Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

12 fina växter som renar luften

12 feb, 2020 
Pernilla Albers
Detalj av en silverkallas blad.
Det vackra mönstret på bladen hos silverkallan framträder ännu mer när växten placeras mörkare.
Alla växter förbättrar luften, men här tipsar vi om några som är särskilt bra på att göra jobbet. Tänk på att hålla växternas blad så dammfria som möjligt, då blir effekten bäst.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Krukväxter är en fröjd för ögat. Många bidrar även till en fräschare och friskare inomhusluft. Skaffa några luftrenande växter som gör rummen trivsammare och luften lättare att andas!

Så enkelt tar du sticklingar från 4 trendiga växter:

Så enkelt tar du sticklingar från 4 trendiga växterBrand logo
Så enkelt tar du sticklingar från 4 trendiga växter

12 luftrenande växter inomhus

Banddracena

Färgerna blir vackrast om den får stå ljust, men inte i direkt sol. Låt växten torka ut mellan vattningarna, den tål inte att bli övervattnad.

Här står skelettsköld, banddracena, silverkalla och svärmorstunga och producerar friskt syre till rummet.
Fyll fönsterkarmen med luftrenande växter och sätt gärna till ett extra bord för att få plats med fler. Håll samma färgskala på krukorna så får du en lugn och enhetlig känsla på köpet. Här står skelettsköld, banddracena, silverkalla och svärmorstunga och producerar friskt syre till rummet.

Benjaminfikus

Buskig med fina blanka blad. Kan bli stor. Trivs med sol och värme. Gillar att duschas men ska aldrig stå i vatten.

Annons

Fjädersparris

Ger fräsch och sirlig grönska. De fjäderliknande skotten är helt mjuka. Trivs i halvskugga. Håll jorden något fuktig, men se upp för övervattning, det tycker den inte om.

4 ogräs som går utmärkt att äta:

Videon kunde inte hittas

Fredskalla

Lättodlad. Blir ofta stor och tät om den slipper kyla, drag och kallt vatten. De vita hölsterbladen sitter på höga stjälkar ovanför det gröna bladverket.

Hängsparris

Perfekt i ampel eller på piedestal. Gillar ljus men inte sol. Ställ gärna ute under sommaren. Håll jorden något fuktig, men var försiktig med övervattning.

Med speglar får gröna växter en extra dimension i rummet. Här en skir och grön hängsparris. Unga plantor växer uppåt, men på ädre plantor hänger de mjuka grenarna ner graciöst. I krukan till vänster står en paraplyaralia, en robust växt som tål det mesta.

Ormbunksaralia

Tillhör samma familj som murgrönan vilket de finflikiga bladen antyder. Trivs bäst i halvskugga, skydda från stark sol. Låt inte torkar ut. Duscha bladen ofta.

Ormbunksaralia och smal galangarot i krukor.
Satsa på ett formstarkt par som lyfter varandra. Ormbunksaralian har ett finfliktigt bladverk, friskt och grönt. Smal galangarot bjuder på läckra färgkontraster med blad i purpurrött och grönt.

Paraplyaralia

Lättskött och snabbväxande. Kan stå en bit in i rummet. Håll jorden lätt fuktig. Håll bladen dammfria, duscha då och då.

Annons

Silverkalla

Lättskött grön växt med silvermönstrade blad. Ogillar sol och klarar att stå i rummets mörkaste hörn. Utsätt inte för kyla och drag. Håll jorden lätt fuktig. Blir tät och kan delas.

Skelettsköld

De spännande bladen med vackra bladnerver ger lite magi till rummet. Trivs på en ljus och varm plats i lätt fuktig jord. Skydda från stark sol. Kan delas.

Smal galangarot

Bladen är smala och svärdsliknande. Tillhör familjen ingefärsväxter. Trivs att stå riktigt ljust. Håll jorden jämnt fuktig och duscha den ofta.

Svärmorstunga

Klassisk, mycket lättskött och trivs i många lägen. Bladen är höga, svärdsliknande och suckulenta. Föredrar skugga till halvskugga men tål lite sol. Vattna rikligt men låt torka upp mellan vattningarna.

Vågbladskalatea

Lätt att sköta eftersom bladen börjar hänga så snart växten behöver vatten. Duscha gärna. Trivs ljust och i halvskuggam, undvik direkt sol. Blir tät och kan delas.

Annons