Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

5 enkla grönsaker att odla i växthus

22 apr, 2021 
Linnéa Ruiz Mutikainen
Linnea RUIZ MUTIKAINEN
Ruccola och rädisor.
Närproducerat när det är som allra bäst. Få saker toppar hemodlat – de här grönsakerna odlar du enkelt i växthuset.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Intresset för odling har fått sig ett jättelikt uppsving det senaste året och inte är det så konstigt. I takt med att vi har spenderat betydligt mer tid på hemmaplan har tid lagts på att göra hemmiljön så ombonad och hemtrevlig som möjligt. När vädret äntligen börjar vända och varmare månader står runt hörnet skiftar vi naturligt fokus till både balkong och uteplats.

För dig som är sugen på att odla i växthus har vi samlat 5 tacksamma favoriter som inte bara är lättodlade utan även tål köld och skiftande väderlek. Dessutom kan du räkna med en snabb skörd – och vem älskar inte det?

Här är 5 enkla grönsaker att odla i växthuset:

1. Ärtskott

Enkla grönsaker att odla i växthuset, ärtskott
Är du nybörjare inom odling? Ärtskott är ett säkert kort.

Satsa på ärtskott! Ärtskott är enkla att odla och nästintill omöjliga att misslyckas med. Här funkar de flesta ärtsorterna, även gula ärtor om du känner för det. När det är dags att så, så ärterna tätt i bretten med ett sådjup på drygt 1,5 centimeter. Se gärna till att lägga ärterna i blöt några timmar före sådden, helst i ljummet vatten.

Annons

Skotten skördar du genom att klippa av precis ovanför ett blad. Ärtskotten passar utmärkt som topping och du kommer märka att nya skott dyker upp väldigt snabbt.

2. Sallat

Enkla grönsaker att odla i växthuset, sallat
Sugen på att odla sallat? Spana efter färdigblandade fröpåsar eller köp färdiga mixer.

Att odla sallat är nog givet för många aspirerande hemmaodlare. En färgsprakande sallatsmix är dessutom enkel att få till och kräver inga stora ytor. Se till att så grunt, cirka 0,5 centimeter i djup, mullrik jord. Viktigt, som ofta präglar odling i allmänhet, är att bibehålla fukten i jorden.

Alternativen är många. Antingen varierar du olika sorter och sår i omgångar eller så köper du färdiga mixer. Välj asiastiska sallatssorter eller en klassisk plocksallat som inte bildar huvuden. Kika också efter fröpåsar som redan har blandade sorter.

Annons

Sallaten skördar du vartefter bladen växer fram. Plantorna kan du enkelt omplantera eller glesa ut om du vill fortsätta att odla under sommaren.

3. Rädisa

Enkla grönsaker att odla i växthuset, rädisor
Rädisor är inte bara goda i matlagning utan också härliga som snacks.

Krispiga och fiberrika rädisor är tacksamma grönsaker som blir skördklara på nolltid. Rädisor sår du grunt, runt 1 centimeter djupt i mullrik jord. Här är fukten A och O, om du lyckas bibehålla den har du med största sannolikhet en lyckad skörd att se framemot. Just rädisan behöver växa fort omgivna av fukt för att inte utveckla en besk och träig smak.

Annons

Ett tips sprida ut sådden och så i omgångar för en kontinuerlig skörd säsongen ut.

4. Spenat

Enkla grönsaker att odla i växthuset, spenat
Spenat är en uppskattad favorit som dessutom är enkel att odla själv.

Spenat är en god och näringsrik komponent full av hälsofördelar. Denna vitaminboostande favorit bredsår du tätt i näringsrik blomjord, med ett sådjup på 1 centimeter. Precis som med rädisan är det viktigt att inte slarva med fukten. Om spenaten blir för torr slutar den att producera blad.

Här skördar du först de mjälla babybladen. Senare kan du ta dig an de större, yttre bladen.

5. Rucola

Enkla grönsaker att odla i växthuset, rucola
Rucola eller senapskål som den också kallas går bra att odla både inomhus och utomhus.

Maxa med rucola! Rucolan sår du grunt, kring 0,5 centimeter djupt i blomjord. Som så många gånger tidigare är nyckeln för en lyckad skörd en jämnt fuktig jord, så se till att vara vaksam och inte slarva med vattning.

Annons

Rucolan skördar du när bladen är drygt 7 centimeter långa. För en kontinuerlig skörd säsongen ut är det smart att så i omgångar, allra helst varannan vecka.

Praktiskt trädgårdsredskap

Trädgårdsredskap från Fiskars med både hacka och kultivator i ett. Perfekt för luckring av jord och rensning av ogräs! Läs mer och beställ här.

Kultivatorhacka från Fiskars

Källa: Blomsterlandet, Wexthuset

Foto: TT, Unsplash.

Se också: Så odlar du jordgubbar

Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bärBrand logo
Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bär
Annons