Stina Wollter om tuffa tiden: ”Valde att inte lyssna”

Den 26 juni debuterar Stina Wollter som värd i Sommar i P1, och i sitt program kommer hon att berätta mer om ett märkligt möte som satt djupa spår. Ett möte som tog henne igenom sorg, kärlek, död och läkande.

Stina Wollter är en av Sveriges mest kända kroppsaktivister. Hon arbetar aktivt för att motverka hat och kroppshets på sociala medier, och är framför allt känd för sina underhållande och genuina texter, filmer och bilder på Instagram.

Den 26 juni i år debuterar Stina som värd i Sommar i P1 – och även om hon är hemlighetsfull med vad hennes sommarprat kommer att handla om avslöjar hon att det varken har med kroppsaktivism eller feminism att göra.

– Jag kommer fokusera på något som har varit väldigt avgörande för mig – och som jag aldrig har pratat om förut. Mitt sommarprat kommer att handla om sorg, kärlek, död och läkande, säger Stina.

Stina Wollter om systerns död

1992, bara dagar före sin 30-årsdag, dog Stinas syster Ylva i sviterna av anorexi och diabetes. Stina har varit öppen med att hon haft skuldkänslor för det som hänt, inte minst för att hon avvisade sin syster in i det sista.

– När min syster talade om för mig att hon skulle dö så valde jag att inte lyssna. Jag avisade henne sista gången vi pratade, och i och med det fick jag aldrig veta vad hon ville säga till mig.

Stinas sommarprat kommer att handla om ett tolv år gammalt möte. Ett möte med en person som lyckades fånga upp och lägga till rätta lösa och sorgsna trådar från 1992.

– Det var en relation som bara varade i fyra månader, men som på ett vidunderligt sätt möblerade om mig på insidan och förändrade ganska så mycket. Det handlar om ett möte med en döende människa som tog med mig i sina förberedelser och gav mig möjligheten att vara med på ett sätt som jag tidigare inte kunnat vara på grund av rädsla.

Vill uppmuntra till samtal om döden

Att Stina väljer att dela just den här berättelsen i sitt Sommar i P1 beror delvis på att hon tycker att vi behöver prata mer om döden.

– Döden har mer eller mindre rationaliserat bort. Men det här mötet tvingade mig att förhålla mig till den på ett helt annat sätt än jag tidigare gjort.

Vad vill du att man ska känna efter ditt Sommar i P1?

– Jag vill att man ska känna sig förälskad i livet, lite mindre rädd och lite mera sugen på att stanna upp i närvaro inför varandra.

Är du själv bra på det?

– Ja, jag är ganska bra på det. Jag har i alla fall blivit det – mycket på grund av den person som jag kommer att berätta om i mitt sommarprat.

Foto: Johan Jeppsson/TT