Lästips: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

4 tips: Så får du pelargonen att trivas i uterummet

16 apr, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Inglasade uterum förlänger utesäsongen och är en utmärkt plats för dina pelargoner. Här är fyra tips för att få dina pelargoner att trivas som drottningar i uterummet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Så får du pelargonen att trivas i uterummet – 4 smarta tips

Vi är många som älskar pelargoner. Och vi har all anledning att göra det — pelargoner är inte bara vackra i all sin färgprakt, utan dessutom lättskötta. Och inglasade uterum är utmärkta platser för pelargoner, antingen som ett stopp på vägen innan det är dags för balkonglådor och utevistelse eller som en permanent bostad under hela sommaren.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Pelargoner i uterummet
Pelargoner trivs bra i uterum, så länge det inte längre är frost ute. Foto: Shutterstock/IBL

Så länge det är frostfritt, mår pelargonerna som drottningar i ljusa och varma uterum, enligt branschorganisationen Blomsterfrämjandet.

Annons

Men för att pelargonerna ska trivas riktigt bra, finns det några saker att tänka lite extra på. Här är fyra smarta tips som hjälper dig att få stora och frodiga pelargoner!

1. Plantera om

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

Pelargoner som du köper i butiken eller blomsterhandeln, mår bäst om du planterar om dem i en annan kruka när du kommer hem. Detsamma gäller pelargoner som har övervintrat inomhus.

Plantera om pelargonen i en rymlig kruka
Plantera om pelargonen i en rymlig kruka. Foto: Shutterstock/IBL

Det är viktigt att du väljer en väl tilltagen kruka, med gott om plats för pelargonen. Jord av god kvalitet är också viktigt, fråga gärna i blomsterhandeln om du känner dig osäker.

Annons

Tänk på att använda en kruka med dräneringshål i botten – pelargoner ska inte stå blött.

2. Ge näring

Pelargoner som får näring utvecklas och växer bäst. Du kan blanda i långtidsverkande näring i jorden, så har pelargonen ett ständigt flöde av näring att ta av. Men det går också bra att tillsätta näringslösning i vattnet, så att pelargonen får ny energi varje gång du vattnar.

3. Vattna ofta

Temperaturen kan stiga rejält i inglasade uterum, speciellt solgassande sommardagar. Det är inga problem för pelargonerna, som tål mycket värme. Däremot är det viktigt att vattna regelbundet – om det är riktigt varmt kan de behöva vatten dagligen.

Pelargoner behöver vatten regelbundet.
Pelargoner behöver vatten regelbundet. Foto: Shutterstock/IBL

Vattna helst pelargonerna på morgonen, så att vattnet torkar upp under dagen. Kvällstid är också en bra tidpunkt för att vattna, men mitt på dagen bör du undvika det. Är det väldigt varm, är risken stor att vattnet avdunstar direkt.

Annons

4. Ta bort vissna blommor

Det låter kanske som en självklarhet att plocka bort blommor som gjort sitt, men det tål att upprepas. Du blir inte bara av med gamla torkade blommor – rensningen gynnar faktiskt också ny blomning. Ta för vana att gå igenom dina pelargoner regelbundet och plocka bort allt som vissnat och gulnat.

Källa: Blomsterfrämjandet, Odla.nu

Annons