Sambon misshandlade Carina och hotade djuren

Carina med sina hästar
Varje kvinna har en berättelse. En berättelse som kan inspirera, glädja och ibland skrämma. Men nästan alltid: en berättelse som kan få oss alla att lära någonting nytt. Om såväl världen som oss själva.Alla äger sin berättelse. Och just den här tillhör Carina, som för allas.se berättar hur hon flydde från sambons brutala misshandel – men tvingades återvända för djurens skull.

Förhållandet började så bra. Mannen som Carina träffat var snygg, populär, charmig, hade ett bra jobb och gott om pengar. Paret köpte ett hus och skaffade två hästar och en hund. Allt kändes underbart.

– Jag var ung, dum och kär, säger Carina, med ett litet skratt.

Snart började hon inse att sambon drack för mycket, ja, varje dag faktiskt, och även träffade andra kvinnor bakom hennes rygg. Den psykiska nedbrytningen kom smygande. Han kunde fälla kommentarer som: ”Ska du ha de där kläderna får du gå två meter bakom mig”, eller, när de var på badstranden: ”Du är så blek att du får ligga två meter bort från mig”.

Jag uppfattar mig som en stark person och kunde skratta åt det i början

I början kunde Carina överse med hans kommentarer.

– Jag uppfattar mig som en stark person och kunde skratta åt det i början. Det visade sig att det ändå hade satt sig någonstans i min hjärna. Sakta men säkert började jag tappa tron på mig själv, berättar hon.

Carinas sambo använde djuren som ett sätt att tvinga kvar Carina i relationen. Foto: Birgitta Wiberg

Carinas sambo använde djuren som ett sätt att tvinga kvar Carina i relationen. Foto: Suvad Mrkonjic

Misshandlad både psykiskt och fysiskt

Den psykiska terrorn övergick snart i fysisk misshandel. Det började med en liten knuff här och en liten knuff där, vilket skedde allt oftare. Carina kände till slut en fara för sitt liv och började planera för att fly. Sambon fattade misstankar och hotade att döda henne och djuren om hon försökte lämna honom.

– Han ställde fram sina vapen och sa: ”Försöker du dra så skjuter jag djuren och sedan dig”, berättar Carina, som inte vågade anmäla honom då hon var övertygad om att han skulle göra verklighet av sina hot.

Carina flydde ändå, men återvände snart då han ringde och hotade att skjuta hennes älskade hästar och hund.

 

– Jag såg honom aldrig göra djuren illa. Han hotade att skada och döda dem för att utöva makt över mig. Men eftersom han var våldsam mot mig, så tänkte jag att han lika gärna kunde bli våldsam mot djuren också, säger hon.

Han slängde runt mig i huset, lyfte mig i håret så att stora tussar lossnade

När hon kom tillbaka överöste han henne med presenter och lovade gång på gång med len röst att allt skulle bli bra igen. Men en kväll hände något som höll på att kosta Carina livet:

– Han hade kört bil berusad hem från en fest och orsakat en trafikolycka. Allt skyllde han på mig, som inte ens varit med vid tillfället. Han slängde runt mig i huset, lyfte mig i håret så att stora tussar lossnade. Efteråt på natten var jag så desperat att jag inte orkade leva längre. Jag tog alla tabletter jag hittade och gick till sängs, berättar hon.

Jourhemmet tog inte emot djur

Carina överlevde självmordsförsöket. När hon vaknade dagen efter mådde hon fruktansvärt dåligt både psykiskt och fysiskt – hon var blåslagen och hade kala fläckar på huvudet.

– Jag var tvungen att komma riktigt ned på botten för att inse att jag måste lämna honom. Men jag förstod att jag var tvungen att överlista honom. Det behövdes en långsiktig planering så att jag kunde ta med mig djuren och lämna honom för gott. Fram tills dess gällde det att hålla honom på gott humör, säger hon.

Carina hade under den här tiden stor hjälp av sin arbetsgivare och en advokat som hon kunde rådgöra och bolla med på telefon under dygnets alla timmar. Sambon hade fått Carina att bryta med de flesta av hennes vänner, bland annat då han alltid flörtade öppet med dem.

Många av Carinas vänner hade tvingats bort av sambon. Men två av vännerna hjälpte Carina att fly misshandeln. Foto: Birgitta Wiberg

Många av Carinas vänner hade tvingats bort av sambon. Men två av vännerna hjälpte Carina att fly misshandeln. Foto: Suvad Mrkonjic

Men sina två bästa vänner hade hon i alla fall kvar. Tillsammans smidde de planer på hur de skulle kunna rädda henne och djuren. Ett stort problem var att kvinnojouren på orten, liksom de flesta andra kvinnojourer, inte tar emot husdjur när deras matte behöver fly från ett våldsamt förhållande. Det finns heller ingen annan instans i samhället som gör det.

– Men så en dag, när han skulle vara borta på jobb hela helgen, kom mina vänner med flyttkärror och hästsläp. Hunden fick flytta hem till mamma och hästarna placerades ut hos olika bekanta. Själv flyttade jag till en lägenhet i en annan stad, berättar Carina.

Mannen blev rasande när han förstod vad som hänt och började leta efter Carina. Han ringde och hotade hennes bekanta och hennes mamma. Han ansåg att den ena hästen var hans, då den var skriven på honom, och lyckades lista ut var hästen befann sig. Carina tvingades därför, mitt i natten, återigen flytta hästen.

– Han var egentligen inte alls intresserad av hästen, som i praktiken var min häst. Tanken var att den skulle ha skrivits över på mig, men det blev aldrig av. Hästen var bara ett skäl för honom att fortsätta leta efter mig och hota mig, säger hon, och tillägger:

– Nu vet jag hur viktigt det är att man ser till att skriva sina djur på sig själv.

Jag kommer att följa dig och dina djur vart du än vänder dig i världen och döda er

Trots att Carina flyttat till en annan stad lyckades han hitta henne; en dag stod han där i hennes dörröppning till altanen. Den hade hon alltid stängd av rädsla för mannen. Men just den här dagen hade hon en killkompis hemma.

– Han är stor och stark och lyckades få iväg honom, berättar Carina.

En som jobbade på kvinnojouren tog hand om en av Carinas hästar privat så att Carina kunde undkomma sin sambo. Foto: Birgitta Wiberg

En som jobbade på kvinnojouren tog hand om en av Carinas hästar privat så att Carina kunde undkomma sin sambo. Foto: Suvad Mrkonjic

När ex-sambon gick hotade han Carina: ”Jag kommer att följa dig och dina djur vart du än vänder dig i världen och döda er. Du kommer alltid att behöva se dig över axeln”.

Carina kontaktade kvinnojouren på den nya orten, då både hon och hennes ena häst behövde fly igen. Carina var välkommen, men inte heller den jouren tog emot djur. Det löste sig ändå då en av kvinnorna på jouren tog emot hästen privat på sin gård.

Han hade ingen makt över mig längre, nu när djuren var i säkerhet. Ganska snart träffade han en ny tjej och de lugnade ned sig för mig.

Ex-sambon inte bara förföljde och hotade Carina och hennes djur. Han satte henne också i ekonomisk knipa, då han slutade betala på lånet till deras tidigare gemensamma bostad där han fortfarande bodde kvar. Då båda stod kvar som låntagare började Carina snart få skulder till inkassoföretag.

– Det var ett ytterligare sätt för honom att trakassera mig, säger hon.

Fick ekonomisk hjälp

Under den här tiden av kringflackande mellan olika boenden kunde hon av naturliga skäl inte arbeta och hon saknade därför inkomst.

– Det är svårt när man vill göra rätt för sig. Till slut kontaktade jag socialtjänsten som hjälpte mig att betala för mitt och hästens uppehälle som jag fått genom kvinnojouren på den nya orten, säger hon.

Carina sökte upp sin ex-sambo och lyckades förmå honom att göra henne till lags efter den långa tiden av misshandel. Foto: Birgitta Wiberg

Carina sökte upp sin ex-sambo och lyckades förmå honom att göra henne till lags efter den långa tiden av misshandel. Foto: Suvad Mrkonjic

En dag tog Carina mod till sig och sökte upp ex-sambon i deras tidigare gemensamma hem. Med sig hade hon sin killkompis som stöd. Tillsammans förmådde de ex-sambon att skriva över hela lånet på sig själv och hästen på Carina.

– Han gick med på det då han inte ville bråka mera inför min killkompis. Han var mån om att hålla en fin fasad utåt, berättar hon.

Ex-sambon fortsatte att söka efter Carina och djuren under ytterligare en tid. Hennes taktik var att hålla sig undan, att ligga lågt.

– Han hade ingen makt över mig längre, nu när djuren var i säkerhet. Ganska snart träffade han en ny tjej och de lugnade ned sig för mig. Nu har jag sett på sociala medier att de har separerat och jag vet inte vart han befinner sig i dag, säger hon.

Carina lever i dag med sina hästar och har även skaffat katter. Hon jobbar inom läkemedelsbranschen och är på fritiden engagerad i den ideella organisationen Svenska hästars värn och hjälper Voov (läs mer nedan) med jourhem till hästar åt andra kvinnor som behöver fly. Hon har haft längre relationer men lever just nu som singel.

– Jag har jättesvårt att våga lita på en man igen. Alla tentaklerna är ute, jag är så rädd för att hamna i samma situation igen. Den här historien har ändå gjort mig starkare på något sätt, säger Carina.

Sambandet mellan våld mot djur och våld mot människor

Att våldsamma män använder familjens djur för att ytterliga terrorisera och utöka makt över kvinnan är inget unikt. Carin Holmberg är forskare, doktor i sociologi och en av grundarna av Se Sambandet, ett kunskapscentrum som vill visa sambandet mellan våld mot djur och våld mot människor.

– När kvinnan utsätts för våld är även husdjuren utsatta. Även i de fall där djuren inte misshandlas fysiskt far de illa av att se sin matte misshandlas, säger hon.

Den fysiska misshandeln kan handla om att gärningsmannen fimpar sin cigarett, sparkar eller knäcker revbenen på exempelvis katten eller hunden. Djuren kommer ofta in till djursjukhusen men veterinärer saknar ofta kunskap om orsaken till de här skadorna. Ägaren kan säga att hunden eller katten med knäckta revben ramlat ut genom fönstret eller blivit påkörd av en bil.

Särskilt unga katter och hundar ligger i riskzonen för att dödas av gärningsmannen eller avlivas hos veterinär. Förövaren skapar en känsla av hot och terror genom att visa vem som bestämmer över liv och död.

– Gärningsmannen kan också ta katten i bilen och släppa ut den på motorvägen där den riskerar att bli ihjälkörd eller kasta ut den i skogen långt hemifrån. Det har hänt att gärningsmannen kört ut en hund i skogen och lämnat den fastbunden vid ett träd, berättar Carin Holmberg.

 

I skriften Med husbondens röst – om våld mot djur i misshandelsrelationer presenterade Carin Holmberg en studie där 66 av 87 tillfrågade kvinnojourer svarade att kvinnor hade berättat att deras män hotat eller använt våld även mot djuren. Lika många jourer hade erfarenhet av att kvinnor inte lämnat en man därför att hon känt sig orolig för djurets säkerhet.

Det här får ibland ödesdigra konsekvenser även för kvinnan. Ett känt fall är Lotta Rudholm som misshandlades till döds av sin pojkvän Martin Jonsson. (Läs mer längre ner.)

Vad är Voov?

Den ideella organisationen Voov – Veterinär omtanke om våldsutsatta, förmedlar tillfälliga jourhem åt djur så att våldsutsatta ska kunna fly. Den finns på flera orter runt om i landet och samarbetar med polis, socialtjänst, länsstyrelser och föreningar/organisationer som möter våldsutsatta personer.

– Det finns flera fall där husdjur spelat en avgörande roll när kvinnan blivit dödad av sin partner. De här fallen blir ofta uppmärksammade i media, men djurens betydelse nämns sällan, säger Nathalie Nordén, ordförande i Voov Riks.

Exempelvis fallet med Lotta Rudholm och fallet med Susanne som dödades av sin exsambo när han var ute på en obevakad permission från fängelset. Socialtjänsten hade nekat henne plats på ett skyddat boende där hon kunde haft med sina hundar (Läs mer längre ner).

– Djurskyddet glöms oftast bort i de här fallen. Socialtjänsten som inte räknar bistånd till husdjuren som en skälig levnadsnivå, är det stora problemet. Socialtjänstlagen jämställer djuren med möbler. Det hänger helt och hållet på handläggarens attityd om du ska få hjälp med ditt djur eller inte. Många har svårt att se djurens stora betydelse som familjemedlemmar, säger Nathalie Nordén.

Hon berättar att de flesta vill fly tillsammans med sina djur och vara tillsammans med dem på det skyddade boendet. Grundtanken är därför att de ska känna sig trygga med att lämna sina djur på Voovs tillfälliga jourhem, som genomgår grundliga utredningar innan de godkänns och som omgärdas av strikta säkerhetsrutiner.

Det krävs också stor kunskap hos jourhemmen då många av djuren, särskilt vissa hundar, är traumatiserade och stressade. Det märks att många själva har misshandlats medan andra gärna vill vakta och skydda kvinnor och barn mot män.

Att få hjälp med ett skyddat boende till sig och sina djur kan alltså vara en fråga om liv eller död.

– Vi får ofta höra av kvinnor och tjejer att de aldrig skulle lämnat gärningsmannen om de inte fått hjälp med djuren, säger Nathalie Nordén.

Några fall där ägare och djur misshandlats:

• Susanne gick tillbaka till sin man, som misshandlat henne grovt, då socialtjänsten nekat henne plats på ett skyddat boende där hon skulle få ta med sig sina hundar. De flesta av hennes polisanmälningar mot mannen lades ned, men han dömdes till fängelse för våldtäkt av en annan kvinna. En dag när Susanne var hemma med en av hundarna hade mannen en obevakad permission, som hon inte fått vetskap om då hon inte inte ansågs vara målsägande. Han återvände till huset, sköt Susanne och satte eld på huset innan han också sköt sig själv.

• Lotta Rudholm misshandlades till döds av pojkvännen Martin Jonsson. Socialtjänsten hade erbjudit henne ett skyddat boende men när hon inte fick ta med sin hund Ecco, som var hennes trygghet och ögonsten, valde hon att stanna hemma.

– Socialtjänsten tyckte då att den ”gjort sitt”. Hunden fick däremot följa med och ta ett sista farväl på sjukhuset, vilket måste ha brutit mot alla regler. Tänk om myndigheterna i stället hade hjälpt Lotta så att hon slapp dö, säger Carin Holmberg.

• En tioårig mellanpudel kom in till djursjukhus två gånger efter att ha misshandlats av mannen, som även misshandlade sin fru. Förklaringen var att hunden ”ramlat från balkongen”. Tredje gången överlevde inte hunden misshandeln och då trodde inte längre veterinären på historien. Försäkringsbolaget stämde kvinnan för försäkringsbedrägeri och till att betala tillbaka ersättningen. I de här fallen är det sällan gärningsmannen åtalas och döms för djurplågeri då exempelvis kvinnofridskränkning har ett högre straffvärde.

• En man knivhögg sin make och knivskadade deras hund. Brottet skedde i makarnas gemensamma hem och upprinnelsen till bråket handlade om otrohet. Mannen fördes till sjukhus medan hunden fördes till veterinär för operation.

Om du och ditt djur misshandlas

I en akut situation ring polisen på 112.

Kontakta din länsstyrelse och sök djurskyddshandläggare på lst.se.

Voov – Veterinär omtanke om våldsutsatta, är en ideell organisation som förmedlar jourhem åt djur så att våldsutsatta ska kunna fly. Samarbetar med Se sambandet. Kvinnojouren, polisen eller socialtjänsten förmedlar kontakten. Lokalföreningar finns i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Malmö, Dalarna, Halland, Umeå och Jämtland/Härjedalen. Flera orter/län på är gång. Läs mer här!

Läs mer om Se sambandet här!

Safe Care i Stockholm har skyddat boende med platser för personer med husdjur. Telefon: 08-551 115 80.

Alla Kvinnors hus i Stockholm tar emot våldsutsatta personer och deras husdjur. Jourtelefon: 08-644 09 20. För frågor om placering: 08-644 09 25.

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 har viss information om vilka kvinnojourer som ger dig möjlighet att bo med djur på det skyddade boendet och vilka kvinnojourer som samarbetar med Voov.

Av Birgitta Wiberg

Följ allas.se på Facebook och Instagram

Varje kvinna har en berättelse – du hittar dem här på allas.se!

Wilhelmina föddes som Jimmy: ”Jag behövde bara våga ta steget”

Nicolé Petre gör humor av småbarnsstressen 

Jenny fick hjärtstopp i duschen – lever tack vare sambon