Lästips: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Rädda relationen – psykologens bästa tips för ett stabilt förhållande

28 sep, 2022 
AvLouise Werner
Ett lyckligt par.
Ett stabilt förhållande kommer inte av sig självt. Man behöver hela tiden jobba med relationen.
Hösten är förändringens tid och många funderar över sina relationer. Kanske känner du dig ensam i din relation, eller tycker att det är svårt att få det att fungera. Det finns mycket man själv kan göra för att förbättra relationen. Här kommer några tips från psykologen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

David Waskuri, specialistpsykolog inom psykologisk behandling och psykoterapi, har hjälpt många par att förbättra sina relationer.

– När den första förälskelsen har lagt sig förväntar man sig att relationen bara ska fortsätta vara bra av sig självt, och många har en illusion om de stora kärlekskänslorna som ska finnas där hela tiden, säger David Waskuri.

Se också: 4 enkla parterapiövningar att göra i hemmetBrand logo
Se också: 4 enkla parterapiövningar att göra i hemmet

Så är det oftast inte i verkligheten och man behöver i stället för att fokusera på kärlekskänslorna, fokusera på att göra kärlekshandlingar för varandra, tycker David. Då kan relationen få en ärlig chans och mycket kan förbättras. För en relation är ett evighetsprojekt som ständigt behöver underhållas. Här ger David sina bästa tips för en bra relation. Vare sig du är nöjd som det är eller upplever att saker behöver förbättras är dessa tips alltid hjälpsamma att ha i åtanke.

David Waskuri
Psykolog David Waskuri har stor erfarenhet av att hantera kriser i relationer.

Ha en bra kommunikation

Det kan inte sägas nog. Kommunikationen är grundläggande för ett bra förhållande. Utgå från dig själv och tänk på hur du kommunicerar. Använd en konstruktiv och positiv ton. Säg till exempel ”jag upplever att du…” eller ”jag skulle uppskatta om du…” i stället för att använda en anklagande ton. Ta dig tid att vara lyhörd och bekräfta den andre. Våga öppna upp dig och lyssna på din partner. Var snälla mot varandra, ge den där extra komplimangen och se varandra i vardagen.

Annons

Var lösningsorienterad

Tänk på vad som är funktionellt för relationen, i stället för att tänka på vem som har gjort rätt eller fel och sagt vad. Var inte för fyrkantig och envis. Det kanske innebär att du kommer diska en gång extra, men nästa gång kanske det är din partner som gör det två gånger.

Intimitet är en färskvara

Både fysisk och emotionell intimitet behöver man alltid arbeta med i förhållandet. Det krävs att man vill anstränga sig och vara intim, öppna upp sig och kunna känna sig trygg med det. Det gäller att båda parter är med på det. Gör man kärlekshandlingar är sannolikheten att kärlekskänslorna består också större.

rädda relationen
I David Waskuris nya bok får vi konkreta tips på hur man kan få en bra relation.

Acceptera varandras olikheter

Ingen är och tänker exakt som du. Vissa saker kanske man kan förändra, men i grunden kan du aldrig ändra på en annan människa. Försök att ha tålamod och acceptera varandras olikheter. Det kommer alltid finnas saker som irriterar, men man kanske inte alltid behöver gå i gång på irritationen.

Annons

Sätt upp gemensamma mål

Att ha gemensamma mål stärker relationen. Det kan vara små projekt eller större projekt. En resa, en renovering eller ett lopp. Det viktiga är att ni jobbar tillsammans mot ett mål.

Ge varandra frihet

Unna varandra att göra roliga saker var för sig också. En relation ska inte vara ett helt slutet system, utan behöver också nya intryck. Ingen av parterna ska uppleva att man blir hindrad att göra saker.

Ha tillit

Tänk det bästa om din partner och utgå inte från att hen har baktankar eller gör saker av elakhet. Det är lätt att dra snabba slutsatser som kanske också präglas av upplevelser i tidigare relationer. Försök att ha tillit, det är en viktig grund i alla relationer.

Be om ursäkt och säg förlåt

Har du gjort bort dig, så erkänn det. En relation är ingen tävling i prestige och vem som har rätt och fel. Våga visa dig sårbar, be om ursäkt när du har gjort fel, så är chansen större att din partner också kommer att göra detsamma mot dig.

Våga prata om ekonomi

Ekonomi är ett känsligt ämne där många har olika åsikter. Man behöver kunna prata om ämnet på ett konstruktivt och icke-anklagande sätt.

Vara positiv mot varandra

Ge varandra stöd och gläds åt varandras framgångar.

Annons