Varm stämning på vinterbadarfestival i Skagen

Vinterbadande kvinnor, hand i hand, i det iskalla Skagerack vid danska Skagen.

Baddräkt eller inte spelar ingen roll. Däremot är det viktigt med bra badskor och att vara varm om händer och hjässa! Foto: Hélène Lundgren

Vinterbad är beroendeframkallande. Det ger en energikick och tar man ett stärkande morgondopp mår man bra hela dagen. Det säger skånska Else Andersson Lehn -Jensen, en av deltagarna i stora Vinterbadarfestivalen i danska Skagen.

Hela salen i idrottshallen i Skagen är full av förväntansfulla badsugna. Det är fortfarande mörkt ute när vi tidigt på fredagsmorgonen mitt i iskalla januari beger oss ut till Grenen Strandcamping i utkanten av Skagen. Här har drygt 300 samlats denna för att ta dagens första dopp under Vinterbadarfestivalen.

Det stora omklädningsrummet är fullt av kvinnor som byter om till baddräkt och morgonrock. Många har varma neoprensockor på fötterna och färgglada mössor från olika vinterbadar-klubbar på huvudet. Och gängen har valt sina namn med omsorg. Här finns Isbryderne från Skagen i sina blå stickade mössor, och en stor grupp från Roskilde Vikinge syns på långt håll i orange mössor. Badnymferna, Kalla rövar, Blå istappar, Guldfisken, Blånäsorna, Pingvinerna, Vikingebadeklubben Valkyrien…

Se också: Därför är det bra att kallbada

6 goda anledningar till att kallbada
Slå på ljud

Tredagars badfest på Skagen

I Danmark finns 60 000 registrerade vinterbadare, en stor folkrörelse med härlig gemenskap.

Glada kvinnor i badrock och orangea badmössor.

Varma skratt före iskallt dopp! Foto: Hélène Lundgren

Stämningen är på topp i dagarna tre då det badas i Kattegatt och Skagerrak. Många passar på att besöka den grå fyren, dricka varm choklad med rom och njuta av Skagenmålarnas berömda tavlor.

För åtta år sen, när den den första Vinterbadarfestival arrangerades, kom 100 personer, men sedan dess har intresset vuxit.

Else spelar sxaofon i Skagen.

Else Andersson Lehn-Jensen spelar saxofon på Vinterbadarfestivalen. Foto: Hélène Lundgren.

– Jag började bada när min man fick cancer för 13 år sen, doppen gav mig sån energi. Badklubben stöttade mig när det var svårt, och jag kände mycket gemenskap, säger Mette Hust, en av arrangörerna.

– Varje morgon klockan 07.30 badar jag, man blir snabbt beroende. Vi glädjer oss verkligen åt att gå ner i vattnet. Det är ett energiskapande lyckorus, och lyckliga människor lever längre, säger Mette och skrattar glatt.

Sugen på kallbad? Här är för- och nackdelar med att bada året om

Majoriteten denna gråkalla morgon är kvinnor, och med varma morgonrockar tassar de sakta ut för att göra uppvärmningen utomhus, innan det är dags att hoppa i havet.

Massor av vinterbadare och fotografer i Skagen då grevinnan Alexandra var på plats och badare.

När grevinnan Alexandra deltog i vinterbadarfestivalen i Skagen var pressfotograferna nästan lika många som badarna... Foto: Hélène Lundgren.

Grevinnan Alexandra och Mette Hust i badrockar på stranden vid Skagen under Vinterbadarfestivalen.

Danskarna älskar vinterbad! Foto: Lars Bo Axelholm.

På ett podium står ledaren Lena Ryel Strandvig och kör aerobics till låten I´m alive på högsta volym. Alla hoppar och studsar för att bli riktigt varma. De vandrar sen i en lång rad över sanddynerna på väg ner till havet.

Grevinnan Alexandra inviger vinterbadet

Grevinnan Alexandra inviger vinterbadet, och det är många pressfotografer på plats. från landets alla tidningar och TV för att rapportera. Grevinnan och Mette Hust, båda med årets festivalmärke på mössan, tar varandra i hand och går ner mot vattnet medan fotoblixtarna lyser upp den gråkalla himlen. På en hög bänk står Else Andersson Lehn Jensen och blåser reveille med sin saxofon vilket inleder årets Vinterbadarfestival i Skagen.

Jag har aldrig träffat en sur vinterbadare

Det är så många vinterbadare att det blidas köer för att komma över på andra sidan klinten. Nere på stranden är det ett folkmyller av modiga badsugna. Snabbt läggs kläder i högar kläder, de flesta springer raskt ut i vattnet och slänger sig i Kattegatts vågor innan de hinner ångra sig. Det gäller att inte tveka utan att bestämma sig för att bada. Då känns doppet inte så kallt!

Många svenska vinterbadare är vana att värma upp med bastu först. I Danmark är de tuffare och badar utan att basta.

