Lästips: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Underbara Clara: ”Så höjer jag glädjehormonerna”

27 maj, 2022 
AvHillevi Wahl
Clara Lidström, Underbara Clara, med hunden Essa utanför huset i Tvärålund i Västerbotten.
Clara Lidström, som driver Sveriges största blogg Underbara Clara, trivs bäst hemma i Tvärålund i Västerbotten. Här med hunden Essa.
Clara Lidström, känd som bloggaren Underbara Clara, trivs bäst hemma i Tvärålund i Västerbotten. Nu längtar hon efter sommaren då hon ska gå i skogen, odla, baka – och bada. – Jag älskar verkligen att bada, leka i vattnet och göra kullerbyttor i vattnet. Det är en sådan frihetskänsla!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Clara Lidström är stolt och lycklig när vi pratas vid. Underbara Clara har äntligen blivit Sveriges största blogg. Nyligen har hon också opererat bort sin sköldkörtel.

– Jag fick problem med min sköldkörtel när jag var gravid med mitt tredje barn. Den växte och växte och till slut var den åtta centimeter stor. Då kunde jag inte ligga på rygg, utan att det kändes som om jag höll på att kvävas, säger hon.

Efter operationen har hon fått en friskare vardag, med stort fokus på hälsa.

– Jag har skaffat mig en PT och tränar mer än någonsin. Tre gånger i veckan, både styrkepass på gym och kondition. Nu känner jag mig gladare, starkare och jag har mindre ångestkänslor. Jag är så stolt över mig själv och att jag lyckats med allt detta, säger Clara.

Det här Clara

Namn: Clara Lidström

Ålder: 36 år.

Familj: Min man Jakob, sönerna Bertil 11, Folke, 7 och Ulf, 3. En border collie som heter Essa och så planerar vi för höns och får i sommar.

Bor: I en liten by på västerbottniska landsbygden som heter Tvärålund. Vi bor i ett gammalt 30-talshus som vi håller på att renovera.

Gör: Entreprenör, författare och bloggare.

Annons

Efter sin tredje förlossning hade Clara ont i hela kroppen.

– Jag orkade knappt leka med mina barn och trodde att jag hade fått reumatism. Jag gick till läkaren som inte kunde hitta något fel på mina leder – däremot upptäckte han att jag hade struma. Men eftersom jag hade perfekta värden så ville jag inte operera då. I början var det ingen fara eftersom knölen inte orsakade problem.

Det som förvånade henne mest var tv-tittarnas reaktion.

– När jag gjorde Susannes skafferi i SVT hörde många kvinnor av sig och skrev: ”Har du sett att du har en knöl på halsen? Du måste kolla upp det!”. De hade själva haft problem med både utmattning och sköldkörteln. Då insåg jag vilken stor folksjukdom det är, och hur många kvinnor som drabbas.

Clara har också gått in i väggen. Något hon berättat om i boken Hjälp, jag är utmattad.

Annons

– Nu när jag har fått ta del av så många kvinnors berättelser, så har jag börjat fundera på om det kan finnas något samband med sköldkörteln och utbrändheten även för mig. Jag började snarka väldigt mycket när jag var gravid med mitt andra barn, som föddes 2014. Kort därefter blev jag också utmattad. Snarkningen har hållit i sig i alla år men upphörde sedan direkt efter att jag tog bort min sköldkörtel. Så kanske var min sköldkörtel knasig och växte redan 2014?

Inför ingreppet i halsen var Clara nervös.

– Jag har aldrig blivit opererad tidigare och tyckte det var läskigt att bli sövd och inte veta vad man skulle förvänta sig efteråt. Första veckan mådde jag ganska dåligt. Det kändes ungefär som en halsfluss. Eftersom jag opererade mig i Göteborg, och min storasyster Anna bor utanför Borås, så kom hon och hämtade mig och tog hand om mig första veckan. Jag fick ligga på hennes kökssoffa och titta på Sex and the city medan hon kom med olika nyttiga smoothies. Världens bästa sjuksyster, säger Clara kärleksfullt.

Annons

Mamma dog i bröstcancer 2008

Anna driver också eget företag, som modedesigner. Clara står sin tre år äldre syster Anna väldigt nära.

– Vi är varandras extramorsor, hejarklack och inspiratörer. Jag ringer henne nästan varje dag och frågar vad hon tycker att jag ska ha på mig i tv, eller på bloggen.

Clara Lidström, Underbara Clara, driver Sveriges största blogg.
Clara och hennes syster Anna delar sorgen efter mamman som dog i bröstcancer.

Förlusten av mamman, som dog i bröstcancer 2008, har påverkat systrarna starkt. Både mentalt och kreativt.

– Det var en svår förlust. När något sådant händer förstår man att man inte kan räkna med att bli gammal. Därför försöker vi båda två att göra saker som är roligt nu. Vi är inga bit-ihopare, utan hellre motvallskärringar. Vi är bra på att glädjas åt saker och ting i förväg, för man vet aldrig, sedan kanske de aldrig händer, säger Clara.

Annons

Fler kvinnor borde ha en PT

Det var maken Jakob, själv sjukgymnast, som till slut lyckades övertala Clara att skaffa en PT.

– Då hade jag inte tränat regelbundet sedan jag blev utmattad. Jag hade helt fokuserat på det mentala. Jag var så nedbruten i min kropp att jag var i samma form som en skröplig 80-årig dam. I början kunde jag knappt utföra rörelserna, så dålig koppling och koordination hade jag.

