Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Rosa: Chefen tafsade på mig – jag fick sparken

07 nov, 2023 
Anonym läsarberättelse
Mörkhårig medelålderskvinna sitter vid datorn och en man på hennes jobb lägger sina händer på hennes.
Jag trivdes med mitt extrajobb som städerska när jag pluggade.
Och först blev jag glad när ägaren till företaget bjöd på kaffe, men det visade sig att han skulle gå längre än så...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Sexuellt våld: Så vet du om du är utsattBrand logo
Se också: Sexuellt våld: Så vet du om du är utsatt

Jag var 20 år när jag på 1980-talet flyttade till Köpenhamn för att börja studera till lärare. Det var en kulturell omställning för mig, som kom från en liten by där alla kände varandra. Här i storstaden hade jag inga kontakter att fråga när jag började söka extrajobb för att komplettera min studieekonomi.

Då fanns det inte mycket arbete att få, men till slut erbjöds jag en kvällstjänst där jag skulle städa på ett mindre kontor i ett industriområde strax utanför Köpenhamn.

När jag kom dit klockan 19 hade alla andra redan gått hem. Det var lite konstigt att gå där ensam i den tomma kontorsbyggnaden, men snart vande jag mig vid mina nya kvällsrutiner - tömma papperskorgar, torka damm, dammsuga, rengöra toaletter och kök, moppa linoleumgolv och städa kantinen.

Annons

När jag tre timmar senare var klar låste jag, gick till stationen och tog pendeltåget tillbaka till mitt studentrum.

Det började med att jag fick beröm för mitt arbete

En kväll när jag kom till jobbet satt en medelålders man på sitt kontor och arbetade övertid. Han presenterade sig vänligt som en av ägarna till företaget.

Fram tills dess hade jag bara hälsat på hans fru, den andra ägaren, som hade anställt mig. Han frågade lite om mig, mina studier och vad jag tyckte om att arbeta för dem, innan vi återgick till våra uppgifter.

Allt oftare stötte jag på honom när jag kom till jobbet, och på något sätt var det ganska trevligt att inte vara helt ensam i byggnaden. En kväll när jag kom för att dammsuga hans kontor bjöd han in mig på en kopp kaffe, och så satt vi där och småpratade en stund.

Han berömde mig för att han hade lagt märke till hur noggrann jag var i mitt arbete. Det var inte alls som med de tidigare städarna, som oftast bara slarvade och gick hem, även om de blev betalda för att arbeta i tre timmar, sa han.

Annons

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Han började erbjuda mig skjuts till stationen i sin bil när han var klar med sitt arbete, samtidigt som han blev mer påträngande i sin ton mot mig. Även om det ärligt talat var obehagligt, eftersom han var äldre än min far, var han också min arbetsgivare. Så jag försökte låtsas som ingenting och försiktigt föra över samtalet till något mer neutralt.

Tyvärr blev han allt mer flirtig, började dela med sig av problemen i sitt äktenskap och klagade över sin fru som inte förstod honom. Allt handlade bara om att tjäna pengar för henne, medan han var ensam och saknade närhet och intimitet.

Han pressade sitt underliv mot mitt

Vid den tiden hade jag insett vad han var ute efter. Jag visste bara inte hur jag skulle säga ifrån utan att han skulle uppfatta det som en sårande avvisning, som kanske skulle leda till att jag förlorade mitt jobb.

Annons

En kväll när jag höll på att ställa undan dammsugaren dök han upp bakom mig.

– Du är så underbar, viskade han hest.

Nästa ögonblick pressade han sitt underliv mot mitt. Jag skrek skrämt att han skulle sluta, och samtidigt var jag rädd för vad hans nästa steg skulle vara, eftersom vi var ensamma i byggnaden.

Min lättnad var stor när han utan ett ord drog på sig sin jacka och åkte hem. De nästkommande två kvällarna var han lyckligtvis inte där.

Jag blev hotad till tystnad

En vecka senare kallades jag in till ett samtal med hans fru, som avskedade mig eftersom hennes man hade påstått att han hade tagit mig på bar gärning med att stjäla kontorsmaterial.

Hon tystade mig genom att hota med att om en ny arbetsgivare kontaktade henne för referenser, skulle hon informera dem om att jag inte var pålitlig.

Av rädsla för att ingen skulle tro på mig vågade jag inte nämna min anställning på det företaget vid nya jobbintervjuer. Tack och lov har attityden mot sexuella övergrepp i dag gjort det svårare att tysta någon på samma sätt.

Kanske insåg även kvinnan på företaget mycket väl att det var hennes man som inte gick att lita på? Jag hoppas att hon fick en dålig smak i munnen när hon avskedade mig på grund av sin äckliga man i stället för att avskeda honom.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons