Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Sandra tar med sig hemmet på resa genom Europa

21 apr, 2020 
Caroline Olovsson
Sandra sitter i sin Van med öppna bakluckor. Det är skymning och himlen är rosa. Bakom bilen skymtar gröna buskar, hav och en kuststad.
" Det är en helt annan känsla när man bor i bil, än när man har ett hem och ett heltidsjobb. Jag mår så mycket bättre nu än tidigare."
Sedan Sandra Piitulainen började bo och resa runt i sin van har mycket hänt, både positivt och negativt. Men hennes inställning är att allt händer av en anledning – och leder till något bra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

November 2018 lämnade Sandra Piitulainen jobb och bostad i Stockholm för ett mer uppfyllande liv – att resa och bo i sin van på heltid. Efter två och ett halvt år i sin van uppskattar Sandra att hon hunnit besöka upp emot 20 länder i Europa, och hon är långt ifrån klar.

Insidan på Sandras van är ljus. Vitmålade skåp och ett ljust trätak. Gröna växter hänger i amplar och en bäddsoffa full av kuddar ger ett mysigt intryck.
Bilen hittade Sandra på Blocket. Efter köpet gjorde hon om insidan totalt. "Jag gjorde ett skal på insidan där jag kunde fästa all inredning i. Jag ville inte ha allt vitt, men jag ville ändå hålla bilen så ljus som möjligt". Foto: Privat

På frågan vad har hänt sedan sist blir Sandra fundersam. Det finns många minnen att välja bland och det är svårt att utse något specifikt som favorit; som den gången hon bara hade 10€ på sitt bankkonto men ändå löste sin situation, eller när hon råkade ut för en ficktjuv men ändå inte gav upp. Under sina resor har Sandra dessutom träffat människor från hela världen som hon idag räknar bland sina vänner.

Annons

– Jag har iallafall kommit till slutsatsen att ”Vanlife” verkligen är för mig och har nu tagit steget och lagt ut mitt lilla attefallshus i Sverige till försäljning för att gå all in i min nuvarande livsstil.

Istället för sin nuvarande bostad planerar Sandra att köpa och bygga om en båt att ha som fast bostad i Sverige – men tanken är fortfarande att bo på heltid i sin van.

Sandra bor i sin bil – var som helst i världenBrand logo
Sandra bor i sin bil – var som helst i världen

Att bo i en van innebär i Sandras fall att ha en boyta på fem kvadratmeter – ett minst sagt begränsat utrymme som kräver smart förvaring och att man inte är allt för pryltokig. Innan hon gav sig iväg gjorde Sandra sig av med nästan alla sina ägodelar, och att säga farväl till sina saker har visat sig vara en lättnad.

–Jag vet inte om det är överraskande direkt, men det har verkligen blivit mer påtagligt att man egentligen behöver väldigt lite för att må väldigt bra. Jag skulle nästan vilja säga att ju mindre saker jag har desto bättre har jag mått.

Sandra ler framför ett turkost hav, ett berg och en himmel med väldiga, mörka moln
"När jag inte är i Sverige så saknar jag svenskt bröd, marabou apelsinkrokant och bubbelvatten med smak… Och mina vänner." Foto: Privat

På sina resor brukar Sandra försörja sig som fotograf. Vanligtvis fotar hon sportevenemang som triathlon, men sedan spridningen av covid-19 har många tävlingar ställts in eller skjutits upp, och Sandra har tvingats tänka i kreativa banor. Bland annat utvecklar hon sin egen hemsida för inredningsdetaljer, och hoppas kunna jobba mer med inredning i framtiden.

Annons

– I sommar kommer jag bland annat inreda en båt och hjälpa till med inredningen till en van, och det hoppas jag att jag kan jobba mer med i framtiden.

Utmaningar och möjligheter

Se eller lyssna mer på Sandra:

Podden Vanlife & Stories, finns där poddar finns, som Spotify, Podcaster och Apple play.
På Instagram och YouTube under namnet @Offthegridwith.
Sandras hemsida: www.offthegridwith.com

Sandras egen erfarenhet av ”vanlife” delar hon med sig av, inte bara när hon hjälper till med van-renoveringapr. Utöver sociala medier som Instagram och Youtube har hon nyligen startat en podcast.

–Jag började podda för mindre än en månad sedan så det är väldigt färskt. Podden handlar såklart om vanlife, men också om vad som händer i vardagen, min syn på livet och att våga lämna normen. Jag har en hel del gäster inplanerade som ska dela med sig av sina berättelser, det känns spännande.

Det senaste året har Sandra besökt ett tiotal länder, och innan hon beslutade sig för att resa hem till Sverige hade hon besökt Grekland.

Utsikt från Sandras säng. Den öppna baklucka på biler vätter mot bergstoppar och dalar, beslöjade av dimmiga moln.
Med ett sovrum som rullar på fyra hjul kan Sandra vakna upp till vilken utsikt som helst. Foto: Privat

–Jag vill åka tillbaka dit så fort det är okej att resa igen, det är verkligen det finaste landet jag varit i på alla sätt. Naturen är helt fantastisk och människorna är ännu härligare. Jag har aldrig känt mig så välkommen som i Grekland. Om jag skulle beskriva Grekland med några få ord så skulle det vara ord som; lycka, öppenhet, vänlighet.

Automatic article from feed: Relationer
Annons