Veronika och Margareta blev lurade av hundsmugglare

Veronika och Margareta med hundar
Många skaffar valp under sommaren, för att tajma den nya familjemedlemmens hemkomst med lediga dagar. Kanske går du själv i valptankar? Var då noga med var du köper din hund, annars kan det gå som för Veronika och Margareta – båda råkade ut för hundsmugglare, något som fick tragiska följder.

Veronica Hagy, 45, bor med sina tre hemmavarande barn och hundarna Vixie och Basse i en härlig lägenhet med stor trädgård i skånska Åstorp.

Hon har lång erfarenhet av hundar och när hennes dotter Johanna ville ha en fransk bulldog hittade de en annons på Blocket.

– Det verkade helt seriöst med bilder och bra beskrivning. De skrev att de hade vana av franska bulldoggar och att valparna var registrerade hos Svenska Kennelklubben. Priset i annonsen var 23 900 kronor.

– Det var inget konstigt eftersom franska bulldoggar ligger i den prisklassen.

Veronica pratade med uppfödaren och fick ett gott intryck. Hon och Johanna tog bilen och körde till Stockholm för att träffa sin nya familjemedlem.

– Det blev kärlek vid första ögonkastet, han var glad, pigg och tog ögonkontakt. Vi döpte honom till Basse.

Pigg trots hjärtfel

Mannen som sålde hunden berättade att han jobbade på Svenska Kennelklubben så när avtalet kom fram tvivlade Veronica inte en sekund på äktheten.

– Den påstådda mamman var förstås en helt annan tik men den de hade där visades stolt upp som mamma. Det borde ha synts om hon gett di nyligen, men jag missade tyvärr att titta efter.

Det verkade helt seriöst med bilder och bra beskrivning.

Hemma i Åstorp blev valplyckan total, allt fungerade bra, även mellan nykomlingen Basse och familjens hund Vixie. Men när Veronica läste igenom de papper hon fått vid köpet mer ingående började hon bli orolig.

– I vaccinationsintyget stod ett födelsedatum, i ett annat papper ett annat.

Veronika och Bosse

Veronica är glad över sin Basse, men ledsen över att han troligtvis haft en tuff start i livet. Foto: Stefan Lindblom

Hon kontaktade säljaren men fick ett fruktansvärt otrevligt bemötande. Det blev nu väldigt tydligt att Basse var en smuggelhund. Veronica gick till veterinären och det visade sig att Basse har ett blåsljud på hjärtat.

Med i dag lever han ett fantastiskt hundliv tillsammans med lillmatte Johanna. Han är pigg och leker med andra hundar. Han orkar trots sitt hjärtfel.

– Vi myser i soffan varje kväll och vi går på valpkurs, berättar Johanna glatt.

Veronica skrev ett inlägg på Facebook och på bara ett par dagar hade hon fått meddelanden från personer som också råkat illa ut i sina hundköp.

– Några av dem hade köpt sin hund från samma par. Nu är vi flera lurade personer som polisanmält paret. Men det är inte bara det här paret som säljer insmugglade hundar. Det är det tyvärr många som gör.

Även om hela familjen känner sig grundlurade så tycker de lika mycket om sin Basse var han än kommer ifrån.

– Jag är mest förbannad på mig själv som lät mig luras så fatalt. En sak jag inte kan få ur huvudet är att fundera på hur han hade det som valp. Han är ju med största säkerhet född under förfärliga förhållanden på en valpfabrik i något annat land, vår käre Basse, säger Veronica.

Margareta: ”Vi tvingades låta Sixten somna in”

Margareta Nicklasson, 69, bor med sin man i en vacker lägenhet i Helsingborg. Hon är en av alla som blivit grundlurade vid ett hundköp. En tid efter att deras älskade tik dött började Margareta fundera på att köpa en liten yorkshireterrier. Hon hittade söta valpar på nätet.

– Det stod att deras föräldrar var små i växten och då blev jag intresserad, jag ville ha en väldigt liten hund, säger hon.

Enligt annonsen på Blocket utlovades veterinärbesiktigade, chipmärkta valpar med fin stamtavla.

Hon ringde annonsören och fick ett trevligt bemötande.

– Han berättade att hans fru var veterinär och själv ägnade han sig åt hunduppfödning. Han betonade hur seriöst han arbetade i jämförelse med många andra säljare på annonssajten, där det förekommer insmugglade hundar. Han hade blivit nedringd av spekulanter, men prioriterade oss som köpare eftersom vi har hundvana.

Åkte till Stockholm för att hämta valpen

I slutet av april förra året tog Margareta tåget till Stockholm för att hämta den lilla valpen.

– Jag hade stora förväntningar inför mitt möte med valpen, och längtan ökade ju närmare Stockholm jag kom.

Han var precis en sådan hund som jag längtat efter

Där väntade hennes två döttrar och barnbarn som också var fulla av förväntan.

Väl framme på adressen visade sig att det inte fanns någon person med säljarens namn i porten. Margareta ringde hans mobil och två barn kom ner och öppnade. Uppe i lägenheten beklagade han att de varit tvungna att tillfälligt byta bostad då deras villa hade blivit vattenskadad. Det fanns en inhägnad för valparna i vardagsrummet och mitt ibland dem satt den bedårade lille valpen.

Margareta kramar sin lille hund Moltas

Margareta och hennes man har nu skaffat en ny valp, lille Moltas. Foto: Stefan Lindblom

– Han var precis en sådan hund som jag längtat efter. Jag lämnade över köpesumman på 13 800 kronor och fick skriva under ett köpeavtal, anmälan till Jordbruksverket och Svenska Kennelklubben.

Väl hemma i Helsingborg var hela familjen överlyckliga över sin fina valp, som de kallade Sixten.

– Han var så frisk och pigg men jag tog ändå med honom till veterinären för en koll. När jag tittade närmare i veterinärhandlingarna från köpet var det namnet på en polsk veterinärfirma. Då förstod jag att jag var lurad.

Sixten led av tarmparasit

I början av maj fick Margareta ett samtal från Jordbruksverket som undrade om hon hade en valp som hon misstänkte var insmugglad.

– Vi fick välja mellan hemkarantän i två månader eller avlivning. Vi flyttade till sommarstugan där Sixten lyckligt sprang omkring i trädgården. Så blev han dålig och fick svår diarré, blev bara sämre och vi åkte till djurkliniken.

När de kom fram krampade Sixten, var nästan medvetslös och blev inlagd. Det visade sig att han hade en tarmparasit som är svår att bli av med. Han blev bättre efter ett par dagar och fick komma hem. Men så blev han dålig igen.

– Veterinären sa att hans tarmar sannolikt var kroniskt förstörda och i samråd med henne beslöt vi att Sixten skulle få somna in eftersom han led så svårt.

– Hela familjen saknar honom oerhört mycket och för vårt tolvåriga barnbarn har det varit ett väldigt långt sorgearbete.

Margaretas sorg blandas med en förtvivlan över att ha låtit sig luras.

– Eftersom jag är en ärlig människa utgår jag från att andra också är det.

Hon har polisanmält smugglaren och fallet är under utredning.

– Sammanlagt betalade vi femtiotusen för de korta, men kärleksfulla månaderna med Sixten, säger Margareta med ledsen röst men tillägger att de nu kan gläjdas åt lille Moltas.

Nyligen köpte de nämligen en ny valp, den här gången från en uppfödare som är registrerad hos Svenska Kennelklubben.

Tullinspektören: Smugglarnas metoder är raffinerade

Gunnel Hellman är tullinspektör och jobbar med alla typer av smuggling, och särskilt smuggling av hundar.

Hundsmuggling har pågått i massor av år. Det handlar om en organiserad brottslighet och man bryr sig inte om hur valparna mår, bara de överlever tills man hunnit sälja dem.

– Metoderna har blivit raffinerade. Förr vände sig säljarna till personer de antog var lättlurade, levererade valpen på gatan, tog pengarna och försvann. Numera har de en tik hemma som de påstår är mamma till valparna, men i själva verket är hundarna födda under vedervärdiga förhållanden på en valpfabrik i exempelvis Polen, Ungern eller Rumänien, säger Gunnel Hellman.

Smuggelhundar i bil

De flesta insmugglade hundar är småväxta raser. Just nu är bland annat fransk bullbogg populära. Foto: Tullverket

Hon tillägger att om man köper en insmugglad hund får man räkna med att den har beteendestörningar eftersom den oftast tagits för tidigt från sin mamma.

Förfalskade papper vanligt

De flesta valparna säljs via annonssajter, ofta Blocket. För att förstå att det handlar om insmugglade hundar kan du utgå ifrån att smugglare alltid har kontantkort – googla numret så ser du om det är kontantkort eller abonnemang.

I texten står det ofta att det är viktig att hundarna kommer till rätt hem, men att säljaren helst vill att köparen ska komma samma dag. Texten är dessutom ofta på dålig svenska. Att de skriver att valparna har id-handlingar från både Jordbruksverket och Svenska Kennelklubben betyder ingenting. Dessa är ofta förfalskade.

Tullverket har ingen statistik över insmugglade hundar men de flesta av dessa är småväxta raser och just nu är fransk bulldog och bichon havanais mest lättsålda. Det går trender i allt och ingen ras går säker. Smugglarna scannar av marknaden och levererar det som efterfrågas.

Trots bristen på statistik vet Gunnel att hundsmuggling har ökat, eftersom hon får in så många fler ärenden.

– Tidigare har jag lusläst blocketannonserna och då jag upptäckt något misstänksamt har jag ordnat en husrannsakan. 2017 hittade vi sextiofem insmugglade valpar. Men den metoden har vi fått sluta med för vi saknar resurser. I dag bevakar vi bara gränserna.

Att hundar är insmugglade upptäcks senare hos svenska veterinärer.

– Det känns tröstlöst, säger Gunnel.

Hundarna sätts i karantän

Niklas Persson är handläggare på Jordbruksverket och berättar att det är ungefär femtio procent av smuggelhundarna som hittas hos svenska veterinärer.

– Då är det för sent med vår första åtgärd, att avvisa dem vid gränsen. I stället sätts de i hemkarantän och i värsta fall beslutar vi om avlivning, om de kommer från länder där det finns rabies.

– Veterinärerna upptäcker oftast mag- och tarmsjukdomar och andningsrelaterade sjukdomar hos de här hundarna.

Sverige har varit fritt från rabies sedan 1888 och Niklas bedömer ändå risken att vi ska drabbas som minimal.

– Så länge ingen slinker igenom nätet från Ryssland, Kina eller från Nordafrikanska stater där rabies finns. Säkra kan vi aldrig vara.

Hur vet man om det är smuggelhundar?

Så här kan du upptäcka att det rör sig om insmugglade hundar i en annons:

  • Säljaren har alltid kontantkort. Googla numret så ser du om det är kontantkort eller abonnemang.
  • I texten står det ofta att det är viktig att hundarna kommer till rätt hem, men att säljare helst vill att köparen ska komma samma dag.
  • Texten är ofta skriven på knagglig svenska.

Av Kicki Biärsjö