Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Weronica skrev en bok om sina dejter – möttes av en hatstorm på nätet

07 jul, 2022 
Louise Werner
weronica och på den trettonde ska det ske
Weronica skrev en bok om sitt dejtande. Något som upprörde många män.
Weronica dejtade tolv män under ett år. Sedan skrev hon en bok om dejtandet. Det möttes inte av enbart positiva reaktioner – tvärtom blev hon överöst av hatiska kommentarer på nätet. Här berättar hon om arbetet med boken och varför hon aldrig mer vill dejta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alla som någon gång har befunnit sig i dejtingdjungeln under 2000-talet kan nog relatera till att det är just vad det är – en djungel. Med allt vad det innebär. Både av vilda djur, ulvar i fårakläder och tama mesar om man nu får uttrycka det så. För det här med dejting är ett känsligt ämne. Det kan Weronica Olofsson från Tibro intyga.

Se också: Här är egenskaperna som svenska singlar ogillar mestBrand logo
Se också: Här är egenskaperna som svenska singlar ogillar mest

Weronica hade just skilt sig och befann sig i en situation där hon var ensamstående med en liten son på två år, omtumlad, trött och ensam. Året var 2006.

– På den tiden var det fortfarande lite pinsamt med nätdejting, säger hon.

Då fanns inte heller det enorma utbudet av dejtingappar och sajter som finns idag.

Weronica bestämde sig för att testa Spraydate och Mötesplatsen, som på den tiden var bland de största i Sverige.

Annons

–Jag sökte efter den stora kärleken, någon att dela livet med.

Idag är Weronica lyckligt gift sedan 15 år tillbaka. Boken med titeln På den trettonde ska det ske, utspelar sig alltså under det året innan hon mötte sin nuvarande man, och då hon var nybliven singelmamma.

Alltid älskat att skriva

Att det blev just denna typ av bok, var nog egentligen inte tänkt från början berättar Weronica.

– Vi satt i fikarummet på jobbet och jag berättade lite om mitt dejtande. Då upptäckte jag att till och med den blygaste av mina kollegor låg dubbelvikt av skratt, säger hon.

Därför kände Weronica att det nog fanns något att bygga vidare på där. Hon såg att ett bokförlag hade en manustävling på ämnet ”feelgood”. Så då tänkte hon att det var en anledning till att avsluta sitt bokprojekt.

– Jag minns att jag skickade in mitt manus på en fredag, och på måndagen ringde det från P4 Sjuhärad som ville veta mer om min bok. Jag fattar inte hur de hade fått nys om det.

Annons

Redan som sjuåring skrev Weronica sin första deckare. År 2008 gav hon ut sin första bok som var en relationsroman och utspelade sig i Tibro. Senare har Weronica även skrivit en bok om överviktsoperationer.

Vem är Weronica?

Namn: Weronica Olofsson

Bor: I hus utanför Vårgårda, med sin man och gemensam dotter på 10 år, son på 18 sedan tidigare.

Ålder: 49 år.

Uppvuxen: I Tibro.

Aktuell: Med boken På den trettonde ska det ske som ges ut i augusti

Gör: Coach och kurator på gymnasieskola. Författare.

Träffade sin man efter tolv dejter

På den trettonde ska det ske är till viss del en fiktiv roman och handlar om de tolv dejter som Weronica hade under sitt år som singel. Det som är sant i boken är beskrivningen av de lite extrema karaktärerna. Att det blev just tolv dejter är inget som var förutbestämt, utan det bara blev så berättar Weronica.

– Jag bestämde mig helt enkelt för att dejta alla som ville träffa mig. Helt förutsättningslöst.

Tolv dejter kändes också lagom att kunna hinna med eftersom Weronica hade sin son varannan vecka på den tiden.

– Idén med att dejta alla som ville handlade också om att jag inte ville döma andra på samma sätt som jag hade blivit dömd, säger hon.

Annons

Många kvinnor har sagt till Weronica att de inte tyckte att tolv dejter var många, medan flera män har sagt att de tycker det var fruktansvärt lösaktigt av henne att dejta så många, berättar hon.

Att det tog stopp vid just tolv beror också på att Weronica mötte sin nuvarande man i slutet av sitt år som singel. Hon berättar att hennes tanke egentligen var att vara singel längre. Men så blev det inte.

– När det händer, så händer det, säger hon, och man kan inte annat än undra om hennes nuvarande make har något med bokens titel att göra.

– Det kan jag inte avslöja, säger hon hemlighetsfullt.

