Lästips: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

12 smarta sätt att använda bikarbonat i trädgården

13 maj, 2016 
AvSofia Gerholm
Tomater får mer smak av bikarbonat och utemöbler i trä, rotting och plast blir som nya med bikarbonat.
Bikarbonat med dess höga pH-värde är extremt effektivt till rengöring. Dessutom kan bikarbonat stoppa mördarsniglar. Din bästa vän i trädgården helt enkelt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Rengör med bikarbonat i trädgården

1. Utemöblerna av trä

Skrubba in bikarbonaten med hjälp av en tvättborste. Bikarbonaten suger åt sig smutsen utan att skada träet. Därefter sköljer du möblerna med varmt vatten.

2. Utemöblerna av plast

Så lyckas du med tomatplantornaBrand logo
Så lyckas du med tomatplantorna

Skrubba bort missfärgningar och beläggningar med en blandning av bikarbonat och vatten. Om det behövs kan du därefter svabba av dem med en svamp med vanligt diskmedel och vatten, eller enbart vatten om du vill vara extra snäll mot miljön.

3. Utemöblerna av rotting

Strö över bikarbonat, låt stå en stund och borsta sedan bort överflödet.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

4. Grillgallret

Att lägga en härlig grillmiddag på ett grillgaller som är smutsigt av fett och matrester är inte så roligt. Gör en pasta av bikarbonat och vatten som du smörjer in ditt galler med. När blandningen torkat kan du skrapa bort resterna med en grillborste.

5. Soptunnan

Din soptunna mår bra av att då och då rengöras med en blandning av bikarbonat och vatten. När du är klar strör du bikarbonat i botten, så slipper du dessutom dålig lukt.

7. Madrasserna

Madrasser till solstolar och andra sittdynor kan vara svåra att rengöra. Strö lite bikarbonat över madrasserna och låt verka i ca. 20 minuter. Bikarbonat absorberar smuts och dålig lukt. Dammsug eller borsta sedan bort överflödet.

Motverka med bikarbonat i trädgården

8. Mjöldagg

Har dina trädgårdsväxter fått en mjölig beläggning har du sannolikt drabbats av mjöldagg. Gör en giftfri cocktail i en blomspruta av 1 tsk bikarbonat, 1 tsk rapsolja och 1 liter vatten. Spraya hela växten med blandningen och upprepa en gång i veckan till problemet är löst.

Annons

9. Mossa

Mossa trivs i lite surare miljöer. Den basiska bikarbonaten kan du därför strö på de platser där du vill bli av med mossa.

10. Sniglar

Liksom mossa gillar inte heller sniglar basiska ämnen. Strör du en ring med bikarbonat runt de växter du är särskilt rädd om kommer sniglarna därför att undvika dem.

11. Myror

Myror gillar inte bikarbonat och tar omvägar där du placerat det. Vill du bli av med myrorna en gång för alla kan du blanda bikarbonaten med socker. Då mumsar myrorna i sig av blandningen, men dör senare då de sväller upp. Känns kanske inte helt humant, men är helt klart snällare mot naturen än läskiga bekämpningsmedel.

Ge kraft till växter med bikarbonat

12. Tomatplantorna

Smakhöjare! Strö lite bikarbonat över jorden runt dina tomatplantor. Det sänker syrahalten i jorden vilket ger sötare och mer smakrika tomater.

Annons