Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

5 populära orkidésorter – och tips på hur du får dem att blomma maximalt

07 feb, 2020 
Emmy Lundström
Orkidéer samplanterade med palettblad och elefantöra.
Tänk att denna vackra, fantastiska och hållbara blomma kan både samplanteras med andra krukväxter och användas som snittblomma i buketter! Här listar vi fem populära orkidésorter och ger tips på hur du bör sköta dem för maximal blomning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Superknepet som får din orkidé att blomma igenBrand logo
Superknepet som får din orkidé att blomma igen

Fem lättskötta orkidéer

1. Brudorkidé, Phalaenopsis

Den mest omtyckta sorten. Brudorkidén har ingen viloperiod, utan kan blomma när som helst. Klipp bara bort vissna stänglar så kommer snart nya skott och blommor.

2. Bläckfiskorkidé, Prosthechea cochleata

Precis som namnet skvallrar om är detta en blomma med ett speciellt utseende. Får den stå ljust blommar den en stor del av året med en strid ström nya blommor.

3. Venussko, Paphiopedilum

En sort som kan blomma när som helst under året. Finns med både enfärgade och fläckiga blad, där de senare brukar vara mest lättskötta. Trivs i mer skugga än andra sorters orkidéer, ett ljust norrfönster är optimalt.

4. Juvelorkidé, Ludisia discolor

Denna orkidésort är faktiskt ännu mer lättskött än en brudorkidé. Planteras i vanlig jord och behöver inte stå lika ljust som andra orkidéer. Föröka genom att dela plantan.

5. Dendrobium-hybrider

Blommorna påminner om brudorkidén men bladverket avslöjar att det är ett annat släkte. Trivs bäst i mycket ljus, men inte i direkt solljus.

Orkidé som snittblomma i vas.
Njut av orkidé på snitt. Skapa en lyxigt maffig blomsterbukett med orkidéer på snitt. Gör som proffsen och bind blommorna med spiralteknik. Har du svårt att hitta snittorkidéer kan du knipsa av blomstänglar från krukväxterna. De fantastiska orkidéerna är fina att blanda med gröna blad och torkade växter. Växter (från vänster till höger): Vass, julros, ranunkel, magnoliablad, orkidéer av sorten cymbidium, klocklilja. Foto: Pernilla Ahlsén

Skötselråd orkidéer – så sköter du dem för maximal blomning

Placering

Orkidéer vill stå ljust, men inte i direkt solljus. Mellan 18–25 grader trivs blomman bäst.

Annons

Jord

Plantera orkidéer i särskild orkidékompost som består av barkbitar. Dessa ger en tillräckligt porös miljö för att blommans rötter ska må bra. Det är viktigt att deras rötter planteras luftigt, så att de torkar upp mellan vattningarna. Plantera om när den håller på att växa ur krukan eller när komposten har förlorat sin luftighet.

Orkidé samplanterad med elefantöra och palettblad.
Vi trivs ihop! Orkidéerna trivs ihop med andra växter. En ensam orkidé i kruka är nog så fin, men testa att samplantera dem med andra växter. Parasollpilea, kallas även elefantöra, och palettblad är tåliga och kräver inte så mycket vatten. De passar därför toppen att samplantera med orkidéer som också trivs bäst med sparsam vattning. Foto: Pernilla Ahlsén

Vattning

Låt orkidéer ha kvar sin innerkruka. När du ska vattna blomman är det allra bästa att doppa krukan i en hink med rumstempererat vatten. Se till att krukan blir ordentligt genomdränkt, lyft upp och låt rinna av. Blomman ska aldrig stå i vatten, det kan skada rötterna. Hur ofta de ska vattnas beror bland annat på årstid, blomsort och placering, men en generell regel är var 5–12 dag.

Se på orkidéernas rötter så vet du när det är dags att vattna. Är rötterna gråaktiga vill de ha vatten, är de däremot gröna kan du avvakta.

Näring

När orkidéerna blommar vill de gärna ha orkidénäring en gång i månaden i samband med vattning.

Arrangemang av orkidéer som svävar i luften.
Ett svävande arrangemang. Varför inte låta orkidéerna sväva från taket? Häng upp blommorna i en ampel och låt den pryda sin plats över ett bord eller liva upp ett hörn av hemmet! När du planterar orkidéer i glaskruka är det enklare att bedöma om plantan behöver vattnas. Är rötterna ordentligt gröna kan vattningen vänta. Foto: Pernilla Ahlsén

Skötselråd för vilande orkidéer

De flesta orkidéer blommar 2-3 gånger per år. Under blommans viloperiod ska du klippa ner vissna och torkade stänglar samt vattna sparsamt.

Annons