Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

6 tips för att hålla rådjuren borta från trädgården i vår

14 mar, 2024 
Elin Fredlund
rådjur i trädgården
Rådjur är vackra djur, men vad de kan ställa till i trädgårdsarbetet! Här samlar vi de bästa tipsen för att hålla undan djuren från din trädgård under vårsäsongen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nu börjar våren närma sig och med detta påbörjar vi också den härliga trädgårdssäsongen. Tillhör du en av de personer som älskar att ta hand om din trädgård? Då kan det vara läge att förbereda för att inte råka ut för oönskade rådjursbesök. Rådjuren gillar nämligen att smaska i sig en mängd olika sorters växter och blommor som finns i trädgården.

Vad äter rådjur i trädgården?

Man kan säga att rådjur gillar att äta de flesta sorters växtligheter. Det kan vara allt från grönsaker till buskar, träd och blomsterrabatter. Bland rådjurens favoriter hittar vi bland annat:

 • Tulpaner
 • Rosenknoppar
 • Krokus
 • Grönsaker
 • Växter med mjuka löv och blommor
 • Fruktträd och bärbuskar som äpple, päron, hallon och vinbär

Vilka blommor äter inte rådjur?

Det finns också många växter som rådjuren inte gillar. Till exempel är växter med starka dofter eller smaker som pepparmynta och oregano inte någon favorit. Detsamma gäller med växter som har taggiga eller hårda löv. Bland dessa finns till exempel:

 • Brudslöja
 • Hyacinter och pärlhyacinter
 • Kungsängslilja
 • Klocklilja
 • Syrén
 • Hortensia
 • Vallmo
rådjur i trädgården

Hur kan man hålla rådjuren borta från trädgården?

Det kan kännas tråkigt att endast begränsa sin trädgård till en viss typ av växter och blommor. Det finns dock andra sätt att förberedande trädgården på så att rådjuren håller sig undan. Här samlar vi våra 6 bästa tips.

Annons

1. Placera ut fysiska hinder

Ett av de bästa sätten att undvika att rådjuren smaskar på dina blommor är genom att begränsa åtkomsten till dem. Detta kan du till exempel göra genom att införskaffa ett smart hönsnät eller ett högt staket. Det kanske inte är det som ser finast ut i stunden, men du kommer tacka dig själv när du kan gå ut i trädgården och njuta av de vackra blommorna senare under säsongen!

2. Använd blodmjöl mot rådjur

Du kan också avskräcka djuren med hjälp av blodmjöl. Blodmjöl är ett proteinrikt gödsel som går att köpa på olika blomsterbutiker. Medlet har fokus på att just avskärma vilt, så på så sätt blir du av med flera skadedjur i trädgården samtidigt.

3. Placera ut störande ljud

Rådjur är känsliga för ljud och kan avskräckas av oväntade ljud. Installera en vattenspridare med rörelsesensor i trädgården för att skrämma bort rådjuren när de närmar sig. Andra ljudavskräckande metoder inkluderar vindspel.

Annons

4. Använd dig av avvikande dofter

Ett annat klassiskt husmorstips är att placera ut dofter som rådjuren inte gillar. Till exempel kan du testa att skapa en vattenlösning med vitlök, ättika eller vitpeppar och spraya över dina blommor.

5. Häng upp CD-skivor i buskar och träd

Har du massor av gamla CD-skivor som ligger hemma och skräpar? Dags att de kommer till användning! Reflektionen från CD-skivorna fungerar nämligen perfekt för att skrämma iväg rådjuren från dina rabatter.

6. Kaffesump mot rådjur

Ett annat knep är att placera ut kaffesump i trädgårdsrabatten. Rådjuren är ,likt många andra djur som möss och katter, känsliga för denna doft och håller sig därmed undan växtligheterna om denna placeras i jorden. Ett djur som däremot älskar kaffesump är daggmasken. Detta är toppen eftersom att daggmasken hjälper till att bidra till en fruktsam och återfuktad jord.

Gör ett enkelt växtstöd till dina luktärterBrand logo
Gör ett enkelt växtstöd till dina luktärter
Annons