Artikeln innehåller reklamlänkar

Tareq Taylor och dottern Ellen trivs ihop i köket

tapas-med-ellen-och-tarq-taylor
Enkelt och gott – det är tv-kocken Tareq Taylors ledord när han lagar mat. Här bjuder han och dottern Ellen på lättfixade tapas som passar lika bra på glöggkalaset som på julbordet.

Tareq Taylor står och steker köttbullar när vi tittar in på hans restaurang Kockeriet mitt i Malmö. Dottern Ellen står på andra sidan köksön och vispar pepparkaksgrädde. Stämningen är på topp, Tareq och Ellen skojar och busar med varandra och det märks att de jobbat mycket ihop i köket. I dag ska de göra tapas med julsmak, ett tema som både Tareq och Ellen gillar.

— Det räcker med att man gör några sorter, det blir mycket ändå, säger Tareq.

I dag är Tareq en av Sveriges mest namnkunniga kockar och med tv-serien Tareq Taylors Nordic Cookery har han blivit känd även utomlands, Ellen har just inlett sin tv-karriär.

— Först var jag med i Sommarlovsmorgon och sen kom jag på delad tredjeplats i Sveriges yngsta mästerkock, berättar hon stolt.

Se också: Tareq Taylors hyllning till dottern

1:36

Efter reklamen: Tareq Taylors tårar och hyllning till sin dotter.

(1:36)

Förbereder jul-tapas tillsammans

Tareq har gått över till att göra en laxrulle som ska in i frysen för att sedan lätt kunna skäras i fina skivor.

— Vi har utgått från smaker som passar ihop när vi gjort våra tapas. Lax, till exempel, är gott ihop med äpple, kål och korinter. Den här rullen kan du lätt förbereda och frysa in, sen är det bara att plocka fram den ur frysen och skära i skivor.

De flesta av Tareqs och Ellens tapas går bra att förbereda. Men här finns också en sista minuten-tapas som man lätt kan fixa på några minuter.

— Köp färdiggravad lax, stek i het panna utan fett tills den fått lite sotad yta. Sen gör du en sallad av gurka, rödlök, äpple och sötstark senap och klickar på laxbitarna. Enkelt och gott!

Tips för runda köttbullar

Tareq skakar pannan med köttbullarna som ska träs på tandpetare tillsammans med Ellens inlagda rödbetor.

— För att få extra tjong i dem steker jag dem i smör, kryddpeppar och svartpeppar, berättar Tareq. Pepparsmaken kommer fram mer då.

— Bästa sättet att få runda, fina köttbullar är att steka dem i ugnen en liten stund innan du bryner dem i stekpannan, tipsar Ellen som rullat köttbullarna.

Vad har du för minnen från julmaten när du växte upp, Tareq?

— Vi firade engelsk jul så det var kalkon med både vit och mörk sås, christmas pudding* och eggnog*. Allt detta älskar jag fortfarande. Jag började inte fira svensk jul förrän jag fick min första flickvän.

Vilka är dina favoriter på det svenska julbordet?

— Sill och kål, både brunkål och rödkål. Köttbullar och prinskorv kan man ju äta när som helst.

För Ellen är mormors köttbullar viktigast.

— Men jag gillar egentligen allt – laxen, både gravad och kallrökt, ägghalvor, ris à la Malta…

Hos familjen Taylor firar man jul två gånger. Första gången i lite mindre format och sen med ett stort julkalas där hela släkten är med.

— Då blir det mycket bus med kusinerna, berättar Ellen.

Det bästa med julen är just att vara tillsammans med familjen och släkten, tycker hon. Julklapparna, granen och alla ljusen är förstås också mysigt. Och julkalendern…

Viktigt att unna sig

Att unna sig något gott ibland är viktigt, tycker Tareq. Våren 2016 kom han ut med en bok om mat och hälsa, Mat som gör gott (länk till Apprl).

— Det är fräsch, god, vällagad mat. Syftet med recepten är inte att du ska gå ner i vikt. Men äter du onyttigt sedan tidigare och börjar med maten i min bok så kommer du att gå ner i vikt.

Tareq vill inte predika någon diet utan bara erbjuda bra mat. Det har blivit en tråkig inställning till mat, man problematiserar mat, tycker han.

— Det viktigaste är att det är gott och att man blir mätt, då känner man sig tillfredsställd efter att man ätit. Svårare än så är det inte.

Mätta och belåtna lämnar vi restaurangen där personalen nu börjat förbereda för kvällen. Och för alla som inte har möjlighet att prova deras härliga julmenyer – här är några av recepten på Tareq och Ellen Taylors bästa tapas!

*Eggnog – en sorts varm äggtoddy med rom, konjak eller whisky.

*Christmas pudding – julpudding med torkad frukt och nötter, kallas också plum pudding.

Tareq Taylor i tv-rutan

Trädgårdstisdag (SVT)

Tareq Taylor´s Nordic Cookery (BBC/TV4)

Julkalendern 2015 (Tusen år till julafton, SVT)

Kockarnas kamp (TV4)

Ellen Taylor i tv-rutan

Sveriges yngsta mästerkock (TV4)

Sommarlovsmorgon (SVT)

Katt & company (SVT)

Vill du laga Tareq och Ellen Taylors goda tapas?

Här hittar du några av deras lättlagade recept.

