Artikeln innehåller reklamlänkar

6 örter du lätt odlar hemma – året runt!

Basilika och timjan på en fönsterbräda

Foto: Shutterstock/TT

Visst är det lyx att alltid kunna knipsa av lite färska örter till matlagningen?

Det krävs inget stort köksland, avancerade växthus eller ens en balkong för att kunna odla vissa örter hemma året runt. Vi tipsar om några favoriter alla borde ha på fönsterbrädan – för de är ju vackra att titta på också!

Goda örter att odla inomhus

Basilika

Basilika är lättodlad hemma och ger en härlig smak till många rätter. Låt basilikan stå så varmt som möjligt. Finns det möjlighet till en växtlampa är det optimalt. Vattna så att jorden aldrig torkar ut, men låt det heller inte bli genomblött.

När du sätter basilikafrön, tänk på att de är ljusgroende och bara ska täckas med ett mycket tunt lager jord. Det finns flera sorters basilika att välja mellan.

Rosmarin

Rosmarin är en flerårig växt som gärna vill ha det väldigt ljust för att bli fin inomhus, så även här är en växtlampa att föredra. Man kan även ställa den lite svalare på vintern och minska på näringen så får den en naturlig vintervila.

När du sätter rosmarinfrön, så glest i fuktig såjord och ställ sedan krukan i kylskåpet i 2-3 veckor innan du tar ut den och ställer den ljust. När fröna har grott kan du plantera en planta/kruka med gödslad jord.

Oregano

Oregano behöver mycket ljus. Så glest och mycket grunt i fuktig såjord och täck med plast. Håll fuktigt och ställ ljust. När kryddan börjat gro bör den planteras om.

Oregano passar även att ha i odlingsstation och hydrokultur.

Köp ett fröpaket och kom igång redan nu!

Fröpaket med tre medelhavskryddor – rosmarin, oregano och basilika, från Åhléns. Läs mer och köp här (länk till Åhléns)

Koriander

Koriander är en ört som ofta blir omdiskuterad, man älskar koriander eller står inte ens ut med lukten av koriander. Men för många är den ett måste i den asiatiska matlagningen.

Koriander är ettårig och det kommer inte nya skott när man skördat så vill du alltid ha tillgång till örten behöver du så i omgångar. Den är annars snabbväxande och går att odla hemma.

Timjan

Timjan fungerar att odla inomhus men behöver växtljus för att ta sig ordentligt. Örten trivs bäst i mager och väldränerad jord. Passar även i odlingsstation och hydrokultur.

Köp speciell örtjord här!

Hasselfors örtjord innehåller bara naturliga råvaror och är godkänd för ekologisk odling. Läs mer och köp här

Persilja

Även persiljan går att så inomhus i kruka och vill gärna stå ljust och soligt och få vatten och näring för att frodas.

En växtlampa hjälper dina örter

Med hjälp av växtbelysning kan du ha prunkande odlingar av ätbart även under vintertid. Den här kommer från cdon.com. Läs mer och köp här (länk till butik)

Se också: Så torkar du kryddor hemma

4 enkla steg: Så torkar du kryddor hemma
1:00

Efter reklamen: 4 enkla steg: Så torkar du kryddor hemma

(1:00)

Slå på ljud

Källor: wexthuset.com, nelsongarden.se