Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Prinsessan Märtha Louise berättar om sin högkänslighet

29 mar, 2019 
Redaktionen
Märtha Louise porträtt
För prinsessan Märtha Louise var det alltför utmattande med ett liv 
i rampljuset. Först när hon förstod att hon var högkänslig föll bitarna på plats. Känslan av att vara annorlunda var också det som förenade henne och vännen 
Elisabeth Nordeng.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Märtha Louise gav upp tilltalsformen Hennes höghet för 17 år sen, då hon också avsade sig sitt apanage. Prinsesstiteln fick hon behålla och hon är i dag utbildad fysioterapeut och rosenterapeut. Tillsammans med Elisabeth Nordeng driver hon kursverksamheten Soulspring, med visionen att skapa förändringar inifrån. Märtha Louise och Elisabeth möttes på en kurs för några år sedan. Då hade de ingen aning om att de en dag faktiskt skulle bli samarbetspartners och skriva en bok ihop.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Nej, vi hade noll gemensamt, säger Märtha Louise, och både hon och Elisabeth skrattar.

– Bortsett från när vi arbetade ihop. Då gick det jättebra. Det tog tid för oss att bygga upp en vänskap. Och det är något man borde tänka lite på. Man ska ge varandra en andra chans, vänskap behöver inte vara något som uppstår omedelbart, säger Elisabeth.

Annons

Kanske spelade det också in att de kommer från vitt skilda miljöer. Märtha är född prinsessa och uppvuxen på ett slott med massiv uppmärksamhet och en strid ström av förväntningar.

Elisabeth kommer från en helt vanlig kärnfamilj och bodde som barn i en vanlig lägenhet. Den största gemensamma nämnaren är nog att de båda sedan de var barn har känt sig lite annorlunda.

Märtha Louise och Elisabeth Nordeng
Tillsammans med Elisabeth Nordeng driver Märtha Louise kursverksamheten Soulspring, med visionen att skapa förändringar inifrån. Foto: Runolfur Gudbjornsson

Behov av andningshål

Märtha och Elisabeth berättar att de är vad man kallar högkänsliga. Livet kan kännas mer intensivt, sinnesintryck som doft och ljus förstärks och man har känselspröten ute i sociala sammanhang så att andras stämningar går rätt in.

Annons

Märtha Louise berättar att hon tyckte om sitt tidigare utåtriktade liv men att det kunde vara utmattande och att hon emellanåt behövde dra sig undan.

– Att vara i stallet med hästarna var mitt andningshål. All stress lämnade kroppen när jag var där, säger hon och fortsätter:

– Jag kände mig ofta tudelad – jag var ju mig själv men så var jag också min titel. Det var som att ha två poler inom mig som jag skulle navigera efter. Och det var ofta utmattande och slitsamt. Och något jag har arbetat mycket med under åren. Jag har ett starkt behov av autenticitet och att inte säga eller vara något som jag inte kan stå för. Att spela en roll har alltid varit väldigt jobbigt för mig.

Märtha Louise behövde lära sig hantera hur hon kunde förena sitt inre känsloliv med det att vara en offentlig person. Och det var inte en enkel resa. Bland annat led hon av våldsam scenskräck.

Annons

– Jag har varit extremt rädd för att stå på scenen, för att vara i fokus för en stor grupp människors uppmärksamhet. Några gånger har jag stått i en talarstol och krampaktigt hållit fast i bordsskivan för att känna att jag hade någon förankring.

Märtha Louise
Märtha Louise har skrivit en bok om HSP. Foto: Runolfur Gudbjornsson

”Inte förtjänat rollen som prinsessa”

I boken berättar Märtha hur hon i många år kände att hon var född in i helt fel sammanhang, att hon inte hade förtjänat rollen som prinsessa. Och hon bar på en enorm skuldkänsla över det. Hon hade en god och kärleksfull familj som hon visste älskade och stöttade henne. Men hon kämpade för att finna sin egen väg och ståndpunkt.

Annons

Märtha Louise tyckte att det var svårt att veta vilka bland hennes bekanta som verkligen tyckte om henne och vilka som bara låtsades göra det.

– En mycket sensitiv person så tar också in andras känslor och stämningar. Det kan vara förvirrande. Det har till exempel varit väldigt utmanande för mig när folk säger något men jag märker att de menar något annat. Tack och lov har det blivit bättre nu, när jag känner att jag landat mer i mig själv och är mer ärlig mot mig själv.

Det gör det lättare att möta andra.

För både Märtha och Elisabeth var det en vändpunkt när de för några år sedan stiftade bekantskap med Elaine N. Arons bok Den högkänsliga människan och ett test på nätet man kunde göra för att se om man var högkänslig.

– Jag var i London när Elisabeth ringde till mig och sa att jag bara måste göra det här testet. Det gjorde jag och det blev en ögonöppnare för mig. Jag tänkte ”Åhhh, är det bara det. Jag är ju helt normal”. Plötsligt förstod jag varför jag har känt mig så annorlunda och varför jag reagerade som jag gjorde.

Annons

För Märtha Louise innebar den nya insikten både att hon kände en bättre mental balans och att hon behövde börja tänka mer på att hon var sensitiv och därmed också ta ansvar för det.

– Det är ju det som är essensen: att ta ansvar för sitt eget liv, så att man kan få en bra vardag. Man kan inte använda högkänslighet som en snuttefilt eller som en ursäkt, men man måste räkna in det. Det kan till exempel innebära att lägga in flera pauser under dagen för att ladda om.

Hjärta till hjärta-kontakt

Medan Märtha har behov för många pauser i vardagen har kollegan Elisabeth ett stort behov av att vara ensam.

– Jag kan utan problem vara ensam en hel vecka. Jag kan också resa själv. Jag har till exempel varit på Zanzibar och på storstadssemester ensam. Jag njuter av det och saknar inte sällskap.

Om Elisabeth är tillsammans med många människor och umgänget är på ett ytligt plan så förlorar hon snabbt energi.

Annons

– Det är viktigt att jag känner en kontakt eller sammanlänkning som binder oss samman.

Märtha Louise inflikar:

– Kallprat är generellt inget för oss som är sensitiva. Jag vill mycket hellre prata om vad du anser är dina utmaningar, vad du är rädd för eller vad du drömmer om.

Det händer ofta att folk anförtror sig till oss eftersom vi är inlevande och älskar den här hjärta till hjärta-kontakten.

Det är normalt att högkänsliga personer glömmer bort sig själva eftersom de har alla känselspröt ute och är uppmärksamma på alla andra omkring sig.

– Så hade jag det i alla fall väldigt länge. Jag kände att jag hade ett stort ansvar för att alla hade det bra och trevligt. Och det var utmattande. Det var säkert inte alls nödvändigt men det är en lätt roll att ta, förklarar Märtha Louise.

Drottning Sonja, kung Harald, prinsessan Märtha Louise och döttrarna Maud Angelica, Leah Isadora och Emma Tallulah.
Drottning Sonja, kung Harald, prinsessan Märtha Louise och döttrarna Maud Angelica, Leah Isadora och Emma Tallulah. Foto: TT

Livskriser och sårbarhet

Det är en sak med de små sakerna i vardagen, men stora livshändelser som att gifta sig, få barn, uppleva dödsfall och gå igenom kriser, som en skilsmässa, är något annat. Både Elisabeth och Märtha Louise är skilda från papporna till sina barn. Hur hanterar och upplever man så stora händelser när man är högkänslig?

Annons

– Det kan vara väldigt smärtsamt eftersom upplevelserna blir så intensiva. Men jag tror att det går fortare att komma igenom en skilsmässa när man är mer närvarande i processen här och nu i stället för att skjuta smärtan framför sig. Men det kräver att man törs vara helt ärlig och törs vara i sina känslor, säger Elisabeth.

På frågan om någon av dem har mött en ny man är svaret:

– Neeej, i kör från båda två.

I ett av Märthas kapitel i deras nyutgivna bok Född sensitiv: våra berättelser skriver hon: ”När man har lärt sig att arbeta med sig själv så törs man vara helt ärlig och se vad som ligger bakom känslorna man har. Kan du det och förmår att släppa känslorna av vanmakt, vrede, bitterhet, rädsla och ensamhet och komma till essensen av det hela så förmår du också att komma vidare i livet.”

Prinsessan Märtha Louise

Ålder: 48.

Annons

Gör: Utbildad fysio- och rosenterapeut. Delägare i kursverksamheten Soulspring som hon driver tillsammans med Elisabeth Nordeng.

Familj: Döttrarna Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14 och Emma Tallulah, 10, som hon har ihop med exmaken författaren Ari Behn.

Aktuell: Med boken Född sensitiv: våra berättelser, som hon skrivit ihop med Elisabeth Nordeng.

Vad är högkänslighet?

Ett medfött personlighetsdrag som finns hos 15–20 procent av befolkningen – jämt fördelat mellan kvinnor och män. Den vetenskapliga termen är ”SPS – sensory processig sensitivity” (sensotisk bearbetsningskänslighet). Den amerikanska forskaren och psykoterapeuten Elaine N. Aron är den som myntat begreppet ”HSP – The Highly Sensitive Person”.

Källa: hspforeningen.se

Av Rikke Hast

Bearbetning av text: Malin Aunsbjerg

Läs också:

10 tecken på att du är en högkänslig person

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia släpper bok!

Charlotta är högkänslig: Är stark och skör på samma gång

Annons