10 saker du behöver veta när du ska mata småfåglar

blåmes äter jordnötter.

Foto: Shutterstock/TT

Fågelmatning hör vintern till och visst är det underbart att se olika sorters småfåglar samlas vid ditt fönster, runt fågelbord och fågelmatare för att kalasa på fröer, bröd, havregryn och andra godsaker som vi dukar upp. Här har vi samlat bra tips för dig som vill mata småfåglar – oavsett om du bor i ett tättbebyggt område eller om du har en stor tomt.

Fågelmatning – 10 saker du behöver veta för att lyckas

1. Lägg ut mycket och variationsrik mat så lockar du till dig många olika arter. Märker du att en viss typ av mat ratas kan du plocka bort den från menyn.

2. Placera matstationen i närheten av ett buskage eller ett skogsbryn dit småfåglarna kan fly om fara uppstår.

Så gör du egen fågelmat
0:43

Efter reklamen: Så gör du egen fågelmat

(0:43)

Slå på ljud

3. Vatten är en bristvara under långa perioder av minusgrader. Erbjud fåglarna vatten i ett grunt vattenbad. Fyll på med ljummet vatten någon gång per dygn.

4. Fyll ofta på matstationen. Då ser du till att det alltid är fåglar där och äter. Deras aktivitet lockar i sin tur sig till andra fåglar.

5. Gör egen fågelmat! Det är både enkelt, kul och billigt.

6. Det är okej att göra uppehåll med fågelmatningen. Fåglarna svälter inte, de flyger vidare och söker mat någon annan stans. Det finns dock en risk att de dröjer med att återvända då du börjar mata igen.

7. En populär matstation lockar till sig många småfåglar som i sin tur kan dra till sig hungriga blickar. Besök av rovfåglar är svårt att undvika, men även de ska ha något att äta. Har dina grannar katter kan du be dem sätta på en liten bjällra i halsbandet som varnar fåglarna.

8. Det finns ingen risk att din fågelmatning får flyttfåglar att stanna kvar i Sverige över vintern. Flyttfåglarnas instinkten att flytta är så stark att de inte påverkas av den mat vi lägger ut. Det går med andra ord bra att mata fåglarna året om, men det gör mest nytta under vintern.

9. Det finns ingen forskning som visar att fåglar inte tål salt, tvärt om behöver de salt, som de flesta andra djur. Det är alltså okej att lägga ut en bit julskinka eller överblivet fett från baconstekning.

10. Undvik att mata fåglar med för näringsfattig mat som vitt bröd och ris. Detta gäller framför allt i häckningstider då ungarna behöver en extra näringsrik kost.

Källa: Mata Fåglar av Niklas Aronsson