Annons
Annons


Så får du julgranen att hålla längre!

En klädd julgran inomhus är ett måste för många familjer i december. Men vilka sorter finns det att välja mellan och hur ska man göra för att slippa barr i hela huset redan innan julafton? Här kommer några tips!


julgran

Några vanliga sorter

Svensk rödgran. Den vanliga svenska granen är den mest populära. Den växer snabbt och är därför också den billigaste. Doftar traditionell gran och kan hålla upp till en månad.

Annons

Kungsgranen. En ädelgran som är tålig, nästan barrfri och har täta grenar. Kommer ursprungligen från Turkiet och Kaukasus. Doftar mer citrus än gran. Kan klara sig flera månader.

Blågran eller stickgran. Mörkgrön och mer tätvuxen än rödgranen. Kommer ursprungligen från USA. Barren är vassa och grenarna styvare än rödgranens. Många tycker att den luktar illa. Barrar inte så mycket och klarar någon, eller några, månader inomhus.

Läs också: Skötselråd för julstjärnor

Så får du granen att hålla länge

Köp en färsk gran. Skaka på granen och kolla så att alla barren sitter kvar ordentligt. Du kan också titta på hur färskt kapsnittet är, desto färskare, desto bättre.

Slussa granen in i värmen så att den successivt anpassar sig. Det bästa är att förvara granen ute, helst under tak på en torr plats, eller i ett kallgarage eller en friggebod, tills det är dags att klä den.

Kapa rotändan 2-3 cm, eller skär ett par skåror i den, i samband med att du tar in den.

Skaka granen eller stöt den mot marken innan du tar in den. En nyhuggen gran kan innehålla 10000 småkryp av ett 50-tal olika sorter.

Julgransfötter som tillåter bevattning gör att trädet håller sig längre. En julgransfot med en pedalstyrd klämanordning är mest användarvänliga: Sätt julgransfoten med trädet på plats och fixera klämanordningen, så är det klart!

Vattna med kallt vatten.

Undvik att placera granen nära element eller andra värmekällor, om möjligt.

Av: Johanna Svan
Foto: Shutterstock

Läs också: Så julpyntar vi i Sverige!

LÄS OCKSÅ


(40)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…