Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Cana sover i tält i trädgården: ”Saknar inte min säng”

24 jul, 2022 
Jonas André Sørensen
När Cana ska gå och lägga sig tar hon på sig ytterkläder, säger godnatt till maken Per och hundarna och går ut och lägger sig i ett tält i trädgården.
Tidigare brukade Cana ha svårt för att komma upp på morgonen, men numera vaknar hon alltid pigg och utvilad. Nyckeln till hennes goda sömn är att sova i ett tält i trädgården.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Cana bor med sin man Per och de två collie-hundarna Balli och Didi. Officiellt bor alla tillsammans i huset – och Cana har kvar sin sida i dubbelsängen men sedan 4 augusti 2021 har hon haft sin sängplats i olika tält i trädgården.

– Jag tror att min man har gett upp hoppet om mig. För om jag har bestämt mig för att göra något, så gör jag det, säger Cana Schønwald Henriksen.

Det har krävts lite arbete för att hitta den bästa lösningen.

– En natt när jag testade att sova i ett tvåmannatält vaknade jag av att jag fick någonting i ansiktet. Det visade sig att den främre tältpinnen hade knäckts och tältet hade rasat ihop över mig, berättar Cana.

Den senaste varianten, en 2,5 meter hög militärgrön tipi (konformigt tält) har fungerat bäst hittils. På tältets pinnar ligger stenar och plattor. De har legat där sedan stormarna Malik och Nora drog över oss. Men inte ens stormar kan få Cana att sova inne i huset. Per till henne att det blåste våldsamt och att han inte ville att hon skulle gå ut till tältet. Det skulle han inte lägga sig i, menade den viljestarka Cana.

Annons

– Det var Per som la något tungt över pinnarna. Han var rädd att tältet skulle flyga iväg med mig annars. Det gjorde det inte, men min madrass rörde sig hela natten. Det var lite festligt, säger Cana med ett stort leende.

Cana står vid öppningen till sin tipi som är 2,5 meter hög och där hon numera sover varje natt.
Cana sover gott i sin tipi och vaknar pigg och utvilad.

Tur i vildmarken

Det var något av en tillfällighet som gjorde att Cana började campa i sin egen trädgård. Hon har genom åren haft olika hobbyer och projekt som hon gått helhjärtat in för. När hon får upp intresset för något vill hon inte bara veta allt om det – hon vill också bli bra på det.

Annons

Det var i samband med att Cana gick med i en klubb och började paddla kanot som hon fick upp ögonen för att sova utomhus. Av de andra medlemmarna fick hon höra talas om en man som de beskrev som äventyrlig. Mannen var äldre än Cana och brukade åka ensam på vildmarksturer i Sverige där han paddlade kajak och sov i tält.

– Det skulle jag vilja göra så jag frågade vildmarksmannen om han ibland tog med andra på sina turer, vilket han inte brukade göra, berättar Cana.

Hon fortsatte prata med mannen. Efterhand verkade han bli lite mer öppen för tanken på sällskap och frågade henne om hon överhuvudtaget hade ett tält. Nej, det hade hon inte. Hade hon en luftmadrass eller sovsäck, frågade han då. Nej, inte heller det hade hon.

– ‘Ja, du behöver i alla fall ha ett tält, en luftmadrass och en sovsäck’, sa han då. Och jag har nu fått en lång lista med saker som jag ska införskaffa, säger Cana.

Annons

Tanken är att de snart ska åka iväg på en tur tillsammans. Och det var därför som Cana började sova i trädgården.

Cana sitter på sin luftmadrass och sovsäck inne i tältet och bredvid henne står en hundkorg.
Tält, luftmadrass och sovsäck efter årstiden är vad som behövs för riktigt god sömn, menar Cana.

– Det är ju inte bra om jag inte ens har testat att sova i tält innan vi ger oss av.

Cana har lite problem med ryggen och var därför lite nervös för hur det skulle funka att sova ute och dessutom på en luftmadrass. Men det skulle visa sig att en luftmadrass på cirka 70x200 centimeter som endast är sju centimeter är helt perfekt. Hon sover fantastiskt bra på den.

Vilda idéer

Att tälta i trädgården är inte det enda projektet som Cana har kastat sig in i. Hon är en handlingskraftig kvinna och saker kan hända lite impulsivt. Men Per är bekant med sin hustrus impulsivitet och ibland till en sådan grad som överraskar Cana. Cana hade tidigare ridning som hobby och en dag kom hon på att det hade varit fantastiskt att ha sin egen häst i stället för att hyra häst. Och det dröjde inte länge förrän hon köpte en islandshäst.

Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"Brand logo
Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"

Strax därefter när Per och Cana var på väg för att handla så frågade hon honom: Vad hade du sagt om jag sa att jag skulle kunna tänka mig en häst?

Annons

– Jag trodde att han skulle köra i diket, säger Cana med ett leende.

– Men Per bara svarade: ‘Om jag känner sig rätt så har du redan köpt en', fortsätter hon.

Per stöttar sin hustru och hennes vilda idéer, men trots att Cana har bjudit in honom till tipin, köpt fina filtar och gjort det riktigt fint så vill han inte övernatta i där med henne.

Cana sitter på golvet i tältet tillsammans med hundarna Balli och Didi.
Hundarna Balli och Didi ska få övernatta med matte i tältet.

– Han har varit ute och sett tältet och medgett att det ser väldigt inbjudande ut, men han har ännu inte följt med in. Nästa steg är att hundarna Balli och Didi sover över l tältet. Hundkorgen är redo för dem.

Annons

Vaknar pigg och fräsch

Cana uppmuntrar alla som har funderat på att sova ute att göra det. Det har verkligen ökat hennes livskvalitet. Hon tror själv att det är den friska luften och ljuden från naturen som gör att hon får en helt annan sömn.

– Man kan börja med att köpa ett billigt tält, en luftmadrass så man ligger ordentligt. Utöver det behövs en sovsäck som är lämplig för årstiden.

För Cana känns det som om livet har förändrats för alltid och hon kan inte föreställa sig vad som skulle kunna få henne att dra upp tältpinnarna och sova inomhus igen.

– Jag kan inte längre se mig själv i min säng. Jag saknar den inte. När jag sov inomhus hade jag svårt för att komma upp på morgonen. Här ute känner jag mig pigg när jag vaknar.

Översättning: Lisa Södergren

Annons