Sofia Su arrangerar sexfester för kvinnor

Porträtt av Sofia Su som arrangerar sexfester får kvinnor
Sofia Su arrangerar sexfester för kvinnor. Hon lever själv som singel och har gärna sex med sina vänner. ”Min önskan är att skapa en sexuell revolution”, säger hon.

Sofia Su, 27, ler brett och säger:

– Jag har haft sex med alla mina närmsta vänner och flera av dem regelbundet.

Norska Sofia är grundaren av Juicebox – en slags sexklubb för kvinnor, transpersoner och ickebinära med bas i Oslo. Ungefär en gång i månaden arrangeras det fester där bara kvinnor kan delta.

– Min önskan med de här festerna är att skapa en sexuell revolution där folk kan vara fria från press, normer och regler som har existerat i samfundet i fler hundra år.

Sofia erkänner att hennes förhållande till sex och relationer är rätt annorlunda än hos de flesta.

– Jag är väldigt tacksam för att jag har möjlighet att ha sex med mina nära vänner. Det är så fint att kunna dela något som är så sårbart. Det är så mycket kärlek inblandat och vi står varandra närmare i dag efter att ha ingått en sexuell relation.

Jag är väldigt tacksam för att jag har möjlighet att ha sex med mina nära vänner.

Sofia har varit intim med vänner hon har haft i 10 år såväl som personer hon nyligen lärt känna.

Sofia Su sitter i en soffa och berättar om sexfesterna hon arrangerar

Sofia Su arrangerar sexfester för kvinnor.

– Jag har varit på några tinderdejter där vi har kommit fram till att vi passar bättre som vänner. Även om det inte var känslor med i bilden så gillade vi varandras personlighet och ville utforska relationen vidare. Vi är vänner och kan ha avslappnat sex och bara ha det kul tillsammans, säger hon och fortsätter:

– En av mina närmsta vänner under 10 år hade jag sex med nyligen för att stämningen bara var rätt. Och då tog vi det till nästa nivå. Det är roligt att dela något så pass intimt och kärleksfullt med någon jag tycker så mycket om utan några förpliktelser om att det ska vara något mer än det. Det är bara ren kärlek och jag är glad för att kunna ge den andra njutning. Man ”connectar” på en helt ny nivå. Du kan lära så mycket av en annan person genom sex.

Ärlighet extremt viktigt

Hur lyckas ni bevara vänskapen och undgå att någon blir sårad?

– Det är faktiskt inte något drama eller bråk för alla är på samma plan och har likadana förväntningar. Ärlighet och kommunikation är extremt viktigt. Om någon får känslor så måste man kunna prata om det och komma fram till hur det kan lösas – var kommer de här känslorna ifrån?

Flera i Sofias närmsta umgängeskrets är med på festerna på Juicebox och har liknande syns på sex och relationer.

– Men det är ju inte så att jag har sex med mina vänner varje gång vi ses. Om det är rätt miljö och det känns naturligt så kan det hända. Det förstör inte vänskapen på något sätt, det är mer en stor bonus.

Många har frågat Sofia om hon skulle kunna vara i ett monogamt förhållande. Hon tycker det är svårt att svara på – hon menar att det beror på vilken person hon träffar.

– Även om jag har många sexpartners nu och det är väldigt fritt så betyder det inte nödvändigtvis att det ska vara så resten av livet. Kanske hittar jag allt jag söker i en person. En som kan vara både min bästa vän och själsfrände som man säger. Vem vet!

Det är väldigt kul att kunna ha olika partners

Men monogami inte något som frestar Sofia i dag. Hon tror att det är orealistiskt att få allt i en person.

– Det är väldigt kul att kunna ha olika partners. Jag ”connectar” på olika sätt med olika människor och jag lär mig så mycket både om personerna jag möter och mig själv. Det kanske bara passar hur mitt liv ser ut just nu – jag vet ju inte vad framtiden bringar. Men jag sätter pris på de relationer jag har nu.

Blev kallad hora som tonåring

Sofia tycker att det är enklare att förhålla sig till kvinnor än män i nära, intima relationer.

– Kvinnor tacklar det ofta bättre. Man kunde nästan tro att det var motsatt – att män hade lättare att skilja mellan sex som bara är för skojs skull och ”kvinnan i mitt liv”-sex men män är som regel mindre villiga att dela. Män är mer ägarsjuka och då kommer ofta testosteronet fram, säger hon uppgivet.

Har du alltid varit så öppen?

– När jag var 16 år gammal var jag väldigt sexuellt aktiv. Jag minns att jag var en kåt tonåring, säger hon och ler.

– Folk kom med elaka kommentarer och någon kallade mig hora. Jag tyckte inte det var kul och jag vågade därför inte berätta hur många jag hade sex med. När jag växte upp tänkte jag att det faktiskt är bra och helt normalt att vara sexuellt aktiv. Mamma har alltid varit väldigt öppen, så jag kan tacka henne for att jag också är det.

Sofia har aldrig haft en pojk- eller flickvän. Hon tror att det kan vara en av anledningarna till att hon är i den situationen hon befinner sig i i dag.

Jag har tålamod att vänta tills rätt partner dyker upp

– Det finns många anledningar till att jag aldrig har haft en käresta. Jag vet vad jag vill ha och vad jag behöver för att vara lycklig och tillfredsställd i ett förhållande. Jag kan tacka min mor och familj för att jag har så mycket självkärlek säger hon och lägger till:

– Jag trivs ensam och jag har inte behov för att hitta någon som kan ge mig kärlek. Jag har tålamod att vänta tills rätt partner dyker upp.

