Skapa påskstämning med blommor!

24 mar, 2016 
Ulla Karlsson Sepp
Vita tulpaner och gula påskliljor drar åt sig ögonen på påskbordet
Björkens ljusgröna små blad, färgglada fjädrar och vårens härliga växter ger hemmet härlig påskkänsla. Här tipsar vi om hur du lätt och enkelt kan skapa en skön stämning med vackra växter i påsk.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Toffelblomma i balkonglåda

En populär nygammal växt är toffelblomman. Sorten Calynopsis skickar tankarna till det färgglada 70-talet.

Dagens toffelblommor trivs utomhus där blommar längre och de är i dag mer lättskötta. Toffelblomma finns i vackert påskgula nyanser samt i mer mättat rödbrunt. Plantera dem gärna tillsammans med andra vårblommor som till exempel alunrot, murgröna och pensé.

Annorlunda med amplar

Ett annorlunda sätt att lyfta penséerna är att plantera dem i ampel, det är också fint för att bättre kunna se de söta små blommorna. Lite mer rustikt och romantiskt blir det med en korg i ett äppelträd fylld med härdiga vårblommor som gyllenlack, alunrot och prydnadsgräs.

Krysantemum

Till påsk väljer vi självklart gula krysantemum. Plocka gärna en blomma och lägg den i en liten skål med vatten som du kan placera på handfatskanten.

Annons

Duka med begonia

Begonia finns i glada gula nyanser. Den blir fantastisk i finservisens såskanna. Nyp gärna av blommor och sätt i små äggkoppar eller snapsglas vid varje kuvert.

Se också: Gör enkla påskharar att dekorera med

Så gör du fina och enkla påskhararBrand logo
Så gör du fina och enkla påskharar

Flirta med våren

En fin entréplantering välkomnar gästerna. Penséer fixar såväl varma soldagar som kalla frostnätter. Komplettera gärna planteringen med gyllenlack, alunrot, prydnadsgräs, spetsmössa och andra tidigblommande perenner.

Vårplantering på trappen

Njut av kaffetåren utomhus vid en lysande grann vårplantering. Primula tillsammans med pensé är en charmig mix.

Gula påskblommor i krukor.
Gula tulpaner blir extra vackra tillsammans med forsythia. Många vaser med olika blommor som påskliljor, tulpaner och hyacinter blir så vackra på bordet.

Frossa i tulpaner

Utbudet av svenskarnas favoritblomma, tulpanen är stort, både i färger och sorter. Gula tulpaner ensamma eller tillsammans med orange, lila och vita toner ger en härlig energikick. Tulpaner är också fina att blanda med gulblommig forsythia eller körsbärskornell, romantiska rosa körsbär eller behagligt ljusgrönt björkris.

Påskens karaktärsväxt

Minipåsklilja har ljuvliga gyllengula klockor som ger en påskkänsla som är svår att överträffa. De är lökväxter och trivs bäst i svalt. Vill du ta in påskliljorna går det utmärkt men de blommar kortare tid. Ett bra alternativ är att använda dem inne under påskhelgen och sedan plantera ut dem.

Flera tillsammans

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons