Sixten och Ing-Mari: Meditationen förde oss samman

Sixten och Ing-Mari: Meditationen förde oss samman
Ing-Mari och Sixten träffades för 46 år sedan tack vare meditation. Tillsammans har de rest och mediterat över hela världen. ”Det kamratliga övergick till förälskelse.”
Annons

Tro inte att de som mediterar bara sitter på en kudde och blickar inåt med halvslutna ögonlock. Då har ni inte träffat transcendental meditationens (TM) pionjärer och frontfigurer Ing-Mari och Sixten Olovsson (70 respektive 66 år) i Stockholm. Mer energiska och livfulla personer får man leta efter.

Annons

– Vi samarbetar väldigt bra för vi kompletterar varandra, säger Ing-Mari. Jag är visionären som drar igång projekten och Sixten är motorn som håller igång och ser till att allt flyter på. Vi är ett riktigt dreamteam. När vi sätter igång händer det grejer!

Ing-Mari växte upp i Östersund och läste i tidningen om hur popgruppen Beatles reste till Indien för att lära sig meditera hos en man som hette Maharishi Mahesh Yogi.

– ”Lär dig meditera och bli lycklig!” stod det i artikeln och det lät ju bra. När jag sedan hörde att Beatles skulle komma till Sverige och Falsterbo för att meditera ville jag resa dit. Men det var för långt.

Goda vänner

Något år senare, i januari 1968, åkte Ing-Mari till Stockholm och lärde sig meditera.

– Jag var nog den enda i hela Norrland som mediterade på den tiden.

Den sommaren kom läraren Maharishi till Åre och Ing-Mari deltog i hans undervisning. Hon studerade konstvetenskap vid Stockholms universitet, samtidigt som hon gick med i TM-föreningen och utbildade sig sedan till meditationslärare 1971.

Året efter skaffade föreningen en kursgård i Vindeln utanför Umeå och Ing-Mari blev föreståndare. Hon skötte allt från markservice och mat till yoga- och meditationsundervisning. En som skrev till kursgården och anmälde sina tjänster var Sixten, som då bodde och pluggade i Uppsala.

– Brevet blev liggande i bilen, men till slut svarade jag att han var välkommen.

Sixten minns att det bara var att hugga i och jobba.

Förhållande på var sitt håll

Han kommer från en naturvetenskaplig familj där pappan var professor i kemi. Sixten läste matematik och fysik med sikte på att följa i samma spår. Men hans intresse för meditation hade väckt nya tankar.
Sixten och Ing-Mari lärde känna varandra och blev goda vänner, mer än så var det inte i början.

De hade båda förhållanden på varsitt håll och Ing-Mari fick dottern Åsa. Några år senare hade båda separerat. De bodde då i Uppsala och Ing-Mari studerade psykologi vid universitetet.

– Jag ville först bli bildlärare och tänkte att genom konsten kan man förändra världen. Men meditationen kändes viktigare, den förändrar människorna och världen mot mer harmoni och balans. Sixten och jag träffades ofta och vi trivdes bra ihop och hade lätt för att prata med varandra.

Paret i soffan.
Sixtens brev till meditationscentret där Ing-Mari jobbade blev liggande i bilen. Som tur var svarade hon till slut att han var välkommen.

Relationen växte

Även Sixten hade utbildat sig till meditationslärare vid den tiden. Efter sin grundexamen i matematik och fysik, samt ryska, lämnade han universitetet bakom sig.

– Jag ville förstå hur allt hänger ihop här i världen, det var därför jag studerade fysik. Meditationen gav mig nya svar. Och upptäckter inom kvantfysiken visar att det som händer inom oss och utanför – i naturen och världen – hänger ihop.

Sixten reste runt i Sverige och höll kurser i TM. På hemmaplan blev relationen med Ing-Mari allt viktigare.

– Det kamratliga övergick till förälskelse och 1978 blev vi ett par. Vi kände att vi ville göra saker tillsammans.

Sixten och Ing-Mari gifte sig 1980 och två år senare fick de sonen Erik. Ing-Mari märkte tidigt att hon hade lätt för att skada sig.

– Det visade sig att jag har en ärftligt svag benstomme.

Flera gånger under livet har hon drabbats av besvärliga frakturer på skelettet.

– Tack och lov att jag har Sixten vid min sida. Han är en idealman, han kan sköta om allt och han har tagit hand om hem och barn när jag varit dålig i perioder.

Efter graviditeten med sonen Erik blev Ing-Mari sängliggande i sju veckor. Förlossningen hade lett till kotfrakturer. Läkaren gjorde hembesök men det fanns inget att göra. Bara vila och läka.

– Jag kunde bara röra armarna och det var tur för Erik skulle ju ammas.

Bräckliga ben

Till slut bestämde jag mig för att nu måste jag upp på benen. Jag hade läst en bok om akupressur för ryggar och Sixten hjälpte mig och tryckte på olika punkter.

– Jag har mediterat mig igenom mina förlossningar utan någon annan smärtlindring. Meditationen har även hjälpt mig att hålla humöret uppe, må bra och ha energi trots att jag ofta fått sitta och sova på nätterna på grund av smärta.

