Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Småbarnsmamman Yohanna fick cancer: ”Jag ville inte dö”

16 mar, 2019 
Redaktionen
Yohanna med familj
Svaret på Yohannas cellprov vände upp och ner på tillvaron för familjen i Alingsås. ”Min första tanke var att jag inte kan lämna Anders ensam med barnen”, berättar hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var i januari 2010 som de träffades första gången, alingsåsborna Yohanna och Anders, i dag 32 och 39 år gamla. I kompisgänget som festade på en lokal krog hade de en gemensam vän. Och han förstod att de var som skapta för varandra. ”När du vill stadga dig…”, sa han till både Yohanna och Anders och pekade ut den andre.

Därmed var intresset väckt och några dagar senare fick de kontakt via Facebook. De insåg ganska snabbt att även om båda spelat fotboll respektive innebandy på elitnivå så är de ändå ganska olika.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Anders är lugn och trygg, precis vad en virvelvind som jag behöver, konstaterar Yohanna med ett skratt. Det tog bara ett litet tag innan jag begrep det.

Yohanna höll på att avsluta sin naprapatutbildning i Stockholm och tyckte att IT-konsulten Anders låg på lite väl hårt när han ville att hon skulle titta på en ny lägenhet tillsammans med honom. Men hon ställde ändå upp som smakråd, både när det gällde lägenheten och en ny soffa.

Annons

Friade på midsommar

På midsommar samma år friade Yohanna till Anders under en picknick vid Gräfsnäs slottsruin.

– Då hade hon i största hemlighet fått mina föräldrars välsignelse alldeles innan, berättar Anders och ger Yohanna en förälskad blick. Hur många ber om föräldrarnas tillåtelse att fria i dagens Sverige?

Yohanna och maken Anders
Yohanna hade frågat om Anders föräldrars välsignelse innan hon friade till honom på midsommarafton. Foto: Leif Boström

Den 4 juni 2011 gifte de sig i Hemsjö kyrka utanför Alingsås. Då var deras drömhus i Alingsås nästan färdigbyggt och Yohanna var gravid med parets första barn Elliot. Två år senare fick de sitt andra barn Oliver och han hade extra bråttom med att komma till världen.

– Livmodertappen verkade vara mogen och signalerade förlossning redan i 26:e graviditetsveckan, berättar Yohanna. Men livmodern protesterade och med hjälp av Bricanylsprutor lyckades jag knipa fram till vecka 40. Då var jag ändå öppen fem centimeter de sista två månaderna.

Yohanna Friborg om cancerbeskedet
Anders och Yohanna tillsammans med sönerna Oliver och Elliot. Foto: Leif Boström

Med facit i hand kan man ana att Yohanna var på väg att insjukna redan då. Men det obligatoriska cellförändringstestet som gjordes på mödravården två år efter Olivers födelse tydde på att allt var bra.

Annons

Cellprovet förändrade allt

2015 startade Anders och Yohanna Alingsås Idrottsklinik tillsammans och deras liv rullade på i ett snabbt tempo fram till april 2018 då det var dags för Yohannas nästa cellprov. Det konstaterades förändringar men Yohanna oroade sig till en början inte så mycket över det.

– Enligt vårdguiden får cirka 30 000 svenska kvinnor besked om cellförändringar varje år, berättar Yohanna. Men inte mer än 450 av dem utvecklar livmoderhalscancer.

Mamma ska du dö nu?

För säkerhets skull gjordes en biopsi. När Yohanna fick se vävnadsprovet slogs hon av tanken att det verkligen inte såg bra ut. Och när läkaren i juni uttalade ordet cancer rasade familjen Friborgs liv samman.

– Jag började planera för min egen kyrkliga begravning med glad musik, berättar Yohanna. Men när Elliot frågade ”Mamma ska du dö nu?” svarade jag nej och kände att jag verkligen menade det.

