Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Spelberoendet tog över hela Annikas liv

27 okt, 2019 
Redaktionen
Porträtt av Annika som blev spelberoende
Annika mådde inte bra och 
började spela på nätkasinon för att döva sina känslor. På köpet blev hon spelberoende. 
Hon förstörde relationer, var nära att dö och fick 
gigantiska skulder som hon inte kunde betala. 
Allt under loppet av åtta månader.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Annika Happe 53, var en person som var känd för att ha ordning på torpet. Hon skötte sin ekonomi och var aldrig sen med en räkning. På jobbet som kundrådgivare var hon lika omsorgsfull och noggrann. Hon är gift och har en son från ett tidigare äktenskap.

– Jag har alltid varit noga med pengar och hade aldrig fått en påminnelse i hela mitt liv. Jag har svårt att förstå att jag tackade ja när speldjävulen bjöd upp mig. Dansen kostade mig en miljon tvåhundratusen kronor, lögner och svek mot min familj och nästan mitt eget liv. Jag är verkligen inte en sådan person. Att jag har en beroendepersonlighet förstod jag långt senare.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

För fyra år sedan var hon orolig för sin älskade son som mådde mycket dåligt psykiskt.

– Han fick inte den hjälp han behövde från psykiatrin och jag kände mig helt förtvivlad och maktlös. Jag var som ett asplöv och kunde omöjligen koppla av. Hela jag var fokuserad på att han skulle få må bra.

Föll för reklam för spelbolag

En dag såg Annika reklam på nätet för ett spelbolag och blev sugen på att prova. Hon kände att hon behövde något som skingrade hennes tankar.

Annons

Det var faktiskt jättekul, lite som att gå på tivoli

– Första gången satsade jag en hundralapp men kände på något sätt att det här inte var rätt. Men efter någon vecka testade jag igen, den här gången några hundralappar. Det var faktiskt jättekul, lite som att gå på tivoli. Jag satsade och vann och började spela nästan varje dag

Nu förstår hon att spelbolag har som lockbete att låta nya kunder vinna i början. När Annika vunnit runt femtusen började hon förlora och karusellen var igång för hon ville ju vinna tillbaka det hon förlorat.

Jag lånade tjugotusen på banken men de tog snabbt slut och så tog jag sms-lån med en ränta på femhundra procent

– Efter ett par veckor var jag fast och det enda jag tänkte på var spel. Jag lånade tjugotusen på banken men de tog snabbt slut och så tog jag sms-lån med en ränta på femhundra procent. Ett sms-lån på sextusen tog en halvtimme att spela upp. Allt rullade på helt okontrollerat i en faslig fart. Jag fick aldrig någon storvinst, någon gång vann jag upp till fyrtiotusen kronor men det spelade jag raskt bort. Varje gång jag förlorade trodde jag att jag satsat på fel spelbolag och att det skulle gå bättre hos ett annat. Det gjorde det inte.

Annons

Ljög för sin man

Hon fick till och med personliga relationer på spelbolagen som satte in pengar på hennes spelkonto.

– Man kunde också vinna presentkort om man spelade tillräckligt mycket, jag vann grejer till hemmet, till datorn och smink. Det var inte lätt att förklara de vinsterna för min man och min son. Men jag blev rätt så uppfinningsrik och ljög friskt.

Annika drabbades av spelmissbruk
Under en tid, när det var som värst, framstod allt som nattsvart för Annika och hon såg ingen ljusning. Men det fanns hjälp att få, och hon kom ut på andra sidan.

Kraven landade i brevlådan liksom mejl från inkassoföretagen som hon var snabb på att gömma.

Det enda jag tänkte på när jag vaknade var spel

– Jag var helt slut och sov väldigt dåligt. Det enda jag tänkte på när jag vaknade var spel. Jag ville bara få sitta för mig själv med mobilen och spela. Jag gick ofta på toaletten för att få vara ifred med mitt spelande eller väntade tills min man somnat, vilket var jättejobbigt eftersom jag själv var helt förbi av trötthet. Jag åt aldrig lunch för att få tid att spela. Det var en evig och fruktansvärt snabb dans med speldjävulen. Men jag var en villig danspartner och gav mig aldrig innan pengarna var slut.

Annons

Hon fungerade ändå på sitt jobb, men ibland blev det kortslutning och hon kunde inte tänka med sin överhettade hjärna. När lönen kom skulle hon föra över pengar till det gemensamma hushållskontot.

– Men där fanns inget för jag hade spelat upp hela lönen och tog nya sms-lån för att täcka upp. Plus att jag tog lån på låneinstitut som inte har lika höga krav som vanliga banker. Min kreditvärdighet var slut och även om jag tjänar hyggligt såg det inte snyggt ut med ett femtiotal kreditprövningar. Det kändes som om jag levde i en låtsastillvaro.

En miljon i skulder

2016 hade Annika en miljon tvåhundratusen i skulder men insåg inte att hon var spelberoende.

Jag var livrädd för att min man skulle lämna mig för det var omöjligt för mig att spela tillbaka allt jag förlorat

– Innerst inne förstod jag det nog men jag förträngde det. Jag började känna att jag var tvungen att berätta om spelandet för min man. En morgon sa jag att vi har en miljon i skulder och det beror på att jag spelat upp de pengarna. Han blev förstås helt chockad och så ledsen. Både hans och min sons liv vändes upp och ner. Jag var livrädd för att min man skulle lämna mig för det var omöjligt för mig att spela tillbaka allt jag förlorat.

Annons

Annikas älskade son sa upp bekantskapen med henne.

