Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Ulrika: Min man håller sig inte fräsch längre

28 feb, 2019 
Malin Forsberg
Ulrikas man har förändrats sen han blev pensionär. Han bryr sig inte om att hålla sig prydlig, raka sig eller sköta sin hygien. När hon säger till så viftar han bort det. Familjerådgivaren ger råd.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Förändringen kom långsamt”

Min man har förändrats sen han blev pensionär. Han bryr sig inte om att hålla sig prydlig längre. Det är en förändring som kommit långsamt, jag har inte lagt märke till det förrän på sistone. När han vill kramas eller kela känner jag obehag. Han luktar helt enkelt illa. Så nu har jag börjat ge akt på hur han beter sig. Jo, första gången jag la märke till att han luktade gammal svett sa jag det förstås till honom. Då såg han bara lite förvånad ut och sa att han just jobbat i trädgården.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Nästa gång såg han sårad, nästan arg ut och fräste bara att ”visst vad du har blivit kinkig”. Sen har det låst sig.

När han arbetade hade han kontorsjobb, var noga med att vara ren och prydlig varje morgon. Duschade varje morgon, rakade sig och luktade gott. Det kändes härligt att krama honom då. Nu drar jag mig för det. Om jag någon gång vågar säga att han inte luktar gott, som förr, blir han stött. Eller så förklarar han det med att glädjen i att gå i pension väl måste vara att få vara sig själv, rå om sig själv och sin tid, bestämma vilka kläder man ska ha. Det senare när jag klagade på en gammal trasig t-shirt.

Annons

Att jag tycker att han sticks när han inte rakat sig på flera dagar säger han är sjåp. Han viftar bort allt jag säger om hans hygien som struntprat. Nu har jag börjat kärleksstrejka helt, men han fattar ingenting. Försöker ibland när vi druckit lite vin, men det fungerar dåligt numera för oss båda. Jag saknar det friska, fräscha – och kärleken.
Ulrika

Relationsexperten Anne-Marie Furhoff:

Anne-Marie Furuhoff är Året Runts familjerådgivare
Vill du fråga terapeuten? Mejla din fråga till [email protected]

Visa förståelse och var tydlig

Din man känner sig nog anklagad för att vara en dålig person, när du påtalar hans ofräschhet, och då går han direkt i försvar och lyssnar inte längre på dig.

Det är ett vanligt mönster.

När det gäller att få vara sig själv så är det djupt rotat i ens personlighet och bakgrund. Under yrkeslivet kan man få anpassa sig till olika normer och klädkoder som man sedan släpper. Vad som varit acceptabelt i ens barndoms- miljö bär man med sig om man inte direkt har tagit avstånd.

Annons

För att komma ur er låsning så fordrar det ett par saker. Du behöver visa en förståelse för att din man just känner en frihet i att slippa tänka på hur han ter sig till vardags, detta till skillnad mot hur det var i yrkeslivet. Det andra viktiga är att du tydligt talar om att du attraheras av honom när han är fräsch. Du måste få känna att han bryr sig om det och för sin kärleks skull är villig att gå dig till mötes i detta.

När ”arbetsdagen” är slut, kanske han då kan duscha och byta om för din skull så att ni har en chans att få en trivsam närhet.

Läs också:

Min man vill inte ha skilda sovrum

Ansi: ”Min man straffar mig med tystnad”

Experten: Så ofta ska du duscha – egentligen

Annons