Susanne Hellman Holmström har kartlagt kattpersonlighetstyper

Olika katter har olika personlighetstyper. Den här ser glad ut.

Kommer din katt springande till dörren så fort du kommer hem eller får du jobba lite för att få gosa med den? Katter är underbara djur, men inte alltid enkla att förstå sig på. Kattpsykologen Susanne Hellman Holmström har identifierat fyra olika personlighetstyper. Lär dig vilken typ just din kamrat är – och bli den perfekta kattägaren.

Här bjuder vi på ett utdrag ur kattpsykologen Susanne Hellman Holmströms bok Om katten själv får välja.

Lär känna din katt

Precis som man kan utröna olika personlighetsdrag hos människor och ge dem olika färger, så kan man urskilja fyra olika personlighetstyper hos katten. Det här är mina egna teorier och tankar, och jag skrev om dem redan 2009. Det finns inga studier på det, inte mer än det jag

sett av olika personligheter i min egen kattgrupp, hemma hos mina uppfödarvänner och under alla år i mitt jobb, även hos mina kunders katter. Gång på gång återkommer fyra olika typer.

Porträtt av kattpsykologen Susanne Hellman Holmström – här tillsammans med en katt

Susanne Hellman Holmström har skrivit boken Om katten själv får välja, som handlar om katters olika personlighetstyper.

4 olika typer av kattpersonligheter – och hur du hanterar dem

Drottningen

Den första och största är Drottningen. Det är oftast en hona. Finns hon hos en uppfödare är det i regel den hona som fått flest antal kullar. Hon vet om sin egen roll, går på stadiga tassar med en säker attityd i sin kattgrupp.

Hon, det kan så klart vara en han också, ligger gärna högst upp i klösträdet, med bästa utsikt över sitt revir. Ditt hem, alltså. Där ligger hon och har ett öra och ett öga öppet, för att hålla lite koll. Hon ”äger” de bästa liggplatserna och kan visa det tydligt. Gud nåde den katt som försöker sno hennes plats. Då får de på pälsen. En rak högertass och saker och ting är färdigdiskuterat. Eller ett stilla fräs, för att tala om vad hon tycker.

Hon kommer till sin ägare när hon tycker att det är dags för lite gos, men det ska vara på hennes villkor

Hon har ett värdigt kroppsspråk. Hon är lugn och trygg i sin personlighet, och hon gillar sin ägare men för den sakens skull kanske hon inte alltid visar det så ofta. Ägaren får gå fram till henne och säga ”så fin du är” och flirta lite. Då slänger hon sin berömda slängkyss och kråmar sig. Hon kommer till sin ägare när hon tycker att det är dags för lite gos, men det ska vara på hennes villkor.

Såklart finns det både bra och dåliga drottningar och kungar.

Katt med personlighetstyp Drottningen

Allt ska vara på Drottningens villkor.

Pajasen

En pajaskatt är en myspropp. Han eller hon bryr sig inte så mycket om sina bråkiga kattkompisar. Visst kan en pajas stryka sig mot dem hen tycker om, eller ligga och kramas med sin bästa kompis, men hen gillar allra mest att hänga med dig. Ligga i ditt knä, softa intill dig vid datorn, lägga sig med magen upp när du ska gå förbi i hallen. Den kanske, vid närmare eftertanke, alltid finns där du är. Vid dina fötter, bakom dig i soffan, vid datorn, på stolen bredvid när du sitter vid matbordet. Den kanske är din toakompis till och med?

Om någon annan katt vill mucka gräl så kommer den att låtsas som om den andra katten inte finns och gå åt ett annat håll

Pajasen är en trygg och glad individ på alla sätt. Om någon annan katt vill mucka gräl så kommer den att låtsas som om den andra katten inte finns och gå åt ett annat håll. Den vill inte bråka, eller hamna i slagsmål. Då går den hem, eller försöker undvika det hela på annat vis. En Pajaskatt är oftast introvert i sitt sätt. Eftersom den är den bekväma typen, och inte gör av med så mycket energi, kan den lättare få problem med vikten. Den har helt enkelt lättare för att mulla till sig och behöver din hjälp med att få i sig en fettsnålare mat och extra motion.

Katt med personlighetstyp Pajasen

Pajasen är en trygg och glad individ.

Den känsliga

Den känsliga katten är lägst i rang, den undviker nästan allt och är flyktkänslig. Ringer det på dörren tar det en sekund för den att springa och gömma sig. Den flyr oftast iväg till ett säkert gömställe där ingen kan få tag i den, kanske bakom en byrå, men gärna under sängen.

En känslig katt är ofta observant på alla ljud och rörelser, och tar alltid det säkra före det osäkra och springer undan. Den känsliga katten verkar ha alla nerver utanpå. Den kan vara vad en del människor kallar skvatträdd, och har noga kontroll på allt med både öron och ögon. Det är sällan som hen visar sin lekfullhet på dagtid i alla fall. På dagen är det mer liv och rörelse som den måste ha kontroll på. Men på natten när det är tyst, lugnt och mörkt kan de koppla av. Det är då du hör den leka hej vilt i vardagsrummet eller knapra på sitt torrfoder.

