14 fina perenner som ger liv till trädgård och balkong

Blommande rosa perenner

Vackra perenner ger liv och en romantisk känsla i trädgården.

Foto: TT

Sommaren är på intåg och vi spenderar mer tid utomhus. Passa på att plantera några fina perenner i din trädgård eller balkong. Perenner är fleråriga och du får njuta av blommorna länge. Här tipsar vi om några favoriter i rabatten!

För att få en härlig utomhusmiljö i trädgården eller på balkongen krävs det lite planering. Det gäller att hitta platserna där det behövs mer liv, färg eller kanske en avgränsning i form av en häck? Det är ett roligt planeringsarbete och det är aldrig fel att bo in sig ordentligt innan man börjar med några stora förändringarna.

Så bygger du en rabatt – färg, form och blomningstid

När du fått upp en tanke och känsla för hur du vill inreda din trädgård eller balkong är det dags att välja vilka växter du ska plantera. Det är viktigt att tänka på när blommorna blommar, så du får njuta av blomning från tidig vår till sen höst. På vissa platser kan det vara bäst med ettåriga växter, men för att slippa göra om samma arbete varje år är perenner ett riktigt bra val att ha som grund. De är fleråriga och fortsätter leverera doft, färg och form år efter år.

Så lyckas du med pallkragen - från start till sådd:

14 fina perenner som ger liv åt trädgård och balkong

Det finns många fina perenner att välja mellan, så här tipsar vi om några favoriter som enkelt går att klicka hem på nätet, utan att du behöver åka till en affär. Här är dem:

En klar favorit är den färgsprakande solbruden 'Moerheim Beauty' som är en gammal sort med brunröda blommor. Härdig i nästan hela landet. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

Trädgårdsnejlikroten "Lisanne" har söta ljusgula nickande blommor och blommar redan maj-juni. Här kan du köpa dem (reklamlänk från Adtraction).

En exotisk fackellilja med gula blommor och bronsfärgade stjälkar. Den blommar i juli-sept och fin till snitt och är härdig i södra Sverige. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

Det här är en av våra mest tacksamma perenner som blommar från juli till oktober. Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' ger massor av gula blommor med brunsvart mitt. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

Blodnäva är en härligt lummig marktäckare för uteplats eller balkong, med små täta finflikiga blad och rödvioletta blommor. De är väldigt lättskötta och är kända för sin tålighet för både torka och sol. Här kan du köpa dem (reklamlänk från Adtraction).

En klassisk midsommarblomma som i soligt läge och rätt omsorg kan blomma från juni till långt in på hösten. Jätteprästkragen ’Bröllopsgåvan’ är lysande gul i mitten och har kritvita kronblad. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

En otroligt vacker perenn, höstanemonen har långa och ståtliga silverrosa blommor i slutet av säsongen när så många andra blommor har blommat färdigt. Det kommer rikligt med blommor och är vacker som snittblomma. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

En tidigblommande klematis med blåa, dubbla blommor som blommar under lång tid. Fin när den får klättra på vägg, pergola, staket eller en spaljé. Här kan du köpa den (reklamlänk från Tradedoubler.com).

Alunrot är en perfekt perenn för halvskuggiga trädgårdar. Just denna silverrosa variant heter "Plum Pudding" och ger liv åt din trädgård även under höst och vinter. Jättefin bredvid rosa, lila eller vita blommor. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

"Shirley Temple" är en klassisk luktpion i alla romantiska trädgårdar. Den ger stora, vackra blommor som ger ett lyft till alla utemiljöer. Här kan du köpa dem (reklamlänk från Adtraction).

Vi måste tipsa om en Rudbeckia till, solhatten "Magnus" som har fina ceriseröda blommor och en brunröd mitt – en otroligt vacker färgkombination. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

Njut av ett vackert gräs, till exempel "Tuvrör" som är fint hela sommarsäsongen med fina och yviga rosabruna vippor. Här kan du köpa det (reklamlänk från Adtraction).

En söt vit blomma som trivs i sol och blommar i juli - augusti. Ulleternell har riktigt vackra silvriga bladverk och fungerar bra som en fin marktäckare. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

Plymspirean är en härlig buske som knappt syns i mars men blir stor och yvig i augusti. Vackra stora gulvita vippor som gungar fint i vinden. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

Foto: Respektive försäljare

Odla i pallkrage: Guide från början till sådd