Sara: Julstressen med släkten knäcker oss

julstress
Att stressa sönder hela julledigheten för att prompt träffa släkten de få dagar man är ledig, tycker Sara och många andra är jättejobbigt. Här ger terapeuten Marcus Edstam råd till läsaren Sara, om hur man lyckas.

”Det är så mycket krav runt jul”

Jag har nyss fått mitt andra barn och min man har barn från ett tidigare äktenskap. Framförallt vid jul är det ett ständigt pusslande för att få ihop det med alla besök som ska göras. Mina bonusbarn har ju sina morföräldrar vilket gör att det vissa år blir ytterligare en familj att besöka. Sen är det mina föräldrar som vill att vi ska komma till dem och min mans föräldrar som vill att vi besöker dem. Dessutom lever mina morföräldrar och min man har sin farmor i livet och dem vill vi gärna hälsa på. De behöver det särskilt eftersom de är ensamma.

Men det är tröttsamt. Det känns som att våra släktingar rycker i oss hela tiden med den påföljden att vi stressar runt i flera dagar och får aldrig tid att vara för oss själva.

Det är samma sak varje år. Det är som att de tar för givet att vi ska komma och hälsa på och verkar inte förstå hur stressigt det blir för oss. Och vi vill ju inte såra någon. Julafton är värst. Då blir det flera besök på samma dag.

Vi orkar inte flänga runt så här. Och varför måste man göra det just vid jul, har vi frågat oss många gånger. Att säga det till våra släktingar känns otänkbart. För dem är det självkart att träffas just vid jul, även om vi inte träffas särskilt ofta annars. Vi tycker det är jättejobbigt.

Både jag och min man arbetar mycket och behöver julen till att vila och bara vara tillsammans, vi och barnen. Egentligen skulle vi vilja stanna hemma och ta det lugnt. Gå i morgonrock och dricka julkaffe och ha det mysigt. Utan stress och utan krav. Som det är nu är julafton stressigare än en vardagsmorgon när barnen ska till dagis och skola. Jag börjar oroa mig för det här redan i slutet av november.

Det är så mycket krav runt jul tycker jag. Både jag och min man vill bryta mot det här och skapa våra egna jultraditioner. Hur de skulle se ut vet vi inte. Kanske helt annorlunda. Något som passar oss. Hur ska vi göra? Kan vi säga nej utan att såra någon?
Sara

Marcus Edstam, socionom och terapeut Sankt Lukas Göteborg:

Föreslå att ni firar med dem vartannat år!

Det här är ett jättevanligt problem och du är långt ifrån ensam om att känna som du känner, särskilt idag när många lever i nya familjekonstellationer. Jag brukar skämtsamt säga att om man vill slippa stressa runt på julafton så ska man låta bli att skilja sig.

Vad som gäller för att du ska få till en förändring är att du tar ställning och talar om för omgivningen hur du vill ha det. Om du förklarar varför du och din man inte orkar åka runt så är risken mindre att du trampar någon på tårna. Omgivningen är mer förstående än man tror. En del löser det också med att fira jul hos sina respektives släktingar vartannat år.

Det är inte bra att flänga runt. Det gör bara att man blir stressad och det blir inga bra möten med dem man träffar. Det blir ansträngt och forcerat. Det tär också på relationen när man kanske blir arg och irriterad och säger saker som man sedan ångrar. Istället kan man sprida ut besöken hos släktingar under året. Det finns ju 364 andra dagar att välja bland.

Kanske blir någon besviken men det går inte att leva utan att man gör någon besviken emellanåt. Att gå hemma i morgonrock och inte göra något särskilt tycker jag låter som en utmärkt idé. Koka en grönkålssoppa och ta det lugnt, skulle jag vilja säga.

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Året runt nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!