Tilde de Paula Eby: ”Vill lära barnen att allt är möjligt”

I Tilde de Paula Ebys liv är det full fart. Förutom att program
leda Let's Dance syns hon varje vardagskväll i TV4:s nyhetssatsning Efter fem. Hemma har hon fyra barn med tre olika pappor – och såklart kärleken Thomas. I påsk håller Tilde de Paula Eby öppet hus för alla familjemedlemmar.

Så här i påsktider kan man knappast kalla Tilde de Paula Eby för en räddhare när det gäller att stå framför kameran i direktsändningar. Men att själv tävla i Let’s dance – nej, där går gränsen.

– Det räcker så bra med att vara programledare, säger hon och skrattar.

Under påskhelgen sänds det femte programmet i den fjortonde säsongen av Let’s dance på TV4. Tilde de Paula Eby är inne på sin tredje raka säsong som programledare tillsammans med David Hellenius.

– Det blir en del jobb under påsken, men några dagar ledigt får jag i alla fall och det är mysigt att fira dem med familjen, säger Tilde, som också är aktuell med programmet Efter fem på samma kanal.

Tilde de Paula Eby och David Hellenius.

Tilde de Paula Eby och David Hellenius leder Let’s dance tillsammans. Foto: TT

Påsken är inte lika traditionell som exempelvis jul och nyår hos familjen de Paula Eby – men ändå en skön högtid.

– Bäst av allt är att våren och ljuset är här igen – och att få umgås med familj och vänner. Vi har ofta gäster hemma hos oss och det är något jag tycker väldigt mycket om. Samtidigt går jag gärna till kyrkan på någon konsert.

Men om barnen får välja är det antagligen godis som lockar allra mest. Själv är nog Tilde mer hönsmamma än godisråtta…

– Ha, ha, ja barnen ser förstås mest fram emot sina påskägg. Och i alla fall den yngsta tycker nog att det är ganska kul att pyssla, som att måla ägg och så.

Vad gäller mat står inte lamm på påskbordet om Tilde får välja. Hon är den enda i familjen som inte äter rött kött.

– Det blir nog något som liknar maten på julbordet till vissa delar, med skillnaden att vi äter mycket mera ägg. Och fisk och skaldjur äter jag.

Tilde de Paula Eby har fyra barn

Tilde har fyra barn med tre olika pappor. På högtider brukar familjen ha öppet hus, då bonusmammor, bonuspappor och vänner är välkomna. Men känner igen sig från SVT:s succéserie Bonusfamiljen, det kan hon inte säga att hon gör.

– Nej, jag började titta, men hinner inte riktigt se den längre. Jag följer mest nyheter och dokumentärer. Men man kan väl generellt säga att jag är en person som fokuserar på möjligheter och lösningar i stället för problem som kan uppstå i en bonusfamilj.

För egen del är det mycket viktigt för Tilde att ha en bra relation till sina barns pappor.

– Det är alltid väldigt tufft när man fått barn med en person och förhållandet inte fungerar. Separationerna har förstås varit skitjobbiga. Den största matchen som man ständigt tar när man har blivit mamma är ju att barnen ska må bra. Det har varit mycket oro och funderingar hur separationerna ska påverka dem.

Tilde har gått i terapi

Under flera omgångar i livet har Tilde gått i terapi, vilket hon uppmuntrar andra att göra också.

– Det är en självklarhet att man ska ta hand om sitt känslomässiga mående, något jag gör mer som vuxen och som mamma än jag gjorde när jag var yngre. Mitt mående påverkar ju också många fler än mig själv.

Att förena rollen som fyrabarnsmamma med ett späckat arbetsschema är inte alltid det enklaste. Men det handlar om att prioritera och där är det inget snack om vad som betyder mest.

– Barnen kommer givetvis i första hand. Jag älskar att umgås och prata med dem och hoppas att alla känner att jag räcker till. Eftersom jag inte har några direkta hobbys eller intressen utöver mitt jobb är jag nästan alltid med familjen när jag är ledig. Jag går sällan på premiärer eller andra fester och träffar ganska sällan mina vänner själv. Jag försöker lära mina barn att man kan göra allt, men inte samtidigt.

Tilde de Paula äter påskgodis

Tilde de Paula Eby är programledare, journalist och författare. Foto: Peter Ericsson.

Mötte maken Thomas på konsert

Vid sin sida har Tilde maken Thomas, som är pappa till hennes yngsta barn Ilyah. De träffades när hon var på en konsert med hans salsaband Calle real tillsammans med en väninna.

– Våra blickar möttes när Thomas stod på scenen och jag i publiken. Efteråt bjöds vi in bakom scenen, men jag vågade inte vara kvar och smet!

– Några månader senare träffade jag Thomas på en födelsedagsfest. Han kom raka vägen fram till mig och började prata. Sedan dess har vi hängt ihop.

På julafton 2010 friade Thomas och de gifte sig den 24 november 2012.

– Jag hade ärligt talat aldrig i min vildaste fantasi trott att jag skulle träffa en så pass bra man. Han är en helt unik kombination av snäll och stark. Dessutom är Thomas mycket tydlig med sin kärlek, vilket är viktigt för mig. Annars blir jag lätt osäker.

Hur mycket maken betyder för henne är hon också noga med att visa. Som på hans senaste födelsedag.

Tilde de Paula Eby med familj

Tilde med maken Thomas de Paula Eby och barnen Ilyah och Naemi. Foto: TT

– Jag började med att ge honom frukost på sängen. Sedan körde vi ett träningspass med personlig tränare, följt av lunch på en restaurang tillsammans med vänner. På kvällen hade jag bokat bord på en annan mysig restaurang ihop med andra vänner. Någon undrade om han fyllde jämt, men det var 38-årsdagen. Jag älskar att överraska och visa uppskattning till mina nära.

Det har även ända från dag ett fungerat väldigt bra med barnen.

– Han är en fantastisk bonuspappa och jag är så glad över att mina barn tog emot honom med öppna armar. Både Thomas och jag är själva uppväxta i bonusfamiljer och ser inte någon skillnad på syskon och halvsyskon eller bonusföräldrar. För oss är det bara familj.

Tilde dansar gärna med maken – men att göra det offentligt inför svenska folket på bästa sändningstid under fredagskvällar klarar hon sig alltså gärna utan.

– Ha ha, ja, det skulle jag aldrig kunna tänka mig att ställa upp i faktiskt. Jag är väldigt imponerad av alla som är kända för något de är duktiga på som vågar ge sig på något de inte alls behärskar inför miljontals tittare. Det är fruktansvärt modigt.

Kollega med David Hellenius

Att vara programledare är en helt annan sak.

– Det är så roligt. Det allra bästa med programmet är all den glädje det sprider. Den behövs verkligen i dag.

Att dela uppdraget tillsammans med kollegan David Hellenius är också något alldeles extra.

– Första gången vi jobbade ihop var med Fredagspuls för 22 år sedan och vi har ju gjort en del tillsammans genom åren. David är otroligt rolig och får mig alltid att gapskratta. Han är snabbtänkt och superskicklig. Det är så kul att hänga med honom.

De är ett riktigt favoritpar i rutan – David har inte mindre än sex gånger utsetts till Årets manliga programledare och Tilde två gånger till Årets kvinnliga programledare på Kristallengalan.

– Jag ser det som en stor ära och är jättestolt över att tittarna röstat fram mig två gånger bland alla duktiga programledare i Sverige, säger hon och ler.

Leder Hela Sverige bakar

Efter att ha lett Nyhetsmorgon i hela 17 år gjorde hon sin sista sändning i november förra året, för att i stället ta över nya Efter fem varje vardagskväll mellan fem och sju.

– Det blev mycket känslor, men jag kände mig redo att göra något nytt och har inte ångrat mig på något sätt. Då och då behöver man göra förändringar för att fortsätta utvecklas. Jag var exempelvis med och drog igång Nyhetsmorgon Söndag och även Hela Sverige bakar i Sverige. Det är viktigt att man inte fastnar någonstans och gör likadant hela tiden.

Tilde trivs med att leda Efter fem.

Tilde trivs med att leda Efter fem. Foto: TT

Aktualitetsprogrammet Efter fem är något hon brinner starkt för.

– Vi ska vara snabba som ett nyhetsprogram kombinerat med mer mänsklighet och satsar hårt på det produktionstekniska med grafik och bilder. Det här kom i precis rätt tid för mig och jag trivs otroligt bra. Jag har helt klart fått något av en nytändning.

Innan Tilde utbildade sig till journalist på Södra Vätterbygdens folkhögskola hann hon prova flera olika yrken – tidningsbud, pizzabagare, barnflicka, kallskänka, glassförsäljare, postsorterare, kassörska och motorsågsförsäljare.

– Jag har faktiskt tyckt om alla jobb jag haft och lärde mig något på alla ställen, som jag tagit med mig i mitt liv. Jag är glad över att jag testat på så många olika arbeten, säger Tilde de Paula Eby och ler.

Vem är Tilde de Paula Eby?

Namn: Tilde de Paula Eby

Född: 14 november 1972 i Chile.

Familj: Maken Thomas de Paula Eby, 38, barnen Elian, 19, Zion, 17, Naemi, 14 och Ilyah, 7.

Bor: Lägenhet i Vasastan, Stockholm.

Yrke: Programledare, journalist, författare till böckerna Gummimammor, plastpappor och bonusbarn (2006) samt Tiden läker inga sår (2015).

Intressen: Mitt jobb, träna på gym, läsa böcker och familjen förstås.

Aktuell med: Programledare för Efter fem och Let’s dance tillsammans med David Hellenius på TV4.

5 snabba med Tilde de Paula Eby

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…

… måla ägg?

– Oj, det är nog bara en tvåa. Jag gör det hellre än bra, kan man säga. Däremot är min man väldigt konstnärlig och duktig på sådant.

… laga en påskmiddag?

– Jag är ganska ointresserad och tycker det är tråkigt att laga mat. Tur att jag har min make Thomas även där, han är jätteduktig i köket. En femma.

… vara en bra värdinna på en påskfest?

– En nia, där är jag i mitt esse. Jag älskar verkligen att umgås och prata med människor. Vi har ofta vänner på besök hemma och jag vill serva alla så att de trivs. Det brukar vara öppet hus hos oss på högtider.

… överraska andra?

– Det är något jag tycker är jättekul och ofta gör med mina närmaste. Kan vara både stort och smått när de minns anar det. En tia.

… kunna koppla av på lediga dagar?

– När jag har semester på sommaren brukar jag vara bra på att släppa jobbet helt. Men på kortare ledigheter som helger och högtider är det lite svårare. Då är jag mer tillgänglig, fast jag ser det inte som något stressmoment – utan en fördel att kunna göra mycket via mobil eller dator i stället för att behöva åka in till jobbet. En femma totalt sett.

Av Joakim Löwing

Foto: Peter Ericsson, Hans Shimoda/TT, Karin Törnblom/TT, Anna-Karin Nilsson/TT

Läs också:

Malou von Sivers: Jag har inte förlåtit pappa

Helena af Sandeberg: ”Regissören försökte ta mig på brösten”

Pappa Roy berättar om sorgen efter Johanna Sällström