Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

13 tips för att få gräsmattan i toppform

13 jun, 2017 
Marie Kasimir
En perfekt klippt gräsmatta är något vi alla vill ha.
Sola, slappa, spela kubb och slå kullerbyttor. Gräsmattan är trädgårdens gröna golv och ska tåla en hel del. Här får du skötseltipsen som håller den i fin form hela sommaren!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

13 skötseltips i sommartid!

Klippning

• Klipp gräset ofta, gärna ett par gånger i veckan. Särskilt i början av sommaren då tillväxten är som starkast. Klippningen stimulerar gräsets växtkraft på bekostnad av ogräs och mossa. Ogräset hindras även från att sprida frön. Vill du ha en riktigt tät gräsmatta kan du klippa ännu oftare.

• Rätt klipphöjd är viktigt. Klipp inte mer än 1/3 av gräsets höjd, annars riskerar du att klippa av gräsets tillväxtzon. Vill du ha en riktigt kortklippt gräsmatta klip per du ner den i etapper. Samma sak om gräset blivit långt. Undvik att klippa det kort med en gång, klipp i stället ner det i omgångar. Blir det gult efter klippning har du klippt det för kort.

Se också: Så får du sommaren snyggaste gräsmatta

Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för stegBrand logo
Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för steg

• Växla riktning mellan gångerna när du klipper. Genom att klippa gräset i olika riktningar sprider det sig ännu mer.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Klipp inte för kort, då kan du skada gräsets tillväxtzon. 
Klipp inte för kort, då kan du skada gräsets tillväxtzon. Foto: Shutterstock/IBL

Ogräsbekämpning

• Använd ett maskrosjärn eller en ogräsupptagare för att plocka maskrosor och andra växter med pålrot, till exempel vissa tistlar.

Vattna noga när du stödsår gräs. Fröna tål inte att torka ut.
Vattna noga när du stödsår gräs. Fröna tål inte att torka ut. Foto: Shutterstock/IBL

Vattning

• Normalt behöver gräsmattan inte vattnas. Att en gräsmatta gulnar när sommaren är torr är helt normalt. Så snart det regnar blir den snabbt grön igen. En etablerad gräsmatta klarar de här svängningarna utan att ta skada.

Annons

• Är du trots det angelägen om att gräsmattan ska vara grön, kanske till ett speciellt tillfälle då trädgården ska visa sig från sin bästa sida, kan du behöva vattna. Använd gärna vattenspridare och vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen för att undvika att vattnet avdunstar.

• När du vattnar bör du göra det rejält så att vattnet når ner till röt ter- na. Att skvätta lite och ofta gör att rötterna söker sig uppåt.Dags att klippa gräsmattan en sista gång för åretLäs mer

Ju mer du gödslar, desto oftare måste du klippa.
Ju mer du gödslar, desto oftare måste du klippa. Foto: Shutterstock/IBL

Gödsling

• Även om du gödslat gräset i våras behöver det en extra omgång tidigt på sommaren och kanske ytterligare en giva 6–7 veckor senare. Men gödsla bara om det behövs. En grön gräsmatta som växer bra behöver inte extra näring.

Annons

• Använd gräsmattegödsel och sprid ut det tunt och jämnt, bäst resultat får du med en gödselspridare. Följ anvisningarna på förpackningen.

• Låter du gräsklippet ligga kvar behöver du kanske inte gödsla över huvud taget.Renovera gräsmattan – steg för stegLäs mer

Samla upp gräsklipp eller inte?

Låter du gräsklippet ligga kvar återför du näringen till gräsmattan, vilket gynnar mikrolivet. Samlar du upp gräset med en uppsamlare måste du tillföra mer näring men kan minska risken för mossa, mögel och spridning av ogräsfrön.

Fler tips för gräsmattan

Kantklipp. Att kantklippa gräs- mattan är ett rent nöje. Effekten är omedelbar – det blir snyggt på direkten!
Flytta på möblerna. Ställ inte ute- möblerna på exakt samma ställe år efter år. Gräset skuggas och mos- san tar över. När platsen får sol, och kanske med lite stödsådd, får gräset en chans att komma igen.
Kala fläckar. Stödså gräsfrön och vattna ofta. Fröna bör inte torka ut helt. Samma sak kan du göra om du har problem med mycket mossa.

Annons