Yohanna Friborg om cancerbeskedet
När äldsta sonen Elliot frågade om Yohanna skulle dö svarade hon nej. Hon ville leva och fortsätta att vara en hockey- och fotbollsmorsa åt sönerna. Foto: Leif Boström

– Jag ville inte dö, säger hon. Anders skulle inte stå här ensam med barnen. Och Elliot och Oliver ska även fortsättningsvis ha en morsa på läktaren när de spelar hockey och fotboll, en morsa som ifrågasätter alla felaktiga domslut!

Annons

Tog vara på varje minut

I den känslostorm som uppstod i samband med cancerbeskedet fick mor- och farföräldrarna ta hand om barnen medan Anders och Yohanna åkte på en resa till Venedig.

– Vi brände 50 000 kronor på fyra dygn, berättar Anders. Nuet har aldrig känts så viktigt som då. Vi levde som om varje sekund var vår sista!

Jag vill inte bli ensam med barnen

– Stundtals lyckades vi faktiskt förtränga cancerbeskedet under den där lyxsemestern, berättar Yohanna. Men visst gjorde sig verkligheten ändå påmind. Jag minns en romantisk middag när Anders plötsligt föll i gråt och sa: ”Jag vill inte bli ensam med barnen”.

4 timmar lång operation

I slutet på september opererades nästan hela Yohannas livmoderhals och 28 av de 40 omkringliggande lymfkörtlarna bort under en fyra timmar lång operation på Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg.

– Eftersom tumören upptäckts i tid och vi vill kunna få fler barn fick jag behålla livmodern, berättar hon.

Först när Yohanna vaknade upp efter operationen kände hon sig sjuk på riktigt. Men envis som hon är var hon tillbaka på sitt fotbollslags avbytarbänk bara två dagar senare. Fast det var naturligtvis inte tal om att spela.

Annons

– Med magen fylld av blod tog det mig flera minuter bara att gå över fotbollsplanen, säger hon. Men jag var där. Jag kunde heja på mina lagkamrater och vi vann dessutom den matchen.

Glädjebesked

I mitten på oktober kom ett brev från Sahlgrenska universitetssjukhus. Yohanna öppnade det ute vid brevlådan och läste det gång på gång. När hon läste brevet för tredje gången kom sönerna springande och frågade varför hon grät. ”Det är glädjetårar, cancern är borta, jag behöver varken cellgift eller strålning och jag får behålla mitt hår”, förklarade Yohanna för dem.

– Medan barnen spred nyheten att jag skulle få behålla mitt hår ringde jag Anders, minns Yohanna. Han grät lika mycket som jag. Och köpte med sig en flaska champagne hem.

Yohanna Friborg
Efter sina egna upplevelser poängterar Yohanna vikten av att inte missa kallelsen för att gå och ta cellprov. Det kan ju bokstavligen handla om liv och död. Foto: Leif Boström

– Vi har firat livet varje dag sedan dess, inte med daglig champagne utan firandet tar ständigt nya former, säger hon. Det är inte utan att Anders och jag känner oss lite nykära efter det gångna mycket omtumlande året.

Annons

Låste fast sin kärlek

På en bro i Venedig hängde de ett hänglås med initialerna Y och A sammanbundet av ett hjärta. De låste fast sin kärlek och planerar att på årsdagen återvända och se så att låset sitter kvar.

Yohanna Friborg om cancerbeskedet
På en bro i Venedig låste Yohanna och Anders fast sin kärlek med ett hänglås. På årsdagen planerar de att återvända och se så att det sitter kvar. Foto: Leif Boström

– En årlig koll kan aldrig skada, ler Yohanna. Det gäller i ännu högre grad cellförändringar. Jag vill uppmana alla kvinnor att se till så att de inte missar de kallelser de får. Själv blir jag kollad två till tre gånger de närmaste åren. Det är ångestfyllt men nödvändigt. Det handlar ju bokstavligen om skillnaden mellan liv och död.

Av Mats Å Johansson

Läs också:

Vi vann över cancern och fick vårt kärleksbarn!

Mirijam blev sjuk av att vara småbarnsmamma

Jennie blev änka: ”Det finns ingen mall för hur man ska sörja”

Annons