Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Petra Medes längtan efter barn kom sent: ”Jag har fött ett fulländat barn”

14 jun, 2022 
Hillevi Wahl
Petra Mede står framför en stor sten och i bakgrunden syns också ett stenhus i orange. Det är sommar ute.
Petra Mede ska bli tvåbarnsmamma.
Farmor Elsa, mormor Anna-Lisa och familjekollektivet i Bromma. Petra Mede liknar skämtsamt sin familj med en sekt och i sommar får den en till medlem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Petra Mede har synts överallt den senaste tiden. Hon har programlett Let’s Dance och Hjulet i TV4 och släppte nyligen boken Svindlande stunder i Blackeberg. Men viktigast av allt: I sommar blir hon tvåbarnsmamma.

– Tittarna har fått se min mage växa. Jag är nästan chockad över vilken makalöst fin respons jag har fått. Så mycket kärlek och hejarop. Inte minst från män och kvinnor i min egen ålder, som har kommit fram och sagt ”Åh, vad bra, åh, vad kul!” och berättat att de gått i samma tankar, säger Petra Mede.

Längtan efter barn kom sent. Petra fick sin dotter Adeline när hon skulle fylla 43.

Se också: 5 saker du vill veta om Petra MedeBrand logo
Se också: 5 saker du vill veta om Petra Mede

– Det var i grevens tid. Det var det mest fulländade barn som någonsin fötts. Tänk om jag hade missat henne. Tänk om vi hade missat varandra, sa hon då, i sitt Vinter i P1.

Annons

Då trodde du att det var för sent för fler barn?

– Ja. Men teknikens utveckling går framåt. Vänner, som fått barn i min ålder, fick mig att våga längta igen, säger Petra.

2010 föddes bara åtta barn i Sverige av en mamma som var över 50. År 2020 hade siffran stigit till 26 barn.

Petra Mede håller sin dotter Adeline i famnen.
2013 blev Petra mamma till första barnet Adeline.

– I framtiden tror jag att det kommer att bli lika odramatiskt som till exempel samkönade äktenskap är i dag. Men jag vill inte bli en talesperson för detta, eller tala om hur andra människor ska leva sina liv. Det här har jag gjort för att jag ville det. Och jag har gjort det här helt själv, som så mycket annat i livet, säger Petra.

Annons

Någon supermamma vill hon inte framstå som.

– Gud, nej. Vi tog ett gemensamt principbeslut i familjen häromdagen: Att jag inte ska laga mat! Vi får försöka få i oss näring på något annat sätt. Genom restaurangbesök eller att vi köper färdiglagad mat. Jag kan göra två rätter. Ugnspannkaka och… Nej, förresten. Bara ugnspannkaka! Usch, det är hemskt!

Petra skrattar stort.

– Man tror ju att man ska ha lärt sig en massa saker när man har fyllt 50, men jag vet inte ens hur man klär sig åldersadekvat längre.

Programledarna Petra Mede och David Lindgren står i Let's Dance studion i Tv4.
Petra ledde Let’s Dance tillsammans med David Lindgren. TV-tittarna kunde vecka för vecka se magen växa sig större i alla vackra klänningar som Petra bar.

Petra Medes andra bok kom i våras

Nya boken Svindlande stunder i Blackeberg handlar mycket om de kvinnor som präglat Petra.

Annons

– Doris, som boken är dedikerad till, bodde jag granne med i 22 år. Hon är 101 år nu och en av dem som har inspirerat mig allra mest. Hon kom in i mitt liv när jag precis hade tvingats lämna dansen, på grund av en svår ryggskada. Jag var sjukskriven och vilsen och visste inte vad det skulle bli av mig, säger Petra.

Det här är Petra Mede

Ålder: 52.

Bor: Bromma i Stockholm.

Familj: Dottern Adeline, ett till barn på väg, föräldrarna Klas och Ulla och syster Anne med familj

Aktuell med: Boken Svindlande stunder i Blackeberg utgiven på Norstedts.

– Doris fick mig att tro att allt var möjligt. Hon är envis, målmedveten, bildad och rolig, som en blandning av Lilla My och ett litet väsen. Hon har varit en stor förebild hur man kan leva sitt liv självständigt, på ett ickekonventionellt sätt. Doris har lärt mig att inte vara så mån om att behaga.

Doris har gett Petra Mede många annorlunda livsråd, som ”Du vet väl att du kan gå tio år upp och tjugo år ner när du letar efter en man”.

Annons

Doris hade en ung älskare som bodde i Indien

– Doris hade berättat svindlande historier om sitt liv, bland annat om en ung indisk älskare, Radjiv, som importerade fina indiska tyger till Paris modehus. Plötsligt en dag mötte jag honom i trapphuset. Jag blev alldeles stum, över att han fanns på riktigt, säger Petra.

– Så roligt. Och så belevad han verkade, sa jag. ”Ja, han kanske är lite ung, men inte så det stör”, sa Doris. Då var hon nittio år.

Petra Mede sommarpratade och här på bilden syns på med en krans på huvudet.
Petra Mede har sommarpratat två gånger och vinterpratat en gång.

Petra Medes mormor Anna-Lisa bodde i kollektiv

En annan person som betytt mycket för Petra var mormor Anna-Lisa.

Annons

– Mormor var välutbildad, flärdfull och högljudd. Som ung studerade hon i Paris och Berlin och satt med sin cigarett med munstycke på kaféerna och diskuterade med den tidens intellektuella storheter. För henne var livet en scen, ju större, desto bättre, säger Petra.

– Mormor blev lärare, men skulle verkligen ha behövt få stå på en stor scen för att kunna leva ut. Hon älskade estrader, målade naglar, glitter och pälsar. Det var alltid mormor som gav mig de bästa julklapparna, den största nallen och den finaste Barbiedockan. Mormor förstod att man behövde något extraordinärt. Att man inte alltid vill ha saker som är användbara, utan bara vackra.

Mormor bodde med Käbi Laretei och Birgit Cullberg

– Mormor bodde i ett kollektivhus i Fredhäll. För henne, som var ensamstående med två barn var det en räddning. Det var ett progressivt hus, där kvinnor som yrkesarbetade kunde bo. Barnen kunde leka på gården, tvätteri och restaurang fanns i huset. Hit flyttade Birgit Cullberg, Lena Larsson, Käbi Laretei och andra kulturpersonligheter. I det huset har jag varit mycket när jag var barn.Petra Mede står med sin farmor på en hög byggnad i New York.
Petra Mede och farmor Elsa.

Petra Medes stöttande och glada farmor

Den tredje kvinnan som präglat Petra är farmor Elsa.

– Det fanns en "grundgladlynthet" hos farmor, trots att livet stundtals varit tufft mot henne. Hon skrattade så hon kiknade åt alla mina skämt. Hon tyckte att jag var Guds gåva till mänskligheten. Det var väl därför jag fick en så felaktig självbild, säger Petra, med värme i rösten.

Annons

Hos farmor var allt så rent och nyduschat och tvättat och planerat och ordnat.

– Det har jag tagit efter henne. Jag gillar att ha ordning hemma, säger Petra.

I dag är både farmor Elsa och mormor Anna-Lisa döda. Men de lever kvar i Petra, och i den stora familj hon har runt omkring sig i Bromma.

– Vi är lite som en sekt, fast på ett bra sätt! Det är helt underbart att ha min älskade syster, barnens mor- och farföräldrar och farbröder på gångavstånd. Och väldigt praktiskt med kusiner som bara kan gå över till varandra, när de vill. Det skapar en trygghet i det lilla.

Vad ska du göra i sommar?

– Förhoppningsvis ska jag ha fött barn kring midsommar och håller tummarna för att allt går bra. Sedan tror jag att det blir ganska fullt upp med att landa i det, att vi har ett nytt litet liv i familjen, säger Petra.

Annons

– Under juli-augusti ska jag skriva klart min föreställning ”50/50” som har premiär på Scalateatern i november. Den måste alla se! Det kommer att bli väldigt roligt, för alla åldrar. Då ska jag driva friskt med det där lugnet som ska ha infunnit sig och alla insikter som man tydligen ska ha fått när man fyller 50. Men jag har inte lärt mig ett endaste dugg!

Petra Medes liv i år

1970 Föddes i Stockholm men tre år senare flyttade familjen till Partille utanför Göteborg.

1990 Skadades svårt i ryggen, tvingades sluta med dansen.

2005 Vann stå-upp-tävling och slog igenom som komiker.

2009 Årets kvinnliga komiker, ledde Melodifestivalen och sommarvärd i P1.

2013 Ledde Eurovision Song Contest och julvärd i SVT. Blev mamma till Adeline.

2015 Programledare i BBC när Eurovision Song Contest fyllde 60 år.

2022 Bokaktuell, leder Hjulet i Tv4. Tvåbarnsmamma. Gör föreställningen 50/50 på Scalateatern.

Petra Medes sommarfavoriter

Bok i hängmattan
– Jag är med i en bok-cirkel. Just nu läser vi En vänskap av Silvia Avallone. Den är jättefin. Boken handlar om två italienska flickors lite komplicerade vänskap, och utspelar sig i nutid.

Omslag på Petra Medes bok Svindlande stunder i Blackeberg
Petra har gett ut två böcker, båda på Norstedts förlag. Senaste var denna som utkom i våras.TV-serie en regning dag
After Life med Ricky Gervais. Den handlar om livet och döden. Om hur man hittar livsgnistan igen, när man tappat all mening med livet. Den TV-serien är helt otroligt bra. Gervais svänger mellan cynisk galghumor och totalt allvar. Jag förstår inte hur han får till det.

Min bästa sommar
– Sommaren 1986, när jag var hos farmor i Gräsmark och vi tittade på alla VM-matcherna i fotboll tillsammans. Vi satt uppe hela nätterna och drack varm choklad och såg Maradona dribbla sig förbi fem engelsmän i den legendariska kvarts-finalen, och gjorde århundradets mål.

Godaste sommardrinken
– Nu är det ju alkoholfritt som gäller. Jag brukar be bartendern att hitta på någon god fräsch fruktdrink med mynta i. Det brukar bli förvånansvärt gott! Men jag kan längta efter en Cosmopolitan, med vodka, cointreau, tranbärsjuice, lime och massa is i.

Smultronställe i Sverige
– Gräsmark är den vackraste platsen som jag någonsin varit på. Vid sjön Rottnen, strax norr om Sunne, mitt i Värmland. Min farmor bodde där, i ett litet samhälle med en kyrka, precis vid Rottnens strand, och när Värmlandsskogarna öppnar sig mot sjön, så är det helt sagolikt vackert.

Vacker kyrka i Gräsmark i Värmland omgiven av vatten.
Petra Medes smultronställe i Sverige är Gräsmark i Värmland.
Annons