Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Susanne, 60, blev sol-och-vårad: Han tog över mitt liv

11 dec, 2017 
Hemmets redaktion
Susanne blev sol-och-vårad.
Susanne var nyskild när hon träffade Erik. Till en början var han charmerande och trevlig, men efter att de gift sig började helvetet …
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Susanne och Erik var grannar och deras barn lekte med varandra. När Susanne skiljde sig från sin dåvarande man och flyttade skickade hon ett flyttkort till den gamla grannen. Det tog inte lång tid innan Erik hälsade på.

– Han kom hem till oss en dag och erbjöd sig att hjälpa mig med veden och senare hjälpte han mig med min bil och sonens cykel, och han var barnvakt till min son ibland när jag behövde arbeta, berättar Susanne.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Hon fascinerades av Eriks charm och hjälpsamhet, dessutom hade de roligt ihop.

– Det var lätt att prata med honom, Erik hade verkligen talets gåva. Han var underhållande och han var, vilket jag kanske inte insåg just då, en tröst efter min skilsmässa, berättar hon.

Ett år senare föreslog Erik att Susanne och hennes son skulle flytta hem till honom.

– Först tvekade jag, jag hade inte bearbetat klart min skilsmässa. Men samtidigt var Erik en trygghet och dessutom skulle jag kunna spara en hel del pengar. Så han övertygade mig och ännu en gång imponerades jag av hans självklara sätt, minns Susanne.

Annons

Blev kontrollerande och misstänksam

Bara ett halvår senare gifte de sig och det var då helvetet började.

– Det var som att vända på en hand. Hans charm liksom suddades bort helt och han blev elak och aggressiv, berättar Susanne.

Han blev även kontrollerande och misstänksam.

– Då arbetade jag som personlig assistent till en man jag tyckte mycket om. Erik började dyka upp på jobbet för att se att jag verkligen var där. Han gick igenom min mobiltelefon och dator för att se vilka jag hade haft kontakt med under dagen.

Fick skäll dagligen

Susanne säger att hon blev hjärntvättad och fick skäll dagligen.

– Han sa att jag var en dålig människa som inte klarade av någonting. Att min son var en odugling och ett stort problem, medan hans egna barn var fantastiska. Han sa också att andra karlar bara ville ha sex med mig.

Det visade sig att Erik hade skulder på över en miljon kronor och räkningarna växte på hög.

– Han övertalade mig att ta över hans sons bil, jag hade ju lånat den och tyckte om den, så varför skulle jag inte kunna stå som ägare? Han övertalade mig att ta de stora och dyra lånen. Och jag gjorde det, vågade inget annat. Han var så övertygande när han sa att han lovade betala tillbaka, säger Susanne.

Annons

Tog många dyra lån

Och när hon ändå skulle ta ett lån så skulle hon ju kunna lägga på 150 000 kronor, eftersom de behövde möbler.

– Han hade räknat ut allt och gjort klart alla papper. Jag behövde bara skriva under. Vilket jag gjorde.

Susanne skakar på huvudet. Allt känns orimligt nu i efterhand.

De köpte nya fina möbler, vitvaror och åkte på flera semestrar ihop med barnen. Susanne kände att något inte stämde, men slog undan de tankarna gång på gång. Däremot märkte andra att det inte stod rätt till.

– En vän sa till mig att jag levde med en mycket farlig man. Hon hade märkt att jag blev nertryckt och manipulerad. Jag visste innerst inne att hon hade rätt, men jag höll allt inom mig, säger Susanne.

Med tiden blev Erik alltmer otrevlig och fick utbrott. Det var hela tiden fel på det Susanne eller hennes son gjorde eller sa.

– Jag skämdes inför mig själv, min son och alla andra.

Droppen var brevet

Vändningen kom när Susanne en dag fick ett brev av sin mamma, som Erik hade skickat henne.

Annons

– I brevet hade han skrivit att jag var elak och svartsjuk och otrevlig mot hans barn. Allt det som han själv var. Det var droppen. Då sa jag åt min son att packa det viktigaste och sen lämnade vi huset. Vi satt i bilen utanför McDonald’s hela natten och nästa dag när min son var i skolan gick jag upp på socialkontoret.