Laxrulle med svartkål

Den här laxrullen passar bra att förbereda och frysa in. Foto: Pontus Ferneman

Recept laxrulle med äpple och svartkål

ca 10–12 bitar

200 g skivad kallrökt lax

ca 6 stora blad svartkål

2 skalade äpplen

1 msk smör

2 msk korinter

salt och peppar

Garnering

1 liten rödlök

färsk dill

saft av 1/2 citron

1. Tvätta svartkålen och dra av bladen från stjälkarna. Skär ner bladen och äpplena i små bitar och fräs allt i smör. Tillsätt korinterna, salta och peppra lätt. Låt allt svalna.

2. Lägg ut laxskivorna på plastfilm så att de överlappar varandra med ett par centimeter och bildar en rektangulär platta, lika stor som ett A4-papper.

3. Lägg fyllningen på laxen och rulla sedan ihop arket till en jämn rulle.

4. Lägg rullen i frysen 30–60 min så blir den lättare att skära. Skär ca 2 cm breda skivor av laxrullen och lägg på ett serveringsfat.

5. Garnera med tunna skivor rödlök och dillkvistar. Pressa över lite citronsaft.

Tips! Rullen kan frysas ett par dagar. Ta ut och skiva den, lägg skivorna i kylen tills det är dags att servera.

Fyllda ägghalvor med sill och brynt smör

Tareq och Ellen Taylors fyllda ägghalvor med sill och brynt smör passar bra på buffén, både till jul och påsk! Foto: Pontus Ferneman

Recept ägghalvor med sill och brynt smör

20 st

10 ägg

75 g smör

salt, peppar

2 hela matjessillfiléer

1 liten gul lök

3/4 dl hackad dill

saft av ½ citron

Garnering

färsk dill

Gör så här

1. Koka äggen i sex minuter och spola dem kalla. Skala och dela äggen på längden. Ta ut gulorna och lägg i en skål.

2. Bryn smöret i en kastrull på medelhög värme. Häll det brynta smöret över äggulorna och rör ihop med lite salt och peppar. Klicka ägguleblandningen i ägghalvorna.

3. Hacka samman matjessill, lök, dill och citronsaft.

4. Toppa äggen med hacket och garnera med dill.

Köttbullar och rödbetor

Gör som Tareq och Ellen Taylor – varva kryddiga köttbullar med inlagda rödbetor på tandpetare! Perfekt smårätt till jul! Foto: Pontus Ferneman

Recept Tareq Taylors köttbullar med rödbetor

ca 40 st köttbullar (20 tapas)

500 g fläskfärs

2 gula lökar

2 ägg

2 dl skorpmjöl

2 dl mjölk

2–3 tsk salt

3–4 msk smör

1 tsk krossad kryddpeppar

1 tsk krossad svartpeppar

Inlagda rödbetor, se recept nedan

Ugn 150°

Så här gör du Tareq Taylors köttbullar

1. Skala och hacka löken fint. Blanda lök, ägg, skorpmjöl, mjölk och salt i en stor skål. Låt blandningen stå och svälla i två minuter. Tillsätt färsen och blanda med händerna till jämn konsistens.

2. Fukta händerna med lite kallt vatten och forma färsen till små fina köttbullar.

3. Lägg köttbullarna på en smord ugnsplåt och förstek i ugnen i ca 10 min.

4. Hetta upp smöret med kryddpeppar och svartpeppar i en stekpanna. Stek köttbullarna klara och gyllenbruna i kryddsmöret.

5. Varva köttbullarna med skivor av inlagda rödbetor på tandpetare.

Recept inlagda rödbetor

Koka 500 g små rödbetor (3–4 cm i diam) i rikligt med vatten tills de är mjuka, ca 30 min. Spola rödbetorna i kallt vatten i ca 3 min och skala dem sedan. Skär rödbetorna i centimetertjocka skivor. Koka upp 2 dl vitvinsvinäger, 4 dl vatten, 2 dl strösocker och 10 lagerblad. Slå lagen över rödbetorna. Låt rödbetorna ligga och dra i lagen i minst 30 min.

Pepparkaka med ost och fikon

Enkelt tilltugg till glöggminglet. Foto: Pontus Ferneman

Recept pepparkaka med ost och fikon

20 st

20 pepparkakor

200 g blå kornblomst (grönmögelost)

2 torkade fikon

1 kvist bladpersilja

2 msk akaciahonung

Gör så här

1. Bryt osten i bitar. Skär fikonen i små bitar.

2. Lägg lite ost och en bit fikon på varje pepparkaka. Garnera med persilja och ringla över honung.

Brownies med pepparkaksgrädde

Uppskattad dessert med lagom mycket julsmak. Foto: Pontus Ferneman

Recept brownie med pepparkaksgrädde

20 små bitar

1 dl solrosolja

2½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

3/4 dl kakao

1 krm salt

1 dl vetemjöl ev 1 dl till

ev 1 tsk bakpulver

Topping

2 dl vispgrädde

2 msk florsocker

1 tsk mald kanel

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

Garnering

1 dl frysta lingon

2 msk strösocker

Ugn 175°

Gör så här

1. Vispa olja, socker och vaniljsocker tills det är ljust. Tillsätt äggen ett i sänder och vispa till en jämn smet.

2. Blanda kakao, salt och mjöl i en bunke. Sikta ner det i äggsmeten.

3. Smörj en form, 20×20 cm, med olja och kakao. Häll smeten i formen.

4. Baka brownien mitt i ugnen i 15–20 min.

5. Låt brownien bli helt kall innan du bryter den i serveringsbitar.

6. Topping och garnering: Vispa samman grädden med florsocker och kryddor, vispa tills grädden är tjock. Spritsa pepparkaksgrädden på browniebitarna och garnera med lingon som rullats i socker.