Pierce Brosnan försvarar sin fru genom vått och torrt – särskilt när hon får höra glåpord om sin vikt

Till vänster, paret Keely Shaye Smith och Pierce Brosnan på Golden Globe-galan år 2020.

Foto: Till vänster, Valerie Macon/TT, till höger, Bens backgrid US/TT.

Skådespelaren Pierce Brosnan får ofta höra att hans fru Keely Shaye Smith är "långt under hans liga". Hans sätt att försvara henne är en inspiration för hela världen.

Vi är vana vid några schablonbilder av det klassiska Hollywood-paret.

Följande två finns.

Den ena är när två skådespelare verkar ha hittat varandra under en inspelning. Det tisslas och tasslas. Skvallerpressen skriver om det. Kanske har någon av dem varit otrogen. Storyn blir en följetong i månader.

Den andra storyn handlar om en äldre man som hittar en ny kärlek i en trådsmal kvinna – ofta halva hans ålder. Vi ser det och rycker kanske inte ens på axlarna längre. Det är så vanligt att ingen ens ifrågasätter det.

Däremot verkar folk ha åsikter om när det inte ser ut på det sättet. När mannen inte strävar efter att bli bekräftad av en ung kvinna som uppfyller skönhetsvärldens smått omöjliga ideal.

Se också: 9 Hollywoodstjärnor som är genuint kroppspositiva

0:56

Efter reklamen: 9 Hollywoodstjärnor som är genuint kroppspositiva

(0:56)

Slå på ljud

Pierce Brosnan bryter mönstret

Skådespelaren Pierce Brosnan, född 1953, är kanske mest känd för allmänheten för att ha spelat James Bond i flera filmer kring millennieskiftet.

År 1980 gifte han sig med den australiska skådespelerskan Cassandra Harris som avled 1991 efter att ha drabbats av cancer i äggstockarna. Han blev änkeman 38 års ålder. Förlusten av sin fru försatte trebarnspappan Pierce Brosnan i en bottenlös sorg.

En sorg han fortfarande kände när han befann sig i Mexiko tre år senare.

Där mötte han Keely Shaye Smith på en strandfest. De klickade och bestämde sig för att gå på en träff några dagar senare. Det slog gnistor och de glömde tid och rum. Sedan dess har de varit ett par och gifte sig år 2001. Tillsammans har de tre barn.

7 kändisar som fått barnbarn tidigt

Över 20 år har passerat sedan dess och i intervjuer har Pierce Brosnan sagt att de är lika lyckliga nu som när de förälskade sig i varandra.

Men de senaste åren har Keely Shaye Smith utsatts för glåpord och gliringar om att hon är långt under sin makes liga. Framför allt är det hennes vikt som kommenteras i sociala medier och även direkt till Pierce Brosnan. Människor kan inte förstå hur han, med sina pengar och sin status, "nöjer sig" när han skulle kunna få nästan vem som helst. Denna tanke verkar provocera så till den grad att även bekanta till honom har sagt att det finns operationer som är möjliga om man vill förlora kilon på sin kropp.

Och varje gång svarar Pierce Brosnan likadant. Med att försvara sin fru.

I intervjuer har han sagt att han "älskar varje kurva" på hennes kropp oberoende av vad någon säger. Så sent som i somras la han upp en bild med anledning av parets 20-årsjubileum. Han skrev: "Grattis på årsdagen min älskade Keely, min kärlek för dig växer varje dag".

Pierce Brosnans agerande är helt i linje med kroppspositivism-rörelsen vars röst hörts allt högre på senare år. Man ska älska sin kropp precis som den är. Att paret ens blir ifrågasatta säger dock något om hur grundmurade föreställningarna är om hur ett Hollywood-förhållande ska se ut.

Men Pierce Brosnan fortsätter att ställa sig framför all kritik som riktas mot hustrun. Till tidningen Hollywood Star har han sagt att han alltid älskat hennes personlighet och hennes stora hjärta, inte bara för hennes skönhet. "Och nu älskar jag henne ännu mer eftersom hon är mina barns mamma. Jag är väldigt stolt över henne och jag försöker alltid göra mig förtjänt av hennes kärlek.

Vad folk dessutom inte vet är vilken betydelse som Keely spelade för honom när de träffades. Han befann sig fortfarande i en djup sorg. Istället för att få honom att försöka glömma sin avlidna fru, uppmuntrade Keely honom att sörja. Hon hjälpte också honom att uppfostra hans tre barn. Och hon var där för honom när en ny bottenlös inträffade. Pierce ena dotter Charlotte fick – precis som sin mor – också äggstockscancer och avled av sjukdomen.

Det försatte skådespelaren i en djup depression, men Keely bar honom genom mörkret.

– Hon har styrka som jag inte hade klarat att leva utan, sa han till People.

Testa dig själv: Vilken James Bond är du?

Pierce Brosnans budskap

På ett sätt borde inte ens Pierce Brosnan bemöda sig för att möta kommentarerna om Keely. Men nu finns de där och det säger något om tiderna vi lever i. Att det ställs väldigt snäva krav på kvinnor för att de ska passa in. Dessa krav handlar dessutom inte om hur hon är som person, utan bara om hennes utseende. Om man bryter denna norm ska kvinnan nästan förvänta sig att bli bortvald.

Men vad Pierce Brosnan säger är motsatsen. Nämligen att kärlek är något mycket större än folks inskränkta föreställningar om vad en relation ska bygga på.

Kärlek handlar inte om leva upp till ytliga ideal som att behöva klämma ner sig i en klänning med en specifik storlek. Kärlek handlar inte om vara tillsammans för att få omvärldens bekräftelse.

Se också: Stina Wollter efter vikthånet mot Soraya Lavasani: "Äg era rövar!"

0:37

Efter reklamen: Stina Wollter efter vikthånet mot Soraya Lavasani: Äg era rövar!

(0:37)

Slå på ljud

Kärlek handlar däremot om att växa tillsammans och stötta varandra.

Och det är precis vad Keely har gjort. Hon var där för honom i hans mörkaste stund. Hon vägledde honom ut till ljuset. Sådant gör något med en människa och ett par. Det skapar starka band som inte den mest hatfulla kommentaren kan rå på.

I vilket fall är det uppfriskande att se hur ett par bryter ny mark på ett område som känns cementerat av fördomar.

Parets hemlighet

Förutom att ha alltid stötta varandra, lyckas också paret med något som är lätt att glömma bort i ett förhållande. De tar sig tid för varandra. Även om både är upptagna ser de till att hitta luckor. Det handlar om att välja varandra i vardagen.

– Min fru och jag tog en kort bilresa till Santa Barbara. Vi åkte på en romantisk helg och tittade på hus och drack gott vin. Vi lyssnade inte på någon musik utan vi lyssnade bara på varandras röster och redde ut världen, sa Pierce Brosnan om vad de tog sig tid för under en hektisk period i livet.

I ett kort klipp på Youtube fick Pierce Brosnan frågan om hur man får ett fantastiskt förhållande. Då svarar han:

– Bara älska varandra. Älska varandra varje dag.

Kanske är det inte svårare än så.