Se också: Sofias tuttkrukor gör succé: ”Vill avsexualisera bröstet"

Sofias tuttkrukor gör succé: "Vill avsexualisera bröstet"
3:07

Efter reklamen: Sofias tuttkrukor gör succé: "Vill avsexualisera bröstet"

(3:07)

Slå på ljud

Dominans skrämmer bort män

Sofia erkänner att hon har en väldigt dominant sida som män har en tendens att blir lite skrämda av och har svårt att hantera.

– Jag tror kanske att deras maskulina sida blir hotad. Om kvinnan är dominant är de rädda för att vara den feminina. Jag tycker inte att man är en riktig man och man inte är lite feminin. Väldigt många män undertrycker sin feminina sida.

Med tjejer däremot är det mycket enklare att vara den dominanta parten, enligt Sofia.

– De flesta tjejer älskar att jag är dominant och vet vad jag vill – de blir riktigt taggade av det! Men det är svårt att hitta tjejer jag kan ha en öppen och sexuell relation till i Oslo. Först när jag hade startat Juicebox började jag att dejta fler tjejer och började förstå att det är något helt annat än att dejta män. Det är två helt olika världar och det tycker jag är väldigt intressant.

Sofia Su skrattandes i en blå soffa

Sofia Su vill att kvinnor ska lära sig att ta för sig mer sexuellt.

Sofia tror att en del kan bli lite skrämda av jobben hon har, och att vissa tror att de måste konkurrera om att vara den bästa i sängen.

– Sex är inte en tävling för varje sexuell kemi och relation är unik. För att citera Juiceboxs tantralärare: ”Du är oskuld med varje ny sexpartner”. Det är så sant eftersom man måste gå igenom en ny lärandefas med alla nya partners.

Tjejsexfest i Los Angeles

Inspiration till att starta Juicebox fick Sofia när hon var på en tjejsexfest i Los Angeles. Det var där hon för första gången fick känna på sexuell frigörelse.

– Det var så mycket kärlek där – jag tyckte det var så härligt! Så många kvinnor som gick runt i sexiga underkläder och som var självsäkra och lätta att prata med. Det var en så härlig, befriande och sexig atmosfär.

Tillbaka i Norge kände 27-åringen behov av att starta något liknande i Oslo. Målet var att få 50 medlemmar i gruppen hon upprättade på Facebook. I dag har gruppen 1200 medlemmar.

Det var en så härlig, befriande och sexig atmosfär

– Det är väldigt kul att se att det inte bara är jag som söker det här – det finns ett behov av att utforska, ler hon.

Den första Juicebox-festen arrangerades i mars 2018, och efter det har det utvecklat sig. Sofia har alltid varit intresserad av sexuell hälsa och speciellt vad det gör med oss både mentalt och psykiskt. Hon vill sprida sexpositivsm och uppmuntra folk att utforska och njuta av sin sexualitet.

– Vi skulle inte existera om vi inte hade sex, istället för att skambelägga eller vara rädda för det borde vi hedra det, säger Sofia.

Kvinnor har blivit åsidosatta

När väninnorna följer med på Juicebox-festerna blir en del överraskade.

– Många upplever nya sidor av sig själva, vilket är jättekul. En gång tog jag med en väninna som är väldigt rar och oskyldig. På festen fann hon sin dominanta sida och tog full kontroll, både verbalt och med en piska i handen. Jag blev förvånad och tänkte: Vem är hon?! Wow!

Vi har fått höra att vi ska vara underdåniga

– Kvinnor har blivit åsidosatta i alla år. Vi har fått höra att vi ska vara underdåniga och inte ta kontroll – det är mannens roll. Därför är det så kul att skapa en arena där kvinnor kan samlas och stötta och stärka varandra. Det behövs verkligen – många berättar att de känner en frihetskänsla – de kan göra vad de vill och vara sig själva utan att någon dömer dem.

Sofia Su med en drömfångare i bakgrunden

Vissa i Sofias släkt har haft svårt att förstå hennes livsstil.

Medan Sofias vänner har varit öppna till Juicebox och hennes sätt att leva har familjen däremot varit lite mer skeptisk.

– Äldre personer i min familj är lite konservativa. De forstår inte helt men de ser att det finns ett behov och de älskar mig oavsett.

En släkting berömde henne för hennes mod och förklarade att hon själv inte ens visste vad klitoris var när hon själv var ung. En annan förstod inte hur hon kunde blanda ihop vänskap och sex, som är så sårbart och intimt.

– Jag förstår att det inte är för alla, men jag menar att genom att ha sådana relationer skapas starkare band.

Svartsjuka i många relationer

Sofia framhåller svartsjuka som ett grundläggande problem hos många par och att det kan förstöra förhållandet oavsett om man är i en monogamt eller polyamoröst förhållande. Själv har hon aldrig varit en svartsjuk person.

Självkärlek är så viktigt

– Vanligtvis uppstår det för att man är osäker på sig själv – man kanske inte har fått nog med bekräftelse från andra. Men den bekräftelsen bör man finna i sig själv – självkärlek är så viktigt. Vi måste bli bättre på att beundra varandra och förstå att man inte kan äga någon, istället för att låta svartsjukan ta över.

Sofia tror att många är i förhållanden för att de vill finna en långvarig lycka hos någon annan i stället för att finna lycka hos sig själv. Den lyckan varar livet ut, säger hon.

Av Ida Bergersen

Foto: Ida Bergersen

Översättning och bearbetning: Malin Aunsbjerg