På väg ut i vattnet kommer ett stort gäng glada vinterbadare med blå badmössor och sjunger unisont en visa medan de hand i hand går ner mot djupare vatten.

Uppe på stranden sjunger gänget Søstjernerne från Blokhus en dansk nubbevisa och skålar med ett glas Fernet Branca i handen. Många vinterbadare är proffs som vet hur de ska klä sig, och de har bytt om till varma skoteroveraller efter badet.

Dragspel och hutt

Uppe vid det vita partytältet bjuds på rykande het köttsoppa och några tar ”en lille en” för att värma upp sig ordentligt. Stämningen är hög i tältet när musiken kommer igång, och det dansas glatt framför Stig Ekblom som spelar dragspel.

Vinterbadaren Skånska Else Andersson Lehn-Jensen på Skagens strand tillsammans med två danska vänner.

Skånska Else Andersson Lehn -Jensen med vännerna Hanne Bang Andersen och Birte Gronfeldt på Skagens strand. Foto: Hélène Lundgren.

Svenska Else Andersson Lehn-Jensen var sommarbarn i Skagen, och i snart 30 års tid har hon pendlat mellan Skagen och Skåne. Hennes man är dansk och 1991 köpte de ett gammalt gult hus här i Skagen. Numera är de pensionärer de spenderar stora dela av året i Skagen.

Så badar du i isvak – och därför vill du göra det!

– Jag har goda grannar som badar varje dag, och de ska vara riktigt sjuka om de inte tar sig till havet. Varje morgon mellan 7 och 8 brukar runt 20 personer från vår kaffegrupp träffas för att bada. När jag är i Skåne brukar jag istället ta en kall dusch för att hålla rutinen uppe, berättar Else.

Kaffe och samtal efter badet

Vinterbadarklubben Isbryderne i Skagen har 120 medlemmar, och den äldsta kvinnan i gänget är 92 år. Hon brukar själv cyklar ner till havet för att bada. Klubben har en egen liten badstuga nära Strandvejen som alltid ligger i lä. I den varma stugan finns en kamin, och här kan de byta om och dricka sitt kaffe efter morgondoppet när det är kallt.

Fem unga danska vinterbadare i varma overaller.

Efter vinterbadet gäller det att klä sig varmt från topp till tå! Foto: Hélène Lundgren.

– Alla är så gästfria och det råder en enorm gemenskap. Efter badet brukar vi sitta och prata en stund, och är det någon som bär på något tungt så delar vi det. Om någon behöver hjälp eller har bekymmer så uppmuntrar och stöttar vi varandra, berättar Else som efter badet slagit sig ner i Isbrydernes mysiga lilla stuga.

Varm gemenskap i ett iskallt Skagerack. Foto: Turisthus Nord.

–Vinterbad ger en välgörande kick, har man inte badat så fungerar inte dagen som den ska, fyller väninnan Hanne Bang Andersen i.

Sevärdheter i Skagen

  • Den 46 meter höga Grå fyren, Danmarks näst högsta fyr. Från toppen av fyren har man en storslagen utsikt över sanddynerna och havet vid Grenen där Kattegatt och Skagerrak möts med vågor från olika håll. Man kan vandra dit längs den vita stranden.
  • Vid fyren ligger ett upplevelsecenter för migrerande fåglar, där tusentals flyttfåglar passerar.
  • Skagens Konstmuseum med de berömda Skagenmålarnas tavlor, bl a många verk av Krøyer, Ancher och Drachmann.

Skagentips för badsugna

  • 2020 års Vinterbadarfestival i Skagen hålls 23 - 26 januari.
  • Turistbyrån i Skagen arrangerar vinterbad med guide från vinterbadarklubben Isbryderna. www.toppenafdanmark.dk
  • Ta sig dit: SAS flyger till Aalborg och därifrån går tåg till Skagen. sas.se, www.nordjyllandtrafikselskab.dk. Från Göteborg går färjor till Fredrikshamn. www.stenaline.se och man kan också köra bil till Skagen via Malmö - Köpenhamn (Öresundsbron).
  • Boende: Det finns flera hotell och pensionat i och kring Skagen, sök på hotellsajterna.
  • Äta: Ruths Hotel har ett brasserie och en gourmetrestaurang. www.ruths-hotel.dk Skagen Bryghus har en restaurang, pub och ett mikrobryggeri. Restaurangen på Brøndums Hotel, det var här de gamla skandinaviska konstnärerna samlades för över hundra år sen.
  • Mer info: www.visitnordjylland.se/sv/nordjylland, www.toppenafdanmark.dk, www.danmarkguiden.se/skagen.php och www.skagen.dk

– Man blir på gott humör av att bada, jag har aldrig någonsin träffat en sur vinterbadare, säger Mette glatt innan hon pulsar vidare i snön.