Fem fantastiska Austinrosor

Rosen Crown Princess Margareta.

Foto: Christina Högardh-Ihr

De är friska, härdiga och långblommande! Få kan motstå Austinrosor när de blommar som bäst. Här är fem fina sorter.

Austinrosor har uppnått en enorm popularitet och produceras på licens över hela världen. I Sverige kan man räkna med att de flesta går att odla till zon 3–4 och somliga även i zon 5.

Roskännaren Christina Högardh-Ihr tipsar här om några av sina favoriter.

Se även: Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!
3:16

Efter reklamen: Se även: Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!

(3:16)

Slå på ljud

Fantastisk väldoft – Austinrosen ’The Generous Gardener’

Austinrosen The generous gardener.

Foto: Christina Högardh-Ihr

’The Generous Gardener’ har med sina stora blommor och kraftiga och fina växtsätt blivit en mycket populär Austinros sedan den kom 2002. Det är en buskros men kan i södra Sverige även användas som en lägre klätterros. De stora blommorna har en vacker skålform och kronbladen viker sig som en mussla. De är ljust citrongula vid basen men för övrigt skiftar denna ljuvliga ros mellan ljust rosa och crèmevitt. Doften är fantastisk, som en gammaldags buskros med inslag av kanel, ingefära, nejlika, citrus och myrra. Zon 3.7 tips för att lyckas med rosornaLäs mer

Munstead Wood.

Foto: Christina Högardh-Ihr

Mustig färg och doft från Austinrosen ’Munstead Wood’

’Munstead Wood’ bildar en bred, ganska låg buske med stora blommor i en uppseendeväckande, mörkt violett rödbrun färg. Doften hos blommorna är stark, kryddig och med inslag av honung.

Den är frisk och lättodlad men den är också ganska taggig. Det får man förlåta den med sådana blommor! Zon 3.

Crown Princes Margareta.

Foto: Christina Högardh-Ihr

Regntåliga blommor – ’Crown Princes Margareta’

’Crown Princess Margareta’ är vid det här laget en välkänd och mycket omtyckt ros. Den har ett kraftigt växtsätt och kan användas till klätterros i landets södra delar.Blommorna är mycket vackra, tätt fyllda och välvda, de skiftar i varmt gult och ljust aprikos men knopparna är ofta orangegula. De är också mycket regntåliga! Doften är underbar, starkt fruktig men också med inslag av citrus och teros, nästan lite som ett Earl Grey-te. Zon 4.

'Queen of Sweden

Foto: Christina Högardh-Ihr

’Queen of Sweden’ – Populär drottning

’Queen of Sweden’ har blivit mycket populär sedan den introducerades 2004 med sitt perfekta växtsätt med upprättstående grenar toppade med vackra, skålformade blommor. De är varmt rosa med en liten dragning åt aprikos och doftar myrra.

Rosen är mycket frisk och med gödsling i rätt proportioner blommar den i omgångar hela sommaren. Zon 4.

'Boscobel

Foto: Christina Högardh-Ihr

’Boscobel’ är vackert laxröd

’Boscobel’ är från 2012 och har tjusiga, uppseendeväckande stora, bollformade och röda knoppar som utvecklas till skålformade laxröda blommor vilka gradvis utvecklar en rosett i blommans mitt.Bladen är stora och mörkgröna, höjd 1,2 meter och doften utsökt med inslag av myrra, fläder och päron. Zon 3–4.