Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

5 höjdare: Så gör du bästa julhänget!

15 dec, 2017 
AvAllers redaktion
Hängande julblommor.
Är det trångt på fönsterbrädorna – satsa på hängande julblommor! Det är snyggt, spännande och dessutom bättre för växterna. Här tipsar vi om några hängande skönheter. Vilken blir din favorit?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fem höjdare i jul!

1. Triss i amaryllis

Amaryllis är fantastisk! Och det är spännande att följa den från knopp till blomma. Dekorera genom att vira in löken med mossa, buxbom eller bark. Allt eftersom stjälken blir längre kan du binda fast stöd av olika material. Kvistar av lärk, vide och gran passar fint.

Så här klär du din amaryllislök.
Foto: Minna Mercke Schmidt

Klä löken – gör såhär:

Klä löken med naturmaterial som håller färgen, t ex buxbom eller lingonris. Fäst materialet med tunn, hållbar metalltråd genom att snurra fast det på löken, ett par kvistar i taget. Fortsätt binda halvvägs upp till blomman. Väl där binder du fast tråden och sparar ca 50–70 cm tråd till upphängning. Därefter dekorerar du med silvertråd runt löken och upp längs stjälken. Tre videkvistar ger stadga till den höga blomman. Dem fäster du enkelt genom att snurra silvertråd hela vägen upp till blomman. Tips! Spreja de klädda lökarna regelbundet med vatten. Tack vare mossan håller sig löken lagom fuktig.

Annons
Stjärnfall
Stjärnfall. Foto: Minna Mercke Schmidt

2. Torn av stjärnor

Häng julstjärnorna på höjden i stället för att

fylla fönsterbrädan. Extra smart då fönsterplatsen ovanför elementen är alldeles för varma.

Se också: Vackra belysningar att inspireras av i vinter

Vackra belysningar att inspireras av i vinterBrand logo
Vackra belysningar att inspireras av i vinter

Gör så här:

1. Klä först krukorna med t ex vaxpapper eller annat tåligt material.

Annons

2. Häng upp en lång ståltråd. Ta den lediga änden och stoppa genom första krukan, uppifrån och ner genom ett av hålen i botten.

3. Fäst en pinne genom att snurra tråd runt så att krukan sitter fast. Fortsätt med nästa kruka och upprepa tills alla krukor hänger på tråden. Klipp av eventuell överbliven tråd.

4. Vattna en liten skvätt varje dag.

Hyacint serverad på bricka. 
Hyacint serverad på bricka. Foto: Minna Mercke Schmidt

3. Bäst i ögonhöjd

Vem har sagt att en bricka ska ligga på ett bord när den kan lika väl hängas upp? Gör ett personligt arrangemang av hyacinter, kottar och granbarr på ett fat som går att hänga upp.

Annons
Julröd azalea med gran.
Julröd azalea med gran. Foto: Minna Mercke Schmidt

4. Korghäng

Planteringskärl med handtag är idealiska att hänga upp. Här en julröd azalea med kvistar av gran. Korgen är klädd invändigt, först med juteväv, sedan med plast. Använd en ljusslinga för att skapa extra julkänsla och för att dölja snöret som korgen hänger i.

Söt liten stjärna.
Söt liten stjärna. Foto: Minna Mercke Schmidt

5. Snittstjärna

Använd en julstjärna som snittblomma och ha den i en söt liten hängande droppformad vas.

Annons

Här trivs lökarna

De flesta växter trivs bäst när det är svalt och ljust. Solen och värmen från element gör att lökväxterna blommar över i rasande fart.

Fönsterbrädan ovanför elementet är generellt sett ingen bra plats för blommande växter. Det blir ofta för varmt och växterna torkar snabbt.

Lökväxter klarar sig fint utan vatten och extra näring. Allt de behöver finns i löken. Om löken inte får extra vatten blir stjälken inte lika hög.

Av Minna Mercke Schmidt

Annons