Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Tommy Nilsson: Jag var trasig efter skilsmässan

20 okt, 2016 
Charlotte Silfverberg
Tommy Nilsson är en gammal pappa – men en ung morfar. Barnbarnet Robin brukar sitta barnvakt åt sin elva år yngre morbror Tim. Det får Tommy höra en del skämt om – precis som den gången han tog artistnamnet Black…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tommy Nilsson har varit med om att både vinna finalen av Melodifestivalen – 1989 med ”En dag” – och komma sist utan någon enda poäng – 2007 med ”Jag tror på människan”.

– Det var förstås jättekul att få representera Sverige i Eurovision Song Contest och det gick ju bra där också med en fjärdeplats. Sedan tyckte mina barn synd om mig när jag blev sist och fattade inte hur jag kunde få noll poäng när de ringde och röstade på mig så många gånger, ler han.

Under tredje deltagandet ställde Tommy för första gången upp tillsammans med två nära kollegor – Uno Svenningsson och Patrik Isaksson.

– Vi har lärt känna varandra via musiken genom åren och åkte på turné i fjol. Kan också bli att vi gör en hel platta tillsammans.

Tommy Nilssons sambo

När vi träffar honom har han med sig fyraåriga sonen Tim – barn nummer fem, som föddes då Tommy var 51 år.

Annons

Nummer tre och fyra i skaran – Linn och Isak – har han tillsammans med Malin Berghagen. Efter deras skilsmässa 2007 trodde inte Tommy att han skulle pappa igen.

Men det var innan sångaren träffade musikalartisten Linda Olsson.

– Hon är 18 år yngre än jag, hade inga barn och ville gärna bli mamma. Något jag hade full förståelse för och i efterhand är jätteglad för. Men nu känns det kanske som att det räcker. Vi får väl se. Jag har lärt mig att aldrig säga aldrig…

De blev ett par 2008 då Tommy spelade huvudrollen i musikalen ”Sound of Music” på Göta Lejon i Stockholm.

Den spelades samtidigt som Melodifestivalen på lördagskvällarna, så tävlingen bandades och de bjöd även in andra Stockholmsteatrar att titta efter kvällens föreställningar.

– En av dem som dök upp var Linda som då spelade i ”Rivierans guldgossar” på Oscarsteatern. Vi hade setts tidigare, men det var först den kvällen som vi på allvar började prata och lärde känna varandra bättre.

Annons

Drack för mycket

Han fortsätter:

– Jag var ganska trasig efter skilsmässan från Malin Berghagen. Det finns massor av fina minnen. Men när man kommer till insikt att man faktiskt inte passar ihop finns det inget annat alternativ än att gå skilda vägar. Även om det med Malin var väldigt tufft att acceptera i början efter våra 15 år.

En bidragande orsak till att äktenskapet sprack är att Tommy drack alldeles för mycket alkohol. Under flera år levde han i ett missbruk som gick ut över nära och kära.

– Det blev framför allt mycket vin. Jag klarade inte att bara dricka ett eller två glas till maten och kunde inte sätta stopp. Vips var två flaskor slut och då kunde jag exempelvis gå på whisky också. Det är drycker jag tycker väldigt mycket om, men kunde inte hantera det.

Läs också: Se Tommy Nilsson sjunga för sin dotter

Tog tag i sina problem

Tommy ville inte förstöra ett förhållande till och tog under 2010 tag i sina problem. Men han kom egentligen i kontakt med Anonyma Alkoholister (AA) av en slump.

Annons

– En producent som jag jobbade med skulle gå på sitt första möte och undrade om jag ville hänga med. Det är bland det bästa jag gjort i mitt liv.

Numera dricker Tommy inte ens en lättöl. Han gör vad som helst för att inte trilla dit igen.

– Jag är ganska duktig på att hitta rätt vin till rätt mat, så jag väljer och köper gärna vin till Linda. Men jag smakar inte en droppe själv, jag vill inte ta någon risk. Det känns jättebra och jag mår fantastiskt. Det är också skönt att slippa hänga i en bar, det är jag för gammal för. Jag var bara ful och dum. Nu har jag fått tillbaka en massa energi och blivit en gladare och snällare människa. Förhoppningsvis får barnen behålla sin pappa många år framöver.

Han blir då och då påmind om hur många inom branschen som lider av missbruk.

– Det händer att kollegor frågar hur jag bar mig åt för att sluta och jag tror det är viktigt att lägga av helt. Det finns ju mycket hjälp man kan få i dag, bland annat genom AA. Men det gäller att komma till insikt om att man har problem, annars är det svårt.

Annons

Hans fem barn har fyra olika mammor, den första var en ungdomskärlek Tommy aldrig levde med.

Tommy Nilssons fem barn

Det var under perioden som popstjärna i Frankrike under tidiga 1980-talet där hans första skiva såldes i drygt en miljon exemplar. Tommy fick säckvis med beundrarpost och var plötsligt en stor idol. Tjänade en massa pengar och levde lyxliv på flotta hotell.

– Jag var ingen närvarande far till Angelica och det är klart att det är något jag ångrade efteråt. Samtidigt var jag inte tillsammans med hennes mamma. Men jag jobbade hårt på att få en bra relation till henne och i dag tycker jag att jag står alla mina barn väldigt nära.

De tre äldsta har flyttat hemifrån och bor alla i Stockholm, Isak lever med sin mamma Malin på Mallorca – och kvar hemma hos Tommy är bara minstingen Tim.

– Jag träffar de andra så mycket som möjligt, tyvärr blir det inte så ofta med Isak eftersom han bor utomlands. Men vi hörs i alla fall av en hel del.

Annons

Ska gifta sig

Med Tim gillar han att göra lite mer grabbiga grejer – exempelvis brottas. Men de tycker också om att konstruera saker tillsammans, bygga lego och pyssla.

– Han är ett riktigt ingenjörsämne, skrattar Tommy.

Erfarenheten som förälder finns ju där för Tommy, men för Linda är det första barnet.

Tim är Tommy Niulssons yngste son.
Tim är Tommys yngste son.

– Men det är absolut inte så att jag klappar henne på axeln och tror mig veta bäst. Mycket blir annorlunda när man har ny partner, jag och Linda gör det på vårt sätt.

Tommy har dessutom varit morfar i 15 år till Angelicas son Robin.

Annons

– På föräldramöten med Tim är jag klart äldst, däremot har jag alltid varit den yngsta morfadern. Så det är lite blandat.

Ibland händer det att Robin är barnvakt till Tim – vilket blir en speciell situation.

– Inte så ofta man är barnvakt till sin egen morbror, som är elva år yngre än en själv. Det där brukar både jag och andra skoja om. Men det är bara positivt att vara en så ung morfar. Då kan jag vara med och spela fotboll länge till.

Under våren väntar ett nytt bröllop.

– Jag hade verkligen tänkt göra något väldigt speciellt då jag friade, men det blev aldrig av. Så jag frågade bara en dag hemma – och det verkar ju ha fungerat rätt bra ändå eftersom hon sa ja!

Om han skulle ha valt en av sina egna hits till vigseln finns ett antal olika ballader som skulle passat perfekt. Som succéer som ”Allt som jag känner”, ”En dag”, ”Öppna din dörr” och ”Dina färger var blå”.

Annons

Men att kallas balladernas mästare är inget han alltid trivts med.

I hårdrocksbanden Horizont och Easy Action var det betydligt tyngre musik. Och Tommy bröt kontraktet med sitt franska skivbolag när de ville forma honom till en artist som bara gjorde lugna låtar.

Kallade sig för Black

Men det blev ändå en chock för många då Tommy gick ut med att han skulle byta artistnamn till Black i mars 2013.

”Det har blivit otaliga ballader genom åren och jag är ’ballad-Tommy’ med hela svenska folket. Ända sedan Easy Action har jag längtat tillbaka till att göra lite tuffare grejer. När jag nu släpper mitt nya mörka album vill jag även markera det med ett nytt namn. Därför döper jag om mig till Black”, skrev han i ett pressutskick.

Större delen av media svalde med hull och hår det som egentligen bara var en reklamkupp för choklad – och för Tommys del att få uppmärksamhet inför skivsläppet.

Annons

– Förslaget kom från en reklambyrå och jag tyckte att det lät jäkligt roligt. Det blev ju närmast ofattbart stort och helt galet. Det slutade med att jag blev inbjuden till olika tv-program för att sitta i soffor och prata om vad man får skriva på nätet och inte, haha.

Det skämtas fortfarande mycket om Black – och Tommy tog själv upp det i turnén med Patrik Isaksson och Uno Svenningsson.

Men i Melodifestivalen blev det inga sådana svarta rubriker i alla fall!

Fakta Tommy Nilsson

Född: 11 mars 1960 i Stockholm.
Familj: Sambo Linda, 37, barnen Angelica, 35, Kalle, 23, Linn, 20, Isak, 13, Tim, 4 år.
Bor: Hus i Roslagskulla – mellan Norrtälje och Åkersberga.
Intressen: Musik, sport, umgås med familjen.
Bästa egenskap: Generös, pålitlig och lojal.
Sämsta egenskap: Borde kunna vara mer produktiv i mitt arbete, gillar att ta det lugnt för mycket…
Största fobin: Gillar inte ormar och kräldjur.
Tyngsta lasten: Jag varken dricker eller röker – men snuset är kvar.
Värsta hushållssysslan: Dammsuga.
Aktuell med: Deltar i Så mycket bättre 2016.

Läs också: Tommy Nilsson om sorgen när exfrun dog i cancer

Läs också: Fembarnspappan Tommy Nilsson: “Som att skjuta sig själv i huvudet”

AV JOAKIM LÖWING

FOTO: PETER ERICSSON OCH JANNE DANIELSSON/SVT

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons