Therese: Jag dricker inte alkohol

Kvinna i 30-årsålders håller i ett glas vatten och ler.

Foto: Shutterstock/TT

Jag mår så bra av ett liv utan alkohol men jag är otroligt trött på att jämt och ständigt behöva förklara varför jag inte dricker vin.
Därför slutade Lars Lerin dricka: Jag blev en terrortyp
1:37

Efter reklamen: Därför slutade Lars Lerin dricka: Jag blev en terrortyp

(1:37)

Slå på ljud

Det går inte en kväll på krogen eller hemma hos någon som bjuder på middag utan att jag får frågan om varför jag inte vill ha ett glas vin, en öl eller annan alkohol. Ibland känns det som om man inte har någon identitet om man inte dricker.

Jag tycker helt enkelt inte att det är gott och min kropp mår inte bra av alkohol. Men varför måste jag förklara mig?

Att ligga bakfull är slöseri av min tid

Även jag drack på fester i tonåren då det hörde till att testa. Oftast slutade det med att jag mådde illa, kräktes och fick åka hem tidigare än alla andra. Jag avskydde känslan som infann sig dagen därpå och det kändes som ett slöseri med ledig tid att ligga utslagen och sega dagen efter.

Li: Mamma drack bort hela min barndom

Efter skolan var jag utbytesstudent i USA och efter det jobbade jag som reseledare i Spanien. Där var det självklart att inte dricka när man jobbade. Mina kollegor brukade festa desto mer på ledig tid, men det var heller inte konstigt om man satt med en cola hela kvällen.

Det var när jag kom hem igen och började gå ut med mina kompisar som jag alltid fick samma fråga. Varför dricker inte du? Väntar du barn eller är du rädd för att släppa spärrarna?

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

För två år sedan träffade jag min nuvarande pojkvän. I hans kretsar, som numera även är mina, är det självklart att dricka vin både vid middagar och när man går ut. Att tacka nej finns nästan inte på kartan.

Vid flera tillfällen har min kille fått frågan om jag är gravid och det har hänt att han låtit mig förstå att det inte skulle göra skada om jag smakade ett glas eller två.

Vad spelar det för roll vad jag dricker?

Förra året firade vi jul hos hans föräldrar och där var det precis samma sak. Men varför dricker inte Therese? Mår hon inte bra?

Jag är en aktiv människa som tränar och håller på med yoga. Jag tänker mycket på vad jag äter och vill helst bara äta sådant jag mår bra av.

Mattias: Jag valde alkoholen före min dotter

Till alla er som tjatar om varför jag inte kan vara som andra och ta ett glas vin ibland: Vad spelar det er för roll om jag väljer bordsvatten om jag hellre vill ha det?

Jag börjar bli riktigt trött på att förklara varför jag avstår från alkohol. Jag lägger mig aldrig i vad andra gör. Låt var och en få bestämma själv!

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]