Personalen på socialkontoret ordnade så att Susanne och hennes son kunde bo på ett vandrarhem tills en av Susannes kollegor erbjöd henne att hyra ett hus på deras tomt.

– Vi hann inte mer än att flytta in så stod Erik bakom dörren med blommor och flinade. Han var återigen ångerfull och kärleksfull. Jag ville verkligen inte ha tillbaka honom, men jag hade inte kraft att stå emot honom, säger Susanne.

Erik blev mer och mer hotfull och Susanne och hennes son var livrädda för honom.

– Jag trodde att han skulle döda mig om jag sa emot honom. Det hände att han slog näven i väggen alldeles vid mitt ansikte eller slog sönder inredningen. Han försökte även strypa mig inför min son, berättar hon.

Annons

Allting eskalerade när han ringde Susanne och hotade med att ta sitt liv.

– Han sa att han ville höra min röst en sista gång och sedan sköt han med ett gevär i luften och skrek och grät. Polisen hämtade Erik och han lades in på en psykiatrisk avdelning. Läkarna sa att jag måste ta mig ur relationen. Alla sa att jag måste ta mig ifrån honom, men igen sa hur jag skulle göra det. Jag hade ju honom hela tiden efter mig, berättar Susanne.

Flydde till systern

När Erik blev utskriven kom han på kvällarna och nätterna till Susannes radhus som hon hyrde för tillfället. Besöken slutade ofta i våldsamma raseriutbrott.

– En kväll försökte han kasta en tvättmaskin på mig. Men den var för tung förstås, så han slog sönder allt i badrummet och slängde en tvättställning genom hela vardagsrummet. Han stal även min bil, men eftersom vi var gifta kunde jag inte anmäla honom, berättar Susanne.

Dagen efter packade Susanne bilen och åkte med sin son upp till sin syster i Hudiksvall.

Annons

– Jag var så utmattad, jag behövde vara på en plats där jag kunde koppla av en tid. Jag blev av med mitt jobb då jag hade mycket frånvaro, säger Susanne.

Efter en tid flyttade de tillbaka när sonen skulle börja på gymnasiet. Trakasserierna lät inte dröja och Susanne ansökte nu om besöksförbud och Erik togs in på förhör.

– Polisen gav honom ett års besöksförbud, som han faktiskt höll, säger Susanne.

Lättnad när skilsmässan gick igenom

2014 gick skilsmässan igenom efter en process på två år.

– Det var en ofattbar lättnad. Jag fick också höra att han samtidigt varit gift med en kvinna utomlands.

Sammanlagt hade Susanne då skulder på 300 000 kronor och hamnade hos kronofogden.

– Jag hade bra ekonomi när jag träffade Erik, inga skulder och hade aldrig varit hos kronofogden tidigare. Jag blev förtvivlad när jag insåg att jag inte kunde betala dessa lån själv. Det har tagit mig tre år att få en skuldsanering.

Kronofogden ville ha min privata pensionsförsäkring som jag har sparat i 30 års tid. Först blev jag väldigt ledsen, men nu känner jag bara att jag vill bli av med skulderna som har gjort livet till ett helvete för mig, säger Susanne.

Annons

Drabbats av ångest

Susanne säger att hon i dag är lyckligt singel och en mycket starkare person.

– Jag kan fortfarande inte begripa hur han lyckades nästla sig in i mitt liv, säger hon.

Susanne har i perioder drabbats av ångest, depressioner och sömnproblem men vill inte älta det förflutna.

– Det leder ingen vart att gräma sig över det som varit. Jag är skör och behöver jobba med mitt självförtroende, vilket jag också gjort. Jag har blivit mer lyhörd och öppen för att se och hjälpa andra. Jag stod ensam mot den där mannen, det ska ingen behöva göra. Kan min erfarenhet hjälpa någon blir jag glad.

Av Anne Haavisto
Foto: Kristina Wirén

 

Annons