– Det var så fruktansvärt att svika mitt barn så totalt, vi som alltid stått varandra så nära och nu hade jag slagit sönder allt. Ändå var det han som satte ner foten och sa att detta inte var okej.

När hon erkänt sitt spelande gick hon och hennes man direkt till kommunens budget- och skuldrådgivare och till möte på Spelberoendes Förening.

– Första gången bara grät jag av skam över den situation jag försatt oss i.

I fyra månader var hon fri från spel och hon hade beviljats skuldsanering.

– Det gick jättebra att inte spela, men så vann min man femtusen på V75 och vi delade på vinsten. Vad skulle jag göra med de pengarna? Jag spelade upp dem och så var karusellen igång igen.

Hon gick inte på mötena hos Spelberoendes förening och pratade alltså inte med någon utomstående om att hon kastade sig in i beroendet igen.

Hennes son stoppade hennes mobil, hon fick inte ha kontanter, inga bankkort och inget bank-id men hon hittade krypvägar och gick genom Facebook istället.

Annons

– Jag tyckte inte att jag spelade så mycket och trodde att jag kunde sluta när jag ville. Min man och jag hade kommit överens om att jag skulle lämna mina kontoutdrag till honom, vilket jag gjorde. Saken var bara den att jag öppnade flera nya konton som han inte såg. Jag pantsatte mina vigselringar och andra smycken, det var svårt när jag skulle sätta om lånen. Jag hittade på att jag till exempel var tvungen att hämta medicin. Och då fick jag några hundralappar av min man, som jag naturligtvis spelade bort. Jag var också livrädd för att bli av med skuldsaneringen som jag misskött i två månader.

Ville ta sitt liv

Hon kände att det inte fanns någon lösning på hennes situation.

Jag hade kommit till en gräns, mitt liv var nattsvart och jag tänkte att enda sättet att lösa detta på var att jag tog mitt liv

– Jag hade kommit till en gräns, mitt liv var nattsvart och jag tänkte att enda sättet att lösa detta på var att jag tog mitt liv. Jag visste att jag behövde vänta någon månad därför att min mans son skulle gifta sig och sedan var det midsommar och jag kunde ju inte förstöra stämningen. Den andra juli 2016 svalde jag runt tvåhundra tabletter och sköljde ner dem med vin. Tack och lov messade jag min son och han ringde polisen som bankade på dörren.

Annons

Det blev ambulans till sjukhuset och hon räddades. Men hon fruktade att hennes man inte skulle orka mer.

– Han sa att vi får se, för han orkade knappt med en omgång till. Men sedan sa han att den Annika som han blivit så kär i när vi möttes fanns kvar längst därinne och att han fortfarande älskade henne. Det är förlåtelse det. Som jag älskar honom, han är en mycket fin man.

Spelfri utan sug

Idag är spel helt dött för henne och hon har ingen som helst lust att köpa en trisslott eller ens spela på chokladhjul.

– Jag vet att jag aldrig skulle kunna spela lite och tror att jag blev beroende redan första gången jag spelade. Det är så skönt för jag har accepterat det fullt ut. Jag betraktar mig som en spelfri spelberoende för resten av livet. Nu har jag egna pengar, bank-id och kort och jag känner aldrig något sug efter att spela.

Hon går på möten varannan vecka och hjälper också andra som fastnat i beroendet.

– Mötena är som en oas, det är ett sådant igenkännande. Vi är som en familj som stöttar varandra mot speldjävulen.

Annons

Det tog bara åtta månader att spela bort alla pengarna.

– Jag har ingenting kvar. Ibland tänker jag på vad jag kunde ha gjort för bara en liten del av dem. Jag har haft svårt att förlåta mig själv. Det jag gjort kan jag inte göra ogjort, men jag kan göra rätt från och med nu. Det är hemskt med alla som jag gjort illa och trampat på. Bortanför spelandet är jag ju en varm och inkännande person.

Annika finner tröst i att hennes misstag kan vara till hjälp för någon annan, om hennes erfarenheter kan göra skillnad. Det ger mening åt allt hon gått igenom.

Spelberoende? Här kan du få hjälp

 • Från 1 januari 2017 är spelberoende liktydigt med alkohol- och drogberoende. Det innebär att kommuner och landsting har ansvar för att förebygga spelproblem och erbjuder stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar.
 • Spelberoendes riksförbund ordnar möten med andra spelberoende, spelberoende.se
 • Stödlinjen är den nationella stödtelefonen för spelberoende, stodlinjen.se
 • SStäng av dig själv från spel. Till spärregistret ska alla licensierade spelbolag vara anslutna, spelpaus.se

Tecken på att du är spelberoende

Undrar du om du håller på att utveckla ett spelberoende? Här är varningssignalerna:

 • Du lägger allt mer tid och energi på spelandet.
 • Du solerar dig allt mer och ägnar mindre tid åt familj, arbete, studier och vänner.
 • Du spelar för att undvika oro, ensamhet, tristess eller problem i livet.
 • Du är frånvarande, ointresserad och svår att kommunicera med.
 • Du får personlighetsförändringar.
 • Du blir mer lättirriterad, känner dig orolig och rastlös när du inte spelar.
 • Tankar på spel stör din sömn, eller så spelar du nattetid.
 • Du spelar allt oftare, längre och för mer pengar än planerat.
 • Du får fysiska och psykiska besvär om du inte får spela.
 • Du hamnar ofta i konflikter med familj och vänner.
 • Du bryter löften om att sluta spela.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Spelberoendes förening

Av Kicki Biärsjö

Foto: Carina Olander

Annons