Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Psykologen: Se upp för vardagspsykopater – här är varningssignalerna

06 feb, 2019 
Redaktionen
Vardagspsykopater: Symtom att se upp för.
Har du någon i din närhet som gärna vill ta kontrollen, alltid tänker på sig själv i första hand och saknar empati? Kanske en vardagspsykopat!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ordet psykopat får många av oss att tänka på personer som är galna. Experter på området är exempelvis eniga om att Hitler var en psykopat.

Men endast ett fåtal personer med psykopatiska drag utvecklas till mördare.

Forskning visar att runt en procent av befolkningen uppfyller kriterierna för att kallas psykopat, några fler män än kvinnor.

Tidigare var begreppet ”psykopat” bredare. Det är nu vanligt att man skiljer mellan beteendestörning och personlighetsstörning, där psykopati faller under det sistnämnda.

Personlighetsdrag som narcissism, brist på ånger och medkänsla, svårigheter att kontrollera impulser är framträdande drag hos en psykopat – och dessa drag håller sig relativt stabila genom livet.

Värre med åren

Personer med psykopatiska drag är sällan själva medvetna om sitt sätt att vara, och de är inte heller öppna för att ta emot hjälp. Med åren kan personlighetsdragen dessutom bli ännu mer framträdande.

– Generellt sett ser vi att dessa drag förvärras med åren; psykopater blir på äldre dagar ännu mer orimliga än de tidigare varit, säger psykologen och advokaten Grethe Nordhelle, som har skrivit mycket om ämnet.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Därför är det viktigt att personer som vuxit upp med psykopatiska föräldrar, avskärmar sina egna barn från dem.

Psykopater kan vara charmiga

Psykopater är ofta väldigt charmerande, skriver Robert D. Hare i boken Psykopatens värld: Utan samvete. Men det betyder inte att de inte gör någon skada. Det är de ”vanliga” psykopaterna, vardagspsykopaterna, som utgör det största hotet mot folk i allmänhet, enligt Robert.

Även Grethe Nordhelle berättar om de tillsynes vänliga, ”vanliga” människorna bland oss som har psykopatiska drag, men som det inte alltid är enkelt att lägga märke till om man inte har en nära relation till dem.

Pia blev kär i en psykopat - höll på att kosta henne livet:

Pia blev kär i en psykopat - höll på att döBrand logo
Pia blev kär i en psykopat - höll på att dö

Hon förklarar att psykopater är upptagna av att styra över andra, de vill ha kontroll.

När andra vill något annat än det psykopaten vill, ”tittar” en annan person fram ur deras personlighet, en person som är stelbent och fastlås och tvunget ska ha det på sitt sätt.

– Psykopater trivs i maktpositioner och i ledarroller, de gillar att ha inflytande över andra.

Annons

– De klättrar ofta i hierarkier för att på så sätt kunna trakassera andra. Det ger näring till deras självbild när de får makt över andra, tillägger hon.

Psykopater klättrar ofta i hierarkier och trivs i maktpositioner.
Psykopater klättrar ofta i hierarkier och trivs i maktpositioner. Foto: IBL

Håll psykopater på avstånd

I utgångsläget är alla psykopater farliga, eller väldigt besvärande, för andra, menar Grethe. Men om du håller personen på avstånd kommer vederbörande inte att bli någon fara för dig. Det är när psykopaten vill ha något från dig som det kan bli besvärligt.

Du bör komma bort från henne eller honom om du kan. Men det kan vara svårt när personen finns i den nära familjen, till exempel en av föräldrarna eller farföräldrarna.

– Om du har en far, mor, farmor eller morfar med psykopatiska drag, behöver du hantera detta på olika sätt. Först och främst ska du inte informera om dina svaga sidor, för det använder psykopaten som maktmedel.

Annons

– Vederbörande vill gärna ha mycket information om andra, det gör motparten svag och ger psykopaten mer kontroll över dem. Föräldrar bör hålla sina barn borta från psykopatiska mor- och farföräldrar, råder Grethe.

Spelar offerrollen

Enligt henne kan den som växt upp med en psykopat sitta fast i ett mönster där de blir manipulerade genom att psykopaten spelar offerrollen och ger sitt barn skuldkänslor.

Detta kan bli värre ju äldre psykopaten blir.

– Ju äldre du blir, desto mer beroende av andra blir du, det gäller ju oss alla. När det händer en psykopat, spelar denne ut dessa kort väl bland sina anhöriga.

Om en äldre psykopatisk mamma eller pappa inte är tillfreds och blir sittande mycket ensam och sjuk, så kommer de negativa sidorna att förstärkas.

– De spelar på att de anhöriga aldrig besöker dem, att de har det tråkigt, att det har ont, ingen ork, inte råd … Allt för att få barn och barnbarn att vara hos dem. Personen är manipulerande och utnyttjar andras dåliga samvete.

Annons

Grethe Nordhelle vill råda anhöriga att sätta ner foten, men inte på ett provocerande sätt, hellre diplomatiskt. Men se upp med vad du lovar – blir du för generös utnyttjar psykopaten dig igen.

En personlighetsstörning

Enligt Grethe vet man inte säkert om psykopati är medfött eller inte. Men vanligt bland psykopater är att de inte har blivit väl omhändertagna som barn.

– Ofta är det en kombination av arv och miljö som gör att någon utvecklar en personlighetsstörning, men det kan också bero enbart på miljön.

Även om de flesta psykopater aldrig kommer att ändra sig så finns det undantag, enligt Grethe Nordhelle. Det beror på hur man har det, vilka personer man har runt sig, hur man bor, vilka nära relationer man har och hur nöjd man är.

– Några människor mildras i sina psykopatiska drag under den sista tid de lever, när de börjar inse att de ska lämna jordelivet. Då börjar de känna efter vad som är viktigt och mindre viktigt.

Psykopater saknar ofta självinsikt, men alla människor kan komma till en sista fas där man reflekterar över livet på ett annat sätt.

Annons

– På det sättet är psykopaten inget undantag.

Varningssignaler

– så agerar en psykopat:

• Charmerande på ett översvallande och ytligt sätt.

• Vill dominera och kontrollera sin omgivning.

• Har överdrivna och som regel orealistiska föreställningar om sig själv och framtiden.

• Okänsligt, har ingen empati med andra.

• Har svårt att upprätthålla en djup, känslomässig relation.

• Baktalar andra och skapar splittring.

• Har ett stort behov av att uppfylla egna behov, utan att bry sig om konsekvenserna.

• Lever på andras pengar (parasitisk livsstil).

• Impulsivt och brusar lätt upp.

• Saknar ansvarskänsla och respekt för normer och skyldigheter.

Läs mer på: www.psykologiguiden.se, www.psykopaten.info

Foto: Shutterstock/TT

Läs också:

Av Linn Merete Rognø

Svensk bearbetning: Ann-Sofie Lindell

Annons