Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Tilde de Paula Eby fyller 50: ”Att bli äldre ger mig ett lugn i själen”

28 maj, 2022 
Hillevi Wahl
Tilde de Paula Eby fyller 50 år.
Som flykting från Chile tog det lång tid för Tilde de Paula Eby att förstå de svenska traditionerna, som sill, nubbe och sju sorters kakor. Snart fyller hon 50 i landet som hon kommit att älska och känna stolthet över att vara en del av.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tilde de Paula Eby har mycket att glädjas åt just i sommar. Hon ska leda egna talkshowen Tilde från Djurgården med spännande sommargäster. Snart fyller hon 50, firar 25 år på TV4, och har dessutom tioårigt bröllopsjubileum med maken Thomas.

– Ända sedan jag var barn har jag älskat födelsedagar, att bli ett år äldre och få mer och mer makt över mitt liv och ett större lugn i själen… så har jag alltid tyckt, och tycker fortfarande, säger Tilde de Paula Eby, 49.

Tilde de Paula Eby i rosa t-shirt framför en småbåtshamn.
I sommar blir det mest jobb för Tilde, semester blir det först i november.

Hon kom till Sverige med sin familj som flykting när hon bara var ett år gammal.

Jag tycker att barndomen är en rätt så överskattad tid i livet

– Jag började mitt liv i en världsdel, Sydamerika, och kom att växa upp i en annan. Jag har alltid känt mig hemma överallt men kanske inte djupt rotad någonstans. Men, från den ljusaste av synvinklar så föddes jag in i en värld som var internationell och solidarisk, säger Tilde.

Annons

Tilde de Paula Ebys mamma är hennes stora hjälte

Som flyktingbarn i Sverige försökte hon passa in och vara normal. Det var inte alltid så lätt.

– Jag var ganska valpig och ensam när jag var liten. Kände mig alltid lite skev. Det som jag hade tänkt i huvudet blev inte riktigt som jag hade hoppats när jag pratade eller gjorde saker. Det var som om jag inte riktigt landade i min kropp eller min själ, säger hon.

– Jag tycker att barndomen är en rätt så överskattad tid i livet. Alla pratar om hur härligt det var med skrubbsår på knäna, myggbett, jordgubbar och glass. Men för mig var barndomen som att vara fast i fel tid. Man förstår så mycket när man är barn. Men man blir inte riktigt tagen på allvar. Som barn har man ingen makt att förändra någonting. Just det upplevde jag som väldigt frustrerande, säger Tilde.

Tilde de Paula med sin mamma.
– Hon är mitt livs största hjälte och har alltid varit den bästa mamman, säger Tilde, här tillsammans på en bild från 1998.

Då var det skönt att kunna krypa upp i sin mammas famn.

– Det är fortfarande bland det bästa jag vet. Det finns ingen som kan klappa mig så otroligt mammigt på huvudet som hon.

Annons

Det här är Tilde de Paula Eby

Ålder: 49 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Gift med Thomas, musiker, barnen Elian, 22, Zion, 21, Naemi, 17, och Illyah, 10 år.

Gör: Journalist och programledare i TV4.

Aktuell: Med egna pratshowen Tilde i TV4, fredagar klockan 21, och Efter fem, vardagar klockan 17.

För Tilde är mamma magisk.

– Hon är mitt livs största hjälte och har alltid varit den bästa mamman. Modig och samtidigt sårbar. Min mamma har tillgång till hela känsloregistret. Hon är begåvad med en oerhört stark intuition, som har räddat livet på oss. Jag skulle göra allt för henne.

Tilde de Paula Eby blev svensk medborgare vid 21

Tilde minns den dagen hon blev svensk medborgare. Då var hon 21 år gammal.

– Jag ringde mamma direkt med glädjebeskedet. Vi firade med bakelse på Ofvandahls hovkonditori på Sysslomansgatan, vid Fyrisån i Uppsala. Det var det svenskaste firandet jag kunde komma på, säger Tilde.

Se också: 6 saker om Tilde de Paula Eby du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 6 saker om Tilde de Paula Eby du kanske inte visste

Ända från början var mamman noga med att Tilde skulle lära sig flytande svenska så fort som möjligt. Böckerna blev hennes bästa vän.

Annons

– Jag har alltid läst massor. När jag var liten, och vi bodde i Uppsala, och mamma skulle muta mig när jag inte ville följa med henne till något, så började hon alltid meningen med: ”Duuu, vill du gå till biblioteket…?” Det funkade alltid, säger Tilde och skrattar.

Språket var inget större problem att lära sig. Svårare var det att förstå de svenska märkliga traditionerna.

Tidslinje – Tilde de Paula Eby

1972: Föds i Chile.

1973: Familjen tvingas fly, kommer till flyktingförläggning i Alvesta i Småland.

1993: Blir svensk medborgare.

1997: Börjar på TV4.

2015: Ger ut den självbiografiska boken Tiden läker inga sår.

2021: Får egen talkshow, Tilde

2022: Fyller 50, firar 25 år på TV4.

– Det tog flera år innan jag förstod det här med midsommar, varför man gjorde grodliknande rörelser och hoppade runt en stång en gång om året. Jag hade ingen aning om vilka Hasse & Tage var. Jag fattade inte det här med sill och nubbe, hade ingen mormor som bakade sju sorters kakor och kunde förklara varför man skulle ha sju sorters blommor under kudden på midsommarafton, säger Tilde och fortsätter:

– Midsommarfirandet bygger på att man är en del av ett sammanhang. Det kan vara otroligt smärtsamt att inte ha ett sammanhang, när det är så uppenbart att alla lämnar stan för att fira traditionsenligt på landet. Och man plötsligt är ensam kvar. Vid andra religiösa högtider har man i alla fall kyrkan att samlas i, men midsommarfirandet har inget sådant, som är gemensamt för alla.

Annons

Tildes bonuspappa lärde henne allt om Sverige

När hon var sex år kom bonuspappan in hennes liv.

– Han lärde oss om den långa svenska sommaren, om svampar som man kan plocka i skogen och skillnaden mellan gran och tall. Han introducerade Kalles kaviar och runda knäckebröd – som jag fortfarande älskar, säger Tilde.

Tilde de Paula Eby i rosa t-shirt på en uteservering.
50-årsdagen planerar Tilde att fira i flera dagar, bland annat med de jämnåriga barndomskompisarna som hållit ihop i 44 år.

– Jag har sett mer av Sverige än de flesta av mina helsvenska kompisar. Vi åkte bland annat längs hela Göta kanal, med slussar och allt. Vi bodde på olika campingar och träffade massa människor och lärde oss om alla osynliga regler som gällde där, hur man umgås och uppför sig och hela grejen med att grilla.

Jag har aldrig känt mig så här älskad och trygg

– Vi åkte också mycket norröver med husbilen. Han tog oss med för att spana in midnattssolen. Jag låg där bak i husbilen och hade näsan djupt ner i en bok, som vanligt. Plötsligt stannade han på en liten grusväg och ropade ”kolla, kolla, det är renar!” Jag tror jag tittade upp från boken i en sekund och sa, ”wow, kul” och sedan fortsatte jag läsa, säger Tilde med ett stort skratt.

Annons

Tildes kärlek till Thomas blir starkare för varje år

I dag har Tilde själv en storfamilj med fyra barn och två exmän, med allt vad det innebär av bonusföräldrar och bonussyskon. Kärleken till maken Thomas, som är musiker, blir bara starkare för varje år.

– Jag har aldrig känt mig så här älskad och trygg. Thomas upphör aldrig att överraska mig med hur grym han är, säger Tilde.

Tilde de Paula Eby med maken Thomas.
Tilde och Thomas har varit gifta i tio år.

När Thomas skulle få äran att sjunga den svenska nationalsången före en hockeymatch för några år sedan var det Tilde som fick coacha honom och se till att vartenda ord blev rätt.

– Jag lärde mig Sveriges nationalsång utantill, långt innan någon av mina kompisar. Av tacksamhet, tror jag. Sverige är så fantastiskt. Det är så fint och människor är så fina. Jag är oerhört stolt över att vara en del av det, säger hon.

Annons

Hängt ihop med barndomsvänner i 44 år

Eftersom hon kommer att programleda Tilde från Djurgården hela sommaren blir det ingen längre sommarsemester.

– Men jag ska vara ledig i november i stället. För att fira rejält, att jag fyller 50. Både med familjen och vänner. Jag har ett gäng skolkompisar som jag har känt sedan jag var sex år. Vi har bestämt att vi ska åka tillsammans på en 50-årsresa, säger Tilde.

Babben Larsson, Tilde de Paula Eby, Fredrik Wikingsson i tv-programmet Tilde på TV4.
I det egna programmet Tilde kan vad som helst hända … här med gästerna Babben Larsson och Fredrik Wikingsson.

– Vi är tio-femton tjejer som har känt varandra i 44 år. Det är helt otroligt. Kan du fatta hur lång tid det är? Vi har delat allt i livet, både de djupaste sorgerna och våra livs lyckligaste ögonblick med varandra. Egentligen är vi jätteolika allihop. Vi var ju bara ett gäng sexåriga tjejer som blev ihoptuttade på en skola och råkade börja i samma klass. Just därför tycker jag att det är så fantastiskt att vi fortfarande väljer att vilja vara med varandra, säger Tilde.

Annons

– De här barndomskompisarna har betytt hur mycket som helst för mig. Så det är klart att vi ska fira att vi fyller 50 tillsammans. Gärna i flera dagar!

Tilde de Paula Ebys sommarfavoriter

Min bästa sommar:

– Den har jag framför mig! Det vore ju hemskt sorgligt om den redan låg bakom mig. Jag längtar efter en riktigt härlig svensk sommar där jag har gott om tid till att bara få hänga med ungarna och min familj. Tid att skratta och mysa och njuta av ögonblicken tillsammans. Vi älskar att träna ihop, spela paddel, springa en runda i skogen eller bara bada och äta god mat och umgås.

Tilde de Paula Eby kysser maken Thomas som är slagverkare.
Praktiskt att kunna stjäla en kyss på arbetstid …

Ur mitt sommaralbum:

Bästa sommarjobbstricket! Att jobba med sin man! Här är från repetitionerna av förra årets Tilde, när Thomas spelade med Daniela Rathana som gästade programmet.

Annons

Roligaste semestertabben:

– Nästan alla mina roliga tabbar har varit i jobbet. Som när jag skulle göra ett reportage för När och Fjärran och var på Tonga. Jag frågade artigt om jag fick filma en grej. Den ansvarige sa ja. Perfekt! Vi började filma. Då kom en arg polis rusande, för att gripa mig. Jag var en hårsmån från att hamna i fängelse där. Tack och lov kom det en norsk-tongansk kvinna fram och räddade mig. Hon förklarade att i Tonga tycker de att det är så genant att svara nej, så när de menar nej, så säger de ja. Hon hjälpte mig reda ut missförståndet och fick polisen att släppa mig.

Stockholms skärgård.

Smultronställe i Sverige:

– Stockholms skärgård. Jag brukar haka på mina kompisar som har hus i skärgården. Livet ska vara lite som tv-serien Friends, som i signaturmelodin ”I’ll be there for you”. Eller en riktigt grym Hollywoodrulle. Det är det verkligen i Stockholms skärgård. Det är helt magiskt, som att gå omkring i en tavla, nästan overkligt vackert överallt.

Bokomslag på Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna.

Bok i hängmattan:

– Jag har precis tagit fram Wilhelm Mobergs Utvandrarna för att läsa om den. Många av klassikerna läste jag när jag var ung. Nu tänker jag att jag kommer uppleva den annorlunda. Jag fick boken av min kompis Joacim för några år sedan, som älskar den. Han handlar den på olika antikvariat och ger den till alla sina vänner.

PR-bild till tv-serien Tindersvindlaren på Netflix.

Tv-serie en regnig dag:

– Något dokumentärt. Det är så intressant och spännande och verkligheten överträffar nästan alltid dikten. Tindersvindlaren var ganska bra. Man blir fascinerad över hur onda människor kan vara.

En drink med lime och is.

Godaste sommardrinken:

– Vad som helst med lime!

Annons