Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

4 ovärderliga tips om gödsling

12 mar, 2017 
Allers redaktion
För att få det att växa och gro ordentligt i en odlingslåda eller pallkrage så måste man gödsla. Kompost, guldvatten och nässelvatten gör tricket!
För att få det att växa och gro ordentligt i en odlingslåda eller pallkrage så måste man gödsla. Kompost, guldvatten och nässelvatten gör tricket!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hållbara tips om gödsling

• Gödsla lådorna på våren och eventuellt ett par gånger under säsongen, särskilt om du byter grödor och inte täckodlar. Mylla försiktigt ner lite kompost och vattna med guldvatten, nässelvatten eller vallört mellan plantorna.

• Guldvatten är egentligen det enklaste och mest naturliga. Man samlar in barnens pottkiss på morgonen eller använder en vuxenpotta utformad som vattenkanna. Spä med tio delar vatten och använd direkt. Helt luktfritt och alldeles gratis. Låter man det stå börjar det lukta och blir obehagligt att hantera.

• Nässelvatten gör man genom att fylla en hink med nässlor och vatten, låt stå en vecka ute i skuggan under lock. Spä ut lösningen med tio delar vatten. Luktar pyton men innehåller mycket näring och ämnen som stärker växterna. Perfekt för tomater.

• Vallört behandlas som nässlor.

Se videon: Anlägg din egen kompost – så gör du!Brand logo
Se videon: Anlägg din egen kompost – så gör du!

Så omvandlar du din odlingslåda till en kompost

Lådor behöver inte vår- och höstgrävas så länge man inte går i dem, men vart tredje, fjärde år är det bra att ladda om genom att göra någon av dem till kompost.

Gör så här: Gräv ett dike längs långsidan. Jorden som blir över från första diket sparas i säck eller skottkärra. Fyll på efter hand med blast, växt- delar och löv, varva med någon spade jord. När det är fullt, täck över helt genom att gräva ett nytt dike bredvid. Jorden från det lägger du över föregående dike. Fortsätt så.

Av Anette Brunsell

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons