Sandra bor i sin bil – var som helst i världen

Sandra Piitulainen sitter i sin va
När vardagen kändes grå bestämde Sandra Piitulainen sig för att ändra allt. Hon flyttade från bostaden i Stockholm, in i sin bil. Nu bor hon på fem kvadratmeter – var som helst i världen. Och hon är lyckligare än någonsin förut.

Sandra Piitulainen, 31, arbetade på ett bra jobb och hade en härlig bostad i Stockholm. På pappret ägde hon vad hon behövde, men trots det var det någonting som inte kändes helt rätt. Hösten 2018 tog hon därför ett livsförändrande beslut – Sandra kände att hon ville testa någonting nytt.

– Situationen som jag befann mig i var inte bra för mig. Jag ville göra någonting åt det, säger Sandra.

Här kunde jag både resa och vara hemma på samma gång

Genom fotoapplikationen Instagram upptäckte Sandra en rörelse vid namn ”vanlife” – att bo, och resa, i bilen. För Sandras del kändes det som en optimal lösning, hon kunde med ens få det bästa av två världar. Därefter tog det inte lång tid innan Sandra Piitulainen bestämde sig för att köpa sig en egen van och ta tag i sin nya dröm.

– Tanken växte på mig och efter någon månad kände jag att jag själv ville testa. Jag mår som bäst när jag reser och här kunde jag både resa och vara hemma på samma gång, säger hon.

Sandra tittar in i kameran

Sandra Piitulainen är 31 år gammal och flyttade från bostaden i Stockholm, in i sin bil. Foto: Privat

Det är Sandra själv som har renoverat och inrett vanen. Foto: Privat

Renoverade hela dagarna

Sandra letade upp en van som passande för ändamålet, därefter följde en månads ihärdig renovering. Hon slutade på sitt arbete som butikschef och projektledare, för att satsa helhjärtat på renoveringen av fordonet. Mellan 12 till 14 timmar spenderade hon varje dag på att göra om sin nyköpta van till ett beboligt hem.

Här visar Sandra runt i sin van

Sandra bor i sin bil – var som helst i världen
Slå på ljud

– Jag kunde ingenting om att bygga om en van. Därför kollade jag mycket på Instagram och såg hur andra hade gjort, jag frågade dem om råd och jag tittade på olika videor på Youtube. Sedan satte jag i gång.

– Det är ju egentligen bara att testa sig fram. Om det blir fel kan man göra om, jag har gjort om jättemycket. Det är så man lär sig och utvecklas. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att fråga runt och för att testa, det är bara att köra på!

För att bilen skulle gå att bo i behövde Sandra Piitulainen isolera fordonet. Därefter kläddes väggar, golv och tak in i plywood.

Vanen innehåller allt Sanda behöver. Foto: Privat

– Jag gjorde ett skal på insidan där jag kunde fästa all inredning i. Jag ville inte ha allt vitt, men jag ville ändå hålla bilen så ljus som möjligt. Ytan är liten – fem kvadratmeter – därför är det lätt att det blir mörkt. Mycket är vitt, men jag har bland annat sparat plywood i taket och på en hylla som går genom hela bilen, säger hon.

Trots den mycket komprimerade boytan har förvaring inte varit något problem, menar Sandra.

– Innan jag flyttade in i min van sålde jag nästan alla mina grejer på loppis, jag behöll bara det som jag verkligen tyckte om. Det finns faktiskt ganska mycket plats för förvaring, jag har till och med plats över. Det får plats mer än vad man tror, om man bygger smart.

Försörjer sig som fotograf

Sandra Piitulainen har aldrig känt sig särskilt rädd av tanken att hon är en ensam kvinna på resande fot. Hon har visserligen ett genomgående säkerhetstänk för att inte hamna i svåra situationer, men i regel känner hon sig lugn – en känsla som har infunnit sig med tiden.

– Den första tiden var jag lite nervös, allt var nytt. Några nätter blåste det massor och bilen gungade som en vagga. Mina blommor som hänger i amplar åkte fram och tillbaka och jag blev rädd att solpanelerna skulle blåsa bort. Men efter en vecka började jag vänja mig, nu tycker jag mest att det är mysigt när det blåser på det där viset, säger Sandra.

Bilen hittade Sandra på Blocket. Efter köpet gjorde hon om insidan totalt. Foto: Privat

Eftersom huset rullar på fyra hjul kan Sandra bo precis där hon vill. Foto: Privat

I ungefär fyra månader har Sandra bott i Spanien, dit hon åkte från Sverige i slutet av november 2018. I slutet av mars anlände hon till Sardinien i Italien – ett landskap som faller Sandra helt i smaken.

– Här i Sardinien är det helt sjukt fint, det är nästan löjligt. Naturen här är fantastisk.

Näst på tur står Österrike, dit hon ska åka tillsammans med en vän. I Österrike ska Sandra jobba, för att försörja sitt resande.

– Jag arbetar som sportfotograf, oftast fotar jag triathlon. Men i Österrike är det ett maraton som gäller. Jag jobbar nästan varje helg, då kollar jag var loppen är och åker från en plats till en annan för att fotografera.

Mår bättre än förut

Sandra Piitulainen uppmanar den som är nyfiken på ”vanlife” att våga ta reda på mer. Men oavsett om det är just bilresorna som lockar, eller om det snarare är livsförändringen som drar i en, tycker hon att man bör utforska möjligheterna.

Lägg tiden på sådant som berikar ditt liv

– Tänk på när du mår som bäst och fundera på hur du kan få ut mer av den sortens tid, vad det än kan tänkas vara. Det behöver inte vara att resa, men fundera över vilka förändringar du kan göra. Lägg tiden på sådant som berikar ditt liv.

– För mig innebär ”vanlife” frihet, att jag kan välja var jag vill bo och vad jag vill göra för dagen. Det är en helt annan känsla när man bor i bil, än när man har ett hem och ett heltidsjobb. Jag mår så mycket bättre nu än tidigare.

I dag är Sandra Piitulainen lyckligare än någonsin förut. Foto: Privat

Så vågar du vanlife – Sandras bästa tips

1. Titta på Instagram och undersök vilka vans som faller dig i smaken. Jämför tills du hittar det som är rätt för dig.

2. Fundera ut hur du kan försörja dig på resan.

3. Fastna inte i ”tänk om”-tankar. Alla kan, det handlar om vilja. Våga och kör på!

Vem är Sandra Piitulainen?

Namn: Sandra Piitulainen.

Ålder: 31.

Instagram: offthegridwith.

Gör: Reser i sin van, fotograferar sportevenemang och säljer naturfoton samt illustrationer på detailsbysandra.com.

Läs också:

Yvonne bestämde sig för att åka ensam till Sydamerika

Marina lever och arbetar på Svalbard

Utbrända Åsa: Jag lämnade ekorrhjulet och blev hemmafru