Dejterna var ofta en negativ upplevelse

I boken går Weronica in på karaktären hos männen hon dejtade. Det visar sig att dejtingen ganska ofta var en negativ upplevelse. Under året hon dejtade var Weronica överviktig och det var hon ganska öppen med i sin profil på dejtingsajterna hon var med i. Kommentarer hon fick var i stil med ”du borde sminka dig mer för du är så ful” och ”du borde inte visa bilder där din mage syns”. Många män var väldig elaka fick Weronica erfara.

Annons

– En av killarna jag var ute med sa efter dejten att ”jag var bara ute med dig för att se om jag kunde tända på en tjock tjej och det gjorde jag inte”.

Det var den attityden många hade.

Till slut blev Weronica nedbruten psykiskt och i perioder mådde hon väldigt dåligt.

En annan kille blev som besatt av Weronica och ringde henne massor av gånger på dagarna, var supersvartsjuk och ville att de skulle ses hela tiden.

– Då hade vi bara setts på en fika en gång, berättar Weronica.

Hon tror att killen menade väl, men att det bara blev väldigt fel där och då.

– Som tur är finns det också många bra män, och jag hade vänner som sa till mig att strunta i de där idioterna, säger hon.

Hatstorm på nätet efter medverkan i radio

Weronica funderar.

– Det var precis efter att P4 Sjuhärad hade avslöjat nyheten om boken som helvetet online bröt ut.

Det var enbart män som kommenterade och de flesta kommentarerna handlade om hur otroligt ful, äcklig och lösaktig hon hade varit. Det var också mycket fokus på att Weronica hade dejtat männen i syfte att tjäna pengar.

Annons

– Så var det ju absolut inte, säger Weronica, som gett ut alla sina böcker själv och finansierat dem ur egen kassa.

Weronica Olofsson skolkurator
Weronica Olofsson är skolkurator på en gymnasieskola.

Till ungdomarna på skolan där Weronica arbetar som kurator, brukar hon säga att ”det är helt okej att tycka vad man vill, men man får faktiskt inte säga precis vad man vill”.

Upprörda reaktioner

Varför det är så många män som blev upprörda över Weronicas bokprojekt tror hon beror på att vissa är rädda att deras chanser ska minska, nu när de märker att kvinnor säger ifrån.

Weronica vill inte sänka sig till näthatarnas nivå, men vill ändå få det ur sig:

– Jag har en man som behandlar mig som en drottning, fortfarande efter 15 år, så varför skulle jag bry mig om vad en lönnfet kille 50 plus, som aldrig jobbat en dag i sitt liv, än mindre gått i skolan och som knappt kan tugga knäckebröd på grund av alla gluggar i munnen, tycker om mitt utseende?

Annons

Men det som oroar Weronica är hur det är för unga tjejer idag.

– Jag tycker egentligen mest synd om dessa män, men det enda jag verkligen hoppas är att de inte har barn. Framför allt att de inte har döttrar, säger Weronica.

För tänk att ha en pappa som beter sig så.

Det som gläder Weronica är alla positiva kommentarer hon har fått från kvinnor.

– Tidigare har jag haft lite fördomar om att kvinnor så att säga hugger andra kvinnor i ryggen. Det har jag verkligen fått motbevisat nu.

Så mycket positivt har kommit ur det här tycker Weronica. Men några fler dejter blir det inte.

– Jag har sagt till min man att jag aldrig kommer att skilja mig igen! Vi håller ut tillsammans, säger Weronica och verkar mycket nöjd med beslutet.

Weronicas bästa dejting-tips

Spela inte spel. Det blir väldigt jobbigt i längden och du vill ju ha någon du kan vara dig själv med.

Tänk över vad som verkligen är viktigt för dig. I stället för att göra en lång lista på hur personen du vill dejta ska vara, försök tänka över vad det är som du absolut inte skulle kunna acceptera. När jag gjorde det blev dejtingen genast mycket enklare.

Var dig själv. Om någon inte gillar dig för den du är, så är det inte rätt ändå och kommer aldrig fungera i längden.

Ha inte för bråttom. Låt saker växa fram. Alla är mer eller mindre skadade av tidigare relationer i vuxen ålder. Låt saker få ta den tid de tar.

Nöj dig inte. Det ska kännas rätt och bra. Du är värd någon som respekterar dig och som du har det bra tillsammans med. Annars gå vidare!

Dejta inte upptagna personer. Dejtingsajterna svämmar över av människor som ljuger eller är ärliga med att de faktiskt redan har någon i sina liv. Att vara nummer två är sällan kul och det leder ofta till mer olycka än lycka om man inte avslutat den relation man är i innan man dejtar på nytt.

Annons