra fattar inte hur jag vågar egentligen. Antagligen har jag väl något genetiskt fel som inte har några spärrar, skrattar hon.

Semifinalerna avgörs den 10 och den 12 maj, och finalen är på lördagen.

Inför varje sändning är det fyra genrep – vilket innebär att Petra och Måns ska göra tolv föreställningar på fem dagar…

– Senast var jag helt slut efteråt, men samtidigt väldigt lycklig. Det är så intensivt och roligt. Så veckan efteråt brukar vara väldigt lugn. Då blir det mycket tid att umgås med familjen.

Inte lämpligt att skämta om artister

När det gäller språk kan Petra inte bara prata engelska ­flytande. Hon har sedan tidigare en filosofie kandidat-­examen med franska som ­huvudämne och kan även prata spanska. Så där blir det inga problem.

– Jag är egentligen inte orolig för något. Men det värsta som skulle kunna hända är att det blir tekniska problem av något slag, sådant vi som programledare ­inte kan styra. Men då får man göra det bästa av saken.

Eftersom Petra är komiker i grunden blir det säkert en del skämt också. Men allt går inte att skoja om…

– Det går bra när det gäller Eurovision och dess historia, liksom om mig själv. Men det kanske inte är så lämpligt att skämta om de deltagande artisterna. Det kan ju uppfattas olika i olika länder.

Älskar mammarollen

Våren 2013 i Malmö hade Petra ett helt team med familj och släkt som tog hand om dottern Adeline under sändningarna. Nu är allt i Stockholm, där hon bor. Adeline fyllde tre år i december och behöver inte vara med på plats i arenan.

– Men hon kommer säkert och hälsar på, inflikar Petra.

Rollen som mamma är något hon har älskat från första stund.

– Det är helt underbart och jag är så glad att jag fick förmånen att vara mamma. Man kan väl säga att jag är ganska cool ena stunden, för att senare vara rena hönsmamman. Tyvärr är jag alldeles för dålig på att sätta gränser och vara konsekvent. Det lär jag antagligen få sota för längre fram…

Någon sa lite skämtsamt att föräldraskap handlar mycket om hot och mutor – och det är något Petra håller med om.

– Ja, det är ju faktiskt lite så. Det låter ju inte så roligt att säga hot, men det är klart att man blir irriterad ibland och att det man gör kan få konsekvenser. Men jag är som sagt väldigt dåligt på sådant. Då blir det säkert mer mutor när allt inte är så kul, säger hon med ett skratt.

Erfaren i livet

Petra var 42 år då Adeline föddes. 

– Det är ju betydligt svårare att bli gravid i den åldern, så jag är bara glad över att det gick. Hur det är att bli förälder när man är lite äldre är ju svårt att svara på eftersom jag inte har något att jämföra med. Förhoppningsvis är jag mer erfaren i livet, men när man än får barn är det en otroligt stort omställning för alla. Det går inte riktigt att förbereda sig för.

Hon lägger till:

– Just det här med att ha fullt ansvar för ett nytt liv, dygnet runt. Jag har alltid varit väldigt beroende av sömn. Men den är ju bara att glömma. Bara för att man säger godnatt innebär det ju inte att det är godnatt. Att ­inte få sova ordentligt är nog den största förändringen för mig.

Vägen till scenen gick via dans för Petras del. Som ung höll hon på med balett. Hennes mormor tillhörde den kända dansfamiljen Tropp och var brorsons dotter till syskonen Oscar, Anna och Sven.

Tvingades sluta med balett

Själv tvingades Petra sluta med balett då hon drabbades av en nervskada i ryggen som 20-åring. Efter en långvarig sjukskrivning studerade hon i stället till Stockholmsguide och jobbade med det ett tag – innan hon vann en amatörtävling och slog igenom som ståuppkomiker 2005.

Därefter har hon blivit utsedd till både bästa nykomling och årets kvinnliga komiker. På senare år har det blivit allt fler uppdrag som programledare – och även skådespelare. Petra hade en roll i Colin Nutleys film Medicinen och även i komediserien Familjen Rysberg på SVT.

Den sistnämnda ska det spelas in nya avsnitt av i vår. Dessutom ska hon alltså vara med i paret Herngrens komediserie Bonusfamiljen.

– Jag hoppas på fler roller inom tv och film, att vara skådespelare är något jag tycker är jättekul.

Men nu först är det Eurovision song contest som gäller ännu en gång! Lycka till Petra! 

Av Joakim Löwing

Foto: IBL och Stella Pictures