Den flyr oftast iväg till ett säkert gömställe där ingen kan få tag i den, kanske bakom en byrå, men gärna under sängen

Det är synd om den känsliga katten, den är egentligen oerhört stressad och behöver din hjälp för att känna sig tryggare och säkrare. Har man flera katter kan de andra katterna ge sig på den känsliga och bli fula mobbare eller ”förföljare”. Och en känslig katt är väldigt introvert i sitt sätt. Den flyr hellre än slåss för sin position. Fasiken, ibland mår jag riktigt illa då jag ser känsliga katter bli intryckta i hörn.

En stackars katt jag träffade hade levt på en hatthylla i hallen, med både toalåda och mat- och vattenskålar bredvid sig. Den vågade helt enkelt inte gå ner för där fanns fienden, i form av en annan katt som inte gillade sin ”kompis”. Därför hade den sitt ”säkra ställe” där på hatthyllan. Jag övertalade ägaren att det inte var ett värdigt liv för katten, och det var djurplågeri att den bara hade en hylla att sitta på och vara hysteriskt rädd hela tiden.

Katten fick sedan ett nytt hem som älskad ensamkatt, och fick ett gott liv och blommade ut i sin personlighet. Katter som är av ”den känsliga” sorten behöver din hjälp med att få ett större självförtroende. Den behöver verkligen ha en ägare som den kan lita på och dessutom är lugn och tålmodig. Denna katten behöver mycket vardagsträning i ett lugnt tempo.

Katt med personlighetstyp Känslig

Den känsliga katten behöver mycket stöd och kärlek.

Polisen

Här har vi en katt som har stenkoll på saker och ting. Kanske den till och med har en lätt bister blick. Polisen är aktiv och hoppar runt, och kan verka lite rastlös ibland. Hon eller han kommer springande allra först när det kommer gäster, kanske för att hälsa men mest köra in nosen i alla skor, kläder och väskor. För att få koll på medtagna dofter. Kan ju finnas något att bli bekymrad över eller känna sig stressad över.

Kan tänkas att polisen även försöker prova gästernas skor, det kan se ut så i alla fall, men det hen gör är att skicka ett varningsmeddelande tillbaka till skoägarens ställe. Kanske det finns en annan katt i det hemmet. Som nu kommer att få ett ”hotfullt” meddelande via sin husses eller mattes skor. Smart va?

Om polisen bor i villa, radhus eller i en lägenhet på första våningen, sitter hen gärna i fönstret för att spana. Både på fåglar och folk men gud nåde om det skulle gå förbi en annan katt på utsidan. Då lär du både se och höra det. Det ogillas skarpt att inkräktare av samma art vågar sig förbi. Det kan göra polisen stressad. Har man otur och det sitter en annan katt bredvid i fönstret, polisens vän, kan det hända att hen hoppar på och biter sin kompis i ren frustration. Det är vad den skulle vilja göra med inkräktaren, men den kan den ju inte komma åt. Det blir en så kallad sidoriktad aggression. Inte så kul för kompiskatten, som oftast inte förstår någonting och blir rädd.

Med en polis i ditt hem bör du verkligen se till att sätta ut flera toalådor, på olika ställen i olika rum

Poliskatter är oftast utåtagerande, och kan bli oroliga och känsliga. Polisen kan börja vakta på ”sina” saker i ett hem med fler katter. Den vaktar då på någon av sina resurser, typ klösträd, matskål, vattenskål, toalåda eller sin favoritsovplats.

Om någon annan vill låna polisens saker blir det bråk.

Ett typiskt vaktställe för en kastrerad polis av manligt kön är kattoaletterna.

Oftast har vi människor ställt lådorna på vår egen toalett, vilket egentligen är det sämsta stället för en katt. Har du en toalettpolis så ligger han lite lojt och utsträckt framför toadörren med skarp blick. Han kommer inte att släppa in någon annan katt på toaletten.

Det betyder att eventuella andra katter i hemmet tyvärr måste kissa på något annat ställe, vilket betyder problem för dig. Med en polis i ditt hem bör du verkligen se till att sätta ut flera toalådor, på olika ställen i olika rum. Du behöver även flera vattenskålar, och matskålar.

Poliskatter är oftast frustrerade, lite stressade och kan behöva din hjälp för att bli mer trygga och lugna. När du förstått att du har en polis i ditt hem, är nästa steg att hjälpa dem att bli av med lite av sin polisroll.

Här kan man med fördel titta mer på varför katten har blivit en ”polis”. Denna poliskatt behöver mer uppmärksamhet och ha saker att göra på sin dag. Många poliskatter är smarta och älskar att få jobba med sina tassar med att få sin mat ur olika typer av gömställen och matstationer.

Katt med personlighetstyp Polisen

Poliskatten gillar att sitta i ett fönster och spana.

Vem är Susanne Hellman Holmström?

Kattexperten Susanne Hellman Holmström har varit i kattbranschen i över 30 år och arbetar idag som kattpsykolog, författare och föreläsare.

Hon driver även sajten www.kattproblem.se.

De 10 vanligaste kattraserna i Sverige

  • Blandraskatter
  • Ragdoll
  • Norsk skogkatt
  • Maine coon
  • Sibirisk katt
  • Birma
  • Brittisk korthår
  • Bengal
  • Devon Rex
  • Perser

Källa: Agria djurförsäkring

Av Susanne Hellman Holmström, utdrag ur boken Om katten själv får välja

Foto: Kajsa Ragnestam och TT

Mer intressant innehåll hos allas.se: