Tess: Hur ska jag hantera min elaka syster?

Bitterhet och rivalitet mellan syskon är vanligt förekommande. Veckans läsare både älskar och föraktar sin syster för att hon är bitter och elak. Familjerådgivaren ger råd.

”Hur ska jag hantera henne?”

Jag har en fyra år äldre syster som jag faktiskt inte förstår mig på. Hon ger mig gliringar och små stick hela tiden, svåra att ta på. Det har nog alltid varit så kanske, men mer uttalat och jobbigt de senaste åren. Hon är riktigt elak ibland och jag blir sårad fast jag försöker att inte visa det.

Hon är 58 år och jag 54. Under uppväxten var hon den som vågade sätta sig upp mot mamma och pappa, som var ganska stränga. Det blev ofta så att jag liksom skyddade henne, ljög om att hon var hos en tjejkompis när hon var ute med killar. Hon var lat därhemma – och jag gjorde både hennes och mitt jobb. Jag hade inte så mycket killar eller kompisar, trivdes med att vara hemma, i alla fall sa jag det.

Jag fick ofta höra att jag var så snäll och hjälpsam, aldrig att jag var söt eller rolig. Hon däremot fick mycket uppmärksamhet och beröm, både för skolbetyg och utseende. Senare också för hennes val av livspartner så småningom. Han var rikare än vi.

Efter några år skilde de sig och det blev ”så synd om henne”, till en början. Men efter några år började våra föräldrar ställa krav på min syster och ha förväntningar på henne att ta tag i sitt liv. ”Se på din lillasyster”, fick hon höra. ”Hon lyckas”. Då försvann hon utomlands och struntade helt i oss andra.

Sen tio år eller mer är hon tillbaka. Bitter och elakare än någonsin. Jag tycker om henne innerst inne, till en del, men vissa delar föraktar jag. Hur ska jag hantera henne?
Tess

Relationsexperten Anne-Marie Furhoff:

Anne-Marie Furuhoff är Året Runts familjerådgivare

Vill du fråga terapeuten? Mejla din fråga till [email protected]

”Tala om vad som väcker ilska”

Syskonrelationer innebär en sammanlänkning på gott och ont. Idealbilden är syskon som har stor glädje av varandra och stöttar varandra i vått och torrt. De finns, men en del har det som ni där det skaver lite. Och som alltid i sådana här lägen behöver man prata öppet men också på djupet om hur det just nu känns. Du och din syster behöver – utan anklagelser – tala om för varandra vad som sårar och vad som väcker ilska. Samtal i sådana känsliga frågor kan lätt låsa sig, men då finns möjligheten att söka professionell hjälp.

I bästa fall kan ni efter samtal om det svåra – om ni har kunnat nå fram till varandra – börja fokusera på vad ni har gemensamt som kan vara till glädje för er båda. Om ni trots försök inte hittar varandra igen så får du ta ställning själv till hur du vill ha det med din syster. Sist och slutligen kan du förstås stänga för kontakten om det behövs för att du ska må bra själv. Även ett sådant beslut kan ju omprövas om omständigheterna ändrar sig.

Har du en fråga till terapeuten?

Mejla frågan till [email protected] eller skriv till: Året Runt, Box 50457, 202 14 Malmö. Märk kuvertet med ”Förtroligt”.

Läs också:

Ingrid: Jag är trött på mina föräldrars gnäll