Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Tjejgänget ”Vi sju i Sundsvall” firar 50 år av vänskap

28 jul, 2019 
Redaktionen
Vi sju i Sundsvall samlade för gruppbild
Är det möjligt att vara vänner i ett halvt sekel, utan att bli osams eller glida ifrån varandra? Det har i alla fall kompisgänget som kallar sig för ”Vi sju i Sundsvall” lyckats med. Genom livet har de delat glädje, sorg, kärlek, separationer och många goda stunder.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Glada skratt hörs långa vägar från vardagsrummet hemma hos Maria Lindgren i Sundsvall. Vännerna har samlats till sin årliga vårfest. Vill man få någonting sagt i detta sällskap, då gäller det att ta för sig och inte vara blyg, det är tydligt.

– Vi har varit ifrån varandra ett par månader, då blir det mycket att uppdatera varandra om, förklarar Maria, och lägger upp snittar på en bricka.

Carina Norberg fyller i:

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Ja, fast vi pratar varje dag med varandra via WhatsApp, där delar vi med oss om allt vi tar för oss.

Det märks att de har varit vänner under många år och att relationen är tight, nära och full av respekt för varandras olikheter och åsikter. För olika är de, men kanske är det därför de lyckats hålla ihop så länge.

Kompisgänget “Vi sju” träffades för 50 år sedan, men på den tiden var de bara sex. Den äldsta av dem är i dag 60 år och den yngsta är fyra år yngre. De sju vännerna heter: Maria Lindgren, Karin Henriksson, Anna-Karin Zackrisson, Katarina Sehlin, Maritha Thorén Svensson, Anki Kull och Carina Norberg.

Annons

– Fast, om ni tittar på Maritha, kan man aldrig tro att hon är 60 år. Hon är både ungdomlig och snygg, säger Anna-Karin och alla andra instämmer i kör.

Bodde nära varandra

Vi pratar varje dag med varandra via WhatsApp

Vi backar tillbaka, till året då solskenshistorien började. Det var 1968, när Maria, 5 år och Karin, 7 år, träffades. De bodde nära varandra, och det klickade direkt. Sedan kom Katarina, Anna-Karin, Anki och Carina in i gänget.

Gruppbild på sju kompisar
Alla sju vännerna samlade. Då bjuds det på massor av skratt och prat.

Alla sex gick i samma skola och bodde i samma bostadsområde. De hängde ofta tillsammans på ungdomsgården, och när den stängdes hittade man dem utanför kiosken i Skönsberg i Sundsvall. På den tiden var det raggarbilar med doftgranar, folköl, spana på killar och tjuvrökning som gällde.

Annons

– Kommer ni ihåg hur vi frös? Vi hade inga mössor på oss, utan vi skulle vara coola i våra moonboots och tighta jeans, säger Carina och skrattar.

Alla kommer från olika familjeförhållanden, och det fanns någonting hos varje familj som de andra uppskattade – och det fanns alltid en trygg plats att gå till om det behövdes.

– För mig har de här tjejerna betytt jättemycket. Jag var ett riktigt maskrosbarn och var nog den av oss som inte hade den där verkligt trygga uppväxten, säger Maria.

– Fast Maria, du fanns där för oss när vi behövde komma bort hemifrån. Du har alltid varit den som har sett till att hålla ihop gruppen och ordna alla sammankomster, säger Anna-Karin.

Höll kontakten

Efter skoltiden höll de kontakten, och fortsatte att träffas. Även när det blev dags för barn och annat som hör vuxenlivet till. Hela livet har de följts åt. De har funnits där när en relation tagit slut eller vid svåra vägval i livet, vännerna har alltid ställt upp. De har uppvaktat varandras barn när de har fyllt år, konfirmerats eller tagit studenten.

Tjejgänget på skidresa
Tjejerna reser ihop varje år, här på skidresa.

Anki är den i gänget som bor längst bort. Hon flyttade till Bruksvallarna i Härjedalen, och dit har vännerna självklart åkt för att hälsa på. Men de skulle nog helst ha sett att hon stannat kvar i Sundsvall.

Annons

– Vi grät allihop när hon skulle flytta, berättar Maria och tar en klunk av bubblet som hon har hällt upp.

Det är få förunnat att få ett så fint liv som vi har fått så här långt

Men Anki finns med dem ändå, i stort som smått. Ett exempel på “stort” är födelsedagar. Speciellt då någon fyller jämnt. Då kan vad som helst hända. Stora fester, inövade sånger och uppträdanden är inte ovanligt.

Den sjunde personen, Maritha, kom med i gänget cirka 30 år sedan. Hon flyttade till Sundsvall från Stockholm och kände inte så många.

– Eftersom vi jobbade ihop och lärde känna varandra, så frågade jag de andra om hon fick komma med på en fest, och på den vägen är det, säger Karin.

För att inte tappa kontakten, så ser de till att ses minst fyra gånger per år. De har en traditionell julfest, där de strålar samman och byter julklappar.

– Det började vi med 1990 och det är verkligen heligt, den får man inte missa. Ja, man får i och för sig inte missa någon av våra fester. Det finns inga ursäkter för det, säger Anki med glimten i ögat.

Dessutom pratar de med varandra via WhatsApp – varje dag. Den kanalen såg Katarina till att öppna.

Två glada tjejer i förgrunden under en tjejfest hemma hos Maria 1995.
Tjejfest hemma hos Maria 1995.

– Det är så bra, för vi lägger ut allt vi gör. Om vi reser iväg pratar vi med varandra, och om vi spontant känner för en biokväll eller afterwork, då kan vi skriva i chatten och så kommer de som kan komma, säger Katarina.

Annons

Vännerna träffas även på nyår, midsommar och andra högtider, och då är också övriga familjemedlemmar medbjudna.

– Det som är så roligt, är att våra barn och män har börjat umgås med varandra även när inte vi är med. De har funnit varandra de också. Men när vi har våra tjejfester, då vill vi vara för oss själva och inte ha några respektive eller barn med oss, säger Carina.

Reser tillsammans

Fyra gånger per år, födelsedagar, högtider och daglig kontakt. Men ändå räcker det inte riktigt. Varje månad sparar de en summa pengar på ett konto, och när de har fått ihop tillräckligt med pengar gör de en resa tillsammans. Då är det någon i gruppen som får fria händer att planera.

Våra tjejfester vill vi ha för oss själva

Från resorna de gjort tillsammans finns det alltid någonting roligt att berätta. Plötsligt under kvällens middag börjar Maria att skratta och frågar de andra: ”Minns ni, när Anki hade fått för sig att spara ut håret? Den gången vi var till Stockholm och hon såg ut som Harpo i komikergruppen Bröderna Marx?”

Utklädda tjejer gör sig redo för födelsedagskalas 1983
Året är 1983 och tjejerna har klätt ut sig och ska fira Carinas 20-årsdag.

– Jo tack, det minns jag mycket väl. Ingen vågade säga ett ljud, utan tittade bara på mitt hår. Men så när jag frågade: “Vad tycker ni?”, då sa du Maria: ”Jag trodde aldrig du skulle fråga! Det ser hemskt ut. Vi måste ta dig till en frisör och sedan måste vi sminka dig och fixa till kläderna”, säger Anki och skrattar så tårarna rinner.

Annons

– Förstår ni vilken tur jag hade som fick komma med i denna härliga grupp av vänner, nu tycker jag vi skålar för vänskapen och livet, säger Maritha och det dröjer inte länge förrän alla höjer sina glas.

Tacksamma över livet och vänskapen

Vännerna är övertygade om att de kommer att hålla kontakten livet ut, och Katarina som arbetar som receptionist på ett hotell, berättar om ett äldre par damer som kommer varje dag till hotellet och fikar tillsammans eller tar ett glas vin. Hon berättar hur mycket hon älskar att se dem tillsammans och hur de fortfarande njuter av livets goda.

– Då tänker jag, där kommer vi också att vara när vi blir gamla och skröpliga.

Hon tystnar lite, och med mer allvar säger hon:

– Vi har haft väldigt tur att vi har fått vara friska och krya och att vi har fått möjlighet att leva livet så som vi alla drömt om. Det är få förunnat att få ett så fint liv som vi har fått så här långt, säger hon och tittar på de andra i gruppen, som instämmer.

Annons

Vänskapen dem emellan är en stor del i det, och att de har lyckats med bedriften att vara vänner under så lång tid tror de alla beror på att de har accepterat varandras olikheter och att det alltid är högt i tak när de träffas. Det är inte alla gånger de har tyckt lika, men de har inte blivit arga på varandra och inte heller har de gjort en sak av att peka på varandras fel och brister.

– I stället har vi pratat ut om sådant som har uppstått, och vi vet alla att vi vill varandra väl, säger Maria.

Hur hitta man nya vänner?

Kanske har du flyttat till en ny stad där du inte känner någon? Kanske är du och dina gamla vänner inte längre i samma fas i livet, eller så har du börjat förstå att ni inte har så mycket gemensamt som tidigare? Här är några tips på hur du kan söka vänner i vuxen ålder:

Genom en app

Exempelvis GoFrendly, en app enbart för tjejer, som matchar dig med nya potentiella vänner baserat på vem du är, var du bor, din livssituation och framför allt efter vad du letar efter i en vän. Ett annat förslag är Meet Up.

Annons

Via Facebook

I dag finns det Facebookgrupper för i princip allt möjligt och inget intresse är för smalt. Har du precis blivit mammaledig och vill hitta vänner att gå promenader med? Leta efter ”Mammalediga i Göteborg”, till exempel. Eller för dig som vill hitta en kompis som äter vegetariskt – leta efter ”Vegetarianer i Malmö”. Eller testa Facebookgruppen ”Heja Livet!”. Skriv ett glatt inlägg, berätta lite om dig själv och fråga om någon vill ses. Det finns garanterat andra där ute som vill samma sak som du.

Genom intressen eller lokala aktiviteter

I hundparken. Eller Yogastudion. Eller i simhallen. Att hitta sitt ställe är guld värt och här träffar du samma personer regelbundet. Och du vet att ni har samma intresse!

På jobbet

Bjud in till afterwork eller föreslå en utelunch.

Vännernas bästa råd: Så håller vänskapen livet ut:

  • Dela glädje och sorg.
  • Ställ upp för varandra i vått och torrt.
  • Våga vara ärlig.
  • Våga stå för din åsikt.
  • Lyssna.
  • Respektera varandra i alla situationer och olikheter.
  • Våga säga till när någonting är fel.
  • Om man säger något om någon som inte är med, så ska man kunna stå för det man säger.
  • Våga höja och berömma varandra.
  • Var inte avundsjuka på varandra.

Av Anna Olofsson, Mikaela Alex

Foto: Anna Thors, Privat

Annons