Claras sommartips

Bästa bok i hängmattan: – Jag gillar moderna brittiska författare, som David Nicholls roman En dag. Den är lättläst utan att vara fånig. Hans böcker handlar om ganska vanliga personer och deras kriser och hur de tar sig ur det.

Tv-serie en regnig dag: – Då tycker jag att det är mysigt med någon traditionell pusseldeckare, till exempel som Agatha Christies Miss Marple. De snygga miljöerna och tidstypiska kläderna är en bonus!

Godaste sommardrinken: – Sommarbål! Jag brukar göra en bål med flädersaft, gurkskivor, jordgubbar, något slags bubbelvatten och mycket is. Jättegott och svalkande.

Smultronställe i Sverige: – Höga kusten och ön Trysunda, som är ett naturreservat. Man kan stanna över dagen eller tälta om man vill. Vi har hyrt stuga där i 30 år. Man bor enkelt, utan vatten och el. Vi badar, och köper glass i den lilla lanthandeln. Ligger på klipporna eller utforskar grottorna. Det finns både vandrarhem och en stugby. Men inga bilar. Man får gå till fots överallt. Det är som att promenera i ett levande vykort.

Annons

– Men nu har jag tränat med min personliga tränare Ida i två år. Det är jättejättebra. Hur dålig jag än känner mig så säger hon att jag är bra. Det är så himla mycket värt att någon tar hand om en. Att hela tiden få höra ”Det här kommer att gå bra! Heja! Det här var bättre än förra veckan. Och vill du ha ett glas vatten?” Jag önskar verkligen att fler kvinnor hade den möjligheten. Att få känna att de är värda att tas om hand om. Och att få må så här bra, säger Clara.

Se också: Sociala hönan Sven gör viral succé

Sociala hönan Sven gör viral succéBrand logo
Sociala hönan Sven gör viral succé

Vad ska du göra i sommar?

– I midsommar så sänder vi Susannes skafferi midsommarspecial. Susanne Jonsson och jag fann varandra direkt i sminket, när vi arbetade tillsammans med Go’kväll för ett antal år sedan. När hon frågade om jag ville vara hennes sidekick, så sa jag ja direkt. Hon är en så underbart kreativ och varm människa, vi har så roligt ihop.

Annons

Bästa sommaren

– Jag och min syster Anna har haft så himla många härliga sommarlov med mormor Ruth och morfar Karl-Göran när vi var små. Mormor och morfars hus låg precis vid en gullig liten sjö, utanför Jokkmokk, som vi badade i. Det var tio grader i vattnet. På mormors vind fanns det massor av konstiga saker som vi lekte med. Gamla pälsmössor, kläder, leksaker, möbler, prydnadssaker och allt möjligt och omöjligt.

Anna och jag var där själva, i flera veckor. Anna lånade mormors symaskin och sydde kläder. Jag läste flickböcker på rummet. Mormor och morfar var jättesnälla, väldigt tillåtande och intresserade av oss. Vi bakade, fiskade och plockade hjortron, blåbär och hallon tillsammans. De tyckte att det var roligt att vi var där och härjade. Och när Anna och jag spelade in filmer, så var mormor och morfar en jättebra publik. Tyvärr lever inte mormor eller morfar längre. Men huset har vi kvar. Jag åker dit med familjen varje sommar.

Clara har också en stark längtan att göra egna böcker igen.

– Just nu håller jag på med en riktig tegelsten. Men det är lite hemligt. Vi får se vad det blir av det. Annars längtar jag jättemycket efter att få bada och gå skogspromenader, att få baka och odla. Det är underbart att bara få vara hemikring. Vi bor i en liten by, med en jättefin damm där alla badar. Jag älskar verkligen att bada, leka i vattnet och göra kullerbyttor i vattnet. Det är en sådan frihetskänsla, det höjer energin och glädjehormonerna, säger Clara.

Annons

Tidslinje

1986 Föddes i Ålidhem i Umeå.

2002 Fick veta att hennes mamma hade bröstcancer.

2006 Började blogga under namnet Underbara Clara.

2008 Miste sin mamma. Clara gifte sig med Jakob.

2011 Sonen Bertil föddes. Sommarpratade i P1. Gjorde Husmorsskolan i P1.

2012 Debuterade som författare med Vintagepimp och hemmafix.

2013 Gav ut Underbara Claras garderob – pimpa, sy och fixa (tillsammans med systern Anna Lidström) Medverkade i UR-dokumentären De Obekväma. Fick pris som Årets Nyföretagare och Årets Miljöhjälte.

2014 Gav ut böckerna BAKA steg för steg och FIXA steg för steg. Fick pris för Bäst sålda kokbok på Adlibris. Sonen Folke föddes

2015 Gjorde SVT-serien Claras Gård. Skrev två böcker: ODLA steg för steg och God jul – Kakor, knäck och karameller. Blev utbränd första gången.

2016 Skrev två böcker: KALAS steg för steg och LAGA steg för steg. Krönikör för Expressen. Startade podden En Underbar Pod tillsammans med vännen Erica Dahlgren.

2018 Gav ut boken Hjälp jag är utmattad med Erica Dahlgren.

2019 Sonen Ulf föddes. Läkare upptäckte att Clara hade struma.

2020 Blev sidekick till kocken Susanne Johansson i Susannes skafferi i SVT.

2022 Opererade bort sköldkörtel. Bloggen Underbara Clara blir störst i Sverige.

Annons