Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Brevvännerna med samma namn: Vi har delat glädje och sorg i 62 år!

22 sep, 2022 
Birgitta Lindvall Wiik
Brevvännerna läser gamla brev
Britt Inger Bredhammar till vänster och Britt-Inger Åström har varit brevvänner i dryga 62 år!
De har samma förnamn – bortsett från ett bindetecken – är lika gamla och har varit brevvänner i 62 år. Britt Inger och Britt-Inger har följt varandra genom glädje och sorg i livet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bunt efter bunt av brev fyller köksbordet när Britt Inger Bredhammar tar fram all korrespondens hon fått av sin brevvän genom årtiondena.

Hon och Britt-Inger Åström från Luleå har varit brevvänner i mer än 62 år. Ett helt liv har förflutit mellan den första och den senaste korrespondensen.

Både Britt Ingers mor i Oskarshamn och Britt-Ingers mamma i Boden prenumererade på Hemmets veckotidning och det var i den som Bodentjejen vid 11 års ålder postade en önskan om brevvänner.

– Jag har alltid älskat att skriva och skrev redan dagbok, men nu ville jag ha brevvänner och Britt-Ingers annons var den första jag svarade på. Jag fastnade för att vi var lika gamla och hette likadant, skrattar Britt Inger från Oskarshamn, som snabbt fick ett svar från flickan långt där uppe i norr.

Britt-Inger hade ingen tv

Britt Inger har sparat alla brev som hon fått av sin vän och läser högt från det allra första, som postades från Boden i januari 1960. ”Vi har ingen bil och tv:n har ännu inte kommit hit, men jag väntar med spänning på att vi ska få en.”

Annons

– Vi hade redan både bil och tv, så på så vis kom vi från två olika världar, men vi hade så mycket mer gemensamt. Inte bara att vi heter likadant, vi är också födda samma år och månad!

Genom åren har det inte bara brevväxlats mellan norr och söder. Under många år skickade vännerna både julklappar och födelsedagspresenter till varandra. Numera nöjer de sig med ett grattis-sms och ett samtal.

1966 Britt-Inger.
Britt-Inger 1966.

– Vi har helt gått över från brevskrivande till att ringa, sms:a och skicka bilder. När vi ringer till varandra sitter vi alltid mer än en timme i telefon, skrattar vännerna vars samtalsämnen aldrig tycks ta slut.

Ungdomsporträtt Britt Inger.
Britt Inger 1966.

Många gånger har de önskat att de hade bott närmare varandra. Då skulle de enkelt kunnat ses över en kopp kaffe lite oftare.

Annons

På 1970-talet reste Britt-Inger från norr och hennes man Gösta till Öland och Kalmar via Göstas jobb. De tyckte om omgivningarna.

– Då tänkte jag att det hade varit fint om de hade velat flytta närmare mig, men de var nog alldeles för mycket norrlänningar, säger Britt Inger med ett skratt och konstaterar att väninnorna, trots det långa avståndet, kommit varandra mycket nära ändå.

Britt Inger tar fram ett brev som hon fick av sin vän för 21 år sedan och läser högt: ”Kära syster. Just nu går jag i väntans tider. Camilla och hennes man Jonas ska snart få sitt allra första, efterlängtade barn och jag ska bli mormor …”

Brevvännerna har tillsammans glatts åt goda nyheter när barn och barnbarn meddelat sin ankomst och stöttat varandra vid svåra sjukdomsbesked. De har skrivit om kärlekssorger och delat sina bröllopsplaneringar med varandra.

När Britt-Inger Åström och hennes familj under flera år bodde i Jordanien skrev hon om sin annorlunda vardag där. I sina brev berättade hon om en helt ny kultur, om hur hon skjutsade barnen till och från den amerikanska skolan och gick på fester med andra utlandssvenskar. På så vis fick Britt Inger i Oskarshamn också ta del av en annan, spännande värld.

Annons

Båda familjerna har rest runt i världen och varit flitiga på att skicka fullklottrade vykort till varandra.

När Britt Inger Bredhammars föräldrar blev svårt sjuka och avled med bara tre veckors mellanrum sökte hon tröst hos sin brevvän.

– Jag hade precis gått i pension och tänkte att jag nu skulle ägna extra mycket tid åt mamma och pappa. Jag planerade att ta med dem på mysiga skogsutflykter med fika. Men då blev pappa hjärtsjuk och vi åkte fram och tillbaka till sjukhuset. Strax därefter drabbades mamma av cancer och de dog med bara tre veckors mellanrum.

Båda har lättat hjärtat för varandra

– Under pappas sista dag i livet tog vi hem honom över dagen. Han och mamma låg bredvid varandra i mammas sjuksäng. De höll varandra i handen. Jag och mina systrar hann bara lämna tillbaka honom till sjukhuset igen och då dog han. Jag är så glad för att mamma och pappa hann träffas en sista gång.

Britt Inger säger att det var den tyngsta tiden i hennes liv. Efter mammans död blev det begravning för båda föräldrarna samtidigt.

Annons

Britt-Inger i Norrbotten fick ta del av den svåra tiden och stöttade sin vän så gott hon kunde.

– Många gånger har det varit som terapi att lätta hjärtat inför varandra och vi har aldrig hållit inne med våra känslor. Vi känner varandra utan och innan. Men när gubbarna frågar om de får läsa breven så säger vi nej, det här är våra hemlisar, skrattar vännerna och Britt-Inger konstaterar att hon tyvärr inte sparat breven, så som Britt Inger gjort.

– Det är ordning och reda på Britt Inger. Hon är som min sekreterare, skojar Britt-Inger, som nu har fått tillbaka alla brev hon skickat genom åren.

BrudFoto
Luleåparet Britt-Inger och Gösta gifte sig på 1970-talet.

Britt Inger har gått igenom och läst vartenda ett av breven och ordnat dem i tidsordning, nu är det Britt-Ingers tur att läsa och minnas.

Bröllopsfoto
Oskarshamnsparet Britt Inger och Jan gifte sig också på 1970-talet.

Träffats i norr och söder

Vännerna har träffats flera gånger tidigare, både i norr och i söder, och deras män har också blivit goda vänner.

Annons

– När någon av dem ropar Britt-Inger hajar båda till. Vem av oss menar de?

Familjerna har inte bara setts i Sverige, de har också rest till Rhodos tillsammans.

Som en extramamma

När Britt Ingers dotter Linda pluggade till sjukgymnast i Boden blev Britt-Inger som en extramamma för henne. Flickan gick som barn i huset, bjöds på middagar och sov ibland över hos sin extramamma och extrapappa. När det var dags för examensfest stod Britt-Inger och Gösta först i raden av gratulanter i kyrkan.

Tjocka buntar av brev.
Britt Inger har sparat alla breven.

– Det var en stor trygghet att Linda hade någon som höll lite koll på henne, det var jag så tacksam för. Jag åkte norrut flera gånger för att hälsa på hos både min dotter och hos Britt-Inger, men vid själva examensceremonin kunde inte jag och Jan närvara. Det var så fint att Britt-Inger och Gösta fanns där för Linda även då.

Annons

Även om det går många år mellan mötena så känns det lika naturligt när vännerna väl träffas.

– När Britt Inger är här vill vi visa henne och Jan det fina i norr. Vi har varit till Storforsen. Nu åker vi till kyrkstugan i Gammelstad och tar en kaffe, vi ska också åka till skärgårdsstugan på Kälkholmen.

Britt-Inger nickar och säger att hon och Jan fått uppleva mycket vackert i Norrbotten. Som när de kom på ett vinterbesök och fick åka både skoter med släde och bil på den frusna Bottenviken.

Brevvännerna med sina män.
Britt Inger och Jan från Oskarshamn firade sin 50-åriga bröllopsdag i Luleå tillsammans med Britt-Inger och hennes man Gösta.Click to add image caption

– Vi hade aldrig åkt snöskoter förut, nu åkte vi ut i skärgården, grillade och åt våfflor. Det var fascinerande att det fanns vägar för bilar och skoterleder på isen. Vi sov i Britt-Inger och Göstas stuga, som var inbäddad i gnistrande vit snö. Ja, det var en upplevelse, säger Britt Inger.

Annons

När Luleåparet besöker vännerna i Oskarshamn är det de som visar upp allt det fina som i deras omgivningar.

Något som vännerna pratar om än i dag är det spektakulära besöket vid kärnkraftverket i Simpevarp, utanför Oskarshamn.

Med kaffe i soffan.
De båda brevvännerna har träffats många gånger genom åren.

– Vi badade i det varma, strömmande, kylvattensutsläppet från kärnkraftverket. Många oskarshamnare brukade åka dit och bada i havet för att uppleva detta. Vi fick hålla i oss i ett rep när vi simmade för att inte dras i väg av strömvirvlar. Gösta ville inte bada, men vi andra gjorde det och det var en jättehäftig upplevelse, minns Britt Inger och säger att området numera är stängt för bad.

Britt Inger har skrivit ner alla sina minnen i dagböcker som hon ibland tar fram och bläddrar i. Tyvärr finns inte det gamla exemplaret av Hemmets veckotidning där väninnorna fann varandra kvar hos någon av dem. Men både Britt-Inger och Britt Inger har tagit över prenumerationerna efter sina mammor och Hemmets veckotidning landar varje vecka i brevlådorna både i Luleå och i Oskarshamn.

Annons

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik

Britt Inger Bredhammar

Britt Inger.

Ålder: 73 år.

Jobbade: Tidigare med administration inom skola.

Familj: Maken Jan, 75, tre barn och sju barnbarn.

Bor: I villa i Oskarshamn.

Gör: Spelar gärna golf, gymmar och vandrar.

Britt Inger om Britt-Inger Åström: ”Hon är generös, känslosam, lättpratad och betydligt mer pysslig än jag. Britt-Inger har inrett hem, stuga och kyrkstuga jättefint. Hon har känsla för det vackra!”

Britt Inger Bredhammar till vänster och britt-Inger Åström har varit brevvänner i dryga 62 år!

Britt-Inger Åström

Britt-Inger

Ålder: 73 år.

Jobbade: Tidigare på Försäkringskassan.

Familj: Maken Gösta, 74, två barn och fyra barnbarn.

Bor: I lägenhet i Luleå.

Gör: Gillar att vara kreativ.

Britt-Inger om Britt Inger Bredhammar: ”Hon är väldigt sportig och glad. Jag blir glad bara av att höra hennes röst. Vi pratar om allt möjligt, det är lätt att lätta sitt hjärta åt henne.”

Fakta om brevvänner

* Innan telefonen uppfanns var brevväxling ett vanligt sätt att hålla kontakten med nära och kära som befann sig långt bort.

* Under 1900-talet blev det alltmer en hobby, inte minst bland barn och ungdomar, sedan telefonsamtal länge förblev relativt dyra, men i samband med internets och bredbandets intåg har den traditionella brevväxlingen minskat i omfattning.

* I samband med internets intåg så började det även bli vanligt med mejlvänner, det vill säga en digital motsvarighet till brevvänner, där man skickar e-post till varandra istället för vanliga brev.

Källa: Wikipedia.se

Se också: Så bra passar du och dina vänner ihop – enligt stjärnornaBrand logo
Se också: Så bra passar du och dina vänner ihop – enligt stjärnorna
Annons