Ing-Mari och Sixten har jobbat heltid med TM och deltagit i flera internationella projekt tillsammans med Maharishi, världen över.

– Strax efter att jag kommit på benen efter förlossningen ringde Maharishi från Afrika och bad oss arrangera ett silverjubileum för TM i Sverige. Jag hade efter röntgen fått diagnosen ”osteoporosis gravis”, vilket lät som en dödsdom. Jag som just hade kommit på benen och kunde ta några steg med hjälp av en rullator svarade: ”Javisst det fixar vi! Det är klart vi ska ordna ett jubileum här – om två månader!”

Så blev det. Ing-Mari var spindeln i nätet och Sixten hjälpte till. De hyrde konserthuset i Stockholm och Scandic hotell. Ing-Mari bet ihop och gick på sina bräckliga ben.

– Vi fyllde konserthuset. Det var ett späckat program med fina artister och Maharishi var mycket nöjd.

Inre klocka

Vad är då det speciella med transcendental meditation?

– Att man når en djupare nivå än genom de flesta andra meditationstekniker och därigenom en större effekt i det dagliga livet. Vi har aldrig behövt använda någon väckarklocka. Ändå har barnen alltid kommit i tid till skolan och vi till våra uppdrag. Vi har alla en inre klocka, meditationen gör att man blir mer känslig för sina inre signaler. Vi bestämmer oss för ett klockslag innan vi går och lägger oss och vaknar precis vid den tiden.

För tio år sedan fick Ing-Mari diagnosen Ehlers-Danlos syndrom, en ärftlig sjukdom som handlar om brist på kollagen i kroppen.

– Jag är van vid att ha ont. Jag har alltid ont. Många med svåra sjukdomar ger upp sina liv. Jag vet inte hur det skulle ha gått om jag inte hade meditationen. Den gör mig glad och den ger mig en inre styrka.

Sixten menar att meditationen har gjort honom öppnare och gladare.

– Som ung var det min stora fasa att prata inför en grupp. Tack vare TM är det inga problem, jag gör det jag inte ens kunde drömma om förut.

Det finns mycket forskning kring TM, mer än 600 studier. Man har bland annat sett att koncentration och fokusering förbättras.

Sixten deltog i ett forskningsprojekt då man studerade hur TM påverkar hjärnan.

– Jag hade en massa elektroder och sladdar kopplade på huvudet flera dagar. Meditationen skapar samordning i hjärnan. Det förbättrar inlärning, problemlösning, kreativitet och minskar oro och aggressivitet. Vi har varit i Sierra Leone i Afrika och arbetat med fredsskapande projekt. I Moçambique tog presidenten initiativ till att det skapades meditationsgrupper inom militären vilket hjälpte till att få slut på inbördeskriget.

Starkare och gladare

I fjol var Sixten på en fredskonferens i Kiev med 500 personer. Initiativtagaren var en pensionerad general i Ukraina.

Meditation används också inom militären för att bli av med posttraumatisk stress.

– Den amerikanske regissören och skådespelaren David Lynch har en stiftelse där finansiärer bidrar med pengar så att barn och utsatta grupper i samhället får möjlighet att lära sig Transcendental Meditation.

Bland annat de gamla ”beatlarna” Paul McCartney och Ringo Starr samt sångaren Donovan, är med och stödjer detta arbete för att erbjuda TM-utbildning till skolbarn, våldsutsatta kvinnor, kriminella med flera.

– Hittills har över en miljon personer lärt sig TM med hjälp av stiftelsen.

Även Påven har tagit emot representanter för TM i Vatikanen.

– Vi är de i Sverige som kände Maharishi bäst under 40 års samarbete med flera projekt. Under 80-talet drev vi en kursgård i Ankarsrum i Småland. Sedan flyttade vi till Stockholm och bedriver kursverksamhet i vår lokal Veda House på Söder.

De har även hälsokonsultation och ayurvedisk terapi med massage.

– Det är härligt när kursdeltagare berättar att de känner sig starkare och gladare, att de tar tag i sina liv, säger ifrån, väljer det de vill göra istället för att låta andra bestämma.

Många märker resultat redan efter ett par dagar, efter att ha mediterat ett par gånger per dag.

– När man mediterar påverkar man även sin omgivning positivt. Jag har exempel på kursdeltagare som berättat att tack vare att de själva mediterat så har även deras närmaste blivit lugnare och gladare.

Det här är Transcendental meditation (TM)

TM är en form av meditation som introducerades av den indiske vishetsläraren Maharishi Mahesh Yogi 1958.

Transcendentalt medvetande är enligt TM ett fjärde medvetandetillstånd som skiljer sig från sömn, dröm och vakenhet.

Meditationen kännetecknas av användandet av mantran som en väg till transcendering.
Källor: Wikipedia, David Lynch Foundation, Maharishi Foundation

Av Stina Helmersson
Foto: Ewa Stackelberg

Läs också:

Mer